Ήρθε για να βάλει πλάτη, με εντολή Ξανθού

0
Την πρώτη του συνέντευξη παραχώρησε στο ΡΑΔΙΟ ΛΗΜΝΟΣ, ο νέος προσωρινός Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Λήμνου ο κ. Γεράσιμος Γιαννιώτης .Όντας δύο μόνο μέρες στο νησί και πριν καλά καλά προλάβει να δει όλα τα θέματα, δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας –σας τις σκέψεις το πλάνο δράσης και τους προβληματισμούς του. 

O νέος προσωρινός Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Λήμνου ο κ. Γεράσιμος Γιαννιώτης 

Συνέντευξη: Μαρία Κατσάνου

Γεννημένος στο Ιόνιο στο νησάκι Κάλαμος, τον παράδεισό του, όπως τον αποκαλεί, μεγάλωσε στον Πειραιά. Ορθοπεδικός γιατρός αλλά και με σπουδές στα οικονομικά, υπηρέτησε το δημόσιο σύστημα υγείας για 9 χρόνια στη Ρόδο και μέχρι σήμερα στον Μεταξά του Πειραιά. Σταθερά στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από το 1968, συνδικαλιστής και ενεργός πολίτης μέχρι σήμερα.


Η επιλογή να έρθει για τρεις μήνες στην Λήμνο ήταν απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, και ο ίδιος αποδέχθηκε αφού όπως είπε «ποτέ δεν αρνούμαι να βάλω πλάτη για το Δημόσιο Σύστημα, προς όφελος της κοινωνίας.» Δημόσιο σύστημα όπως τόνισε και όχι Εθνικό αφού για να συμβεί αυτό θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

Πριν ακόμη φτάσει στο νησί έχοντας δεδομένη την απόφαση μετακίνησης, ο κ. Γιαννιώτης άρχισε να διαβάζει να ψάχνει στο διαδίκτυο και να ενημερώνετε για τον τόπο και τα όσα απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ήρθε λοιπόν ενήμερος και φυσικά γνώρισε όλα όσα δυσάρεστα συνέβησαν και συμβαίνουν.

Από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του νοσοκομείου, που συνοψίζεται στις δεκαετίες του ’40, ’80, και ’00. Ενημερώθηκε για το χώρο του ΕΚΑΒ που είχε λειτουργήσει ως λοιμοκαθαρτήριο, και μάλιστα εξέφρασε την ιδέα του για μεταφορά της υπηρεσίας και ανάδειξη του χώρου σε Μουσείο Μνήμης.
Για την δεδομένη έλλειψη γιατρών που είναι και το σοβαρότερο θέμα , απάντησε πως πράγματι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ενώ σημείωσε πως κακώς η παιδεία και η υγεία μπήκαν μέσα στα μνημόνια και πάγωσαν οι διαδικασίες προσλήψεων .

Αναμένονται οι μόνιμοι γιατροί αλλά καθυστερούν οι προσλήψεις στο δημόσιο και αναγκαστικά την λύση θα δώσουν προσωρινά επικουρικοί ή μέσω ΕΣΠΑ. 

Σχετικά με τον πρόσφατο νόμο που δίνει την δυνατότητα να φεύγουν στη πενταετία, είπε πως υπάρχει όντος πρόβλημα αλλά «δεν μπορείς να φυλακίσεις κάποιον, που έρχεται στην παραμεθόριο και μετρά τις μέρες σαν στρατιώτης». Όμως θα προσπαθήσω να τους αλλάξω γνώμη είπε. 
Έχοντας συγκεντρώσει στο υπουργείο όλα τα στατιστικά στοιχεία του νοσοκομείου και βλέποντας πως τα τμήματα λειτουργούν ή δεν λειτουργούν!, στο πλάνο του νέου διοικητή μπαίνει σε προτεραιότητα η λειτουργία των κλινικών στο 60 εκατό με αναπροσαρμογή της εσωτερικής λειτουργίας τμημάτων – τομέων μετά από συζήτηση με τους υπεύθυνους.

Ειδικότερα για τη γυναικολογική η λειτουργία της θα μπει σε προτεραιότητα. Ανοιχτός να ακούσει προτάσεις και λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου ο κ. Γιαννιώτης απεύθυνε έκκληση να έρθουν κοντά σύλλογοι, φορείς, αυτοδιοίκηση, εργατικό κέντρο ,σωματεία για την καλύτερη δυνατή συνεργασία, «να συζητήσω με τους χρήστες ως πολίτες και όχι την κομματική τους θέση για το πως θέλουν το νοσοκομείο» είπε.


Ακόμη και για την περιβόητη υπόθεση του ΑΞΟΝΙΚΟΥ και της «δολιοφθοράς» γνώριζε και μάλιστα σχολίασε πως το τι συνέβη ίσως να μην μάθουμε ποτέ, αν ήταν οι εταιρείες, ανταγωνισμοί, άλλα συμφέροντα. Το θέμα είναι όπως είπε, πως δεσμεύει το χώρο όπου θα μπει σε λίγο καιρό ο ψηφιακός Μαστογράφος που έχει αγοραστεί.


Ένα ακόμη σοβαρό θέμα, αυτό συχνών αεροδιακομιδών καλείται να αντιμετωπίσει. Με το που πάτησε το πόδι του στο νησί έγιναν δύο ενώ όπως είπε είναι πρόβλημα που πρέπει να το δούμε σοβαρά, ήδη μίλησε με το ΕΚΑΒ κεντρικά και είναι σημαντικό ότι θεωρεί , ΑΝΑΓΚΑΙΑ τουλάχιστον την δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, αφού μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής) όπως προβλεπόταν.

Σχετικά με το τι έφταιξε που η προηγούμενη διοίκηση δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη θητεία της και είχαμε απέναντι διοίκηση και κοινωνία, ανέφερε πως έγιναν κακοί χειρισμοί για τους οποίους ευθυνόμαστε αλλά βασικό ρόλο έπαιξε η εντοπιότητα. Η σχέση που υπάρχει σε μια μικρή κοινωνία δεν αφήνει να δεις καθαρά και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Τέλος ο κ. Γιαννιώτης μίλησε για, «ανοιχτές πόρτες» στο γραφείο του αφήνοντας να καταλάβουμε πως είναι διαθέσιμος για όλο τον κόσμο και τα ΜΜΕ. .

Έτσι ώστε «να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο στα μέτρα των χρηστών, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο παπουτσής φτιάχνει παπούτσια αλλά ο άνθρωπος τα φοράει, αν δεν τα φτιάξει καλά αυτόν στενεύουν, δεν στενεύουν τον παπουτσή, άρα για τα «παπούτσια» που ετοιμάζομαι να φτιάξω, θέλω τη γνώμη της κοινωνίας ,για να μιλήσω λίγο αρχαιολατρικά, είπε με χαριτολογώντας ο κ. Γιαννιώτης .

Πηγή: Ράδιο Λήμνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.