Το ΚΚΕ για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Λήμνου

0
Σχετικά με τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων αλλά και τα οξυμένα προβλήματα σε σχέση με τη διάθεση και την τιμή του γάλακτος και των αρνιών, η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, διατυπώνει τις θέσεις της.

Η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού ότι η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτή την κυβέρνηση, θα δώσουν τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να επιταχυνθεί έτσι η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως το γάλα, το τυρί και το κρέας, σε λίγα χέρια επιχειρήσεων.

 Το πρόβλημα της μείωσης της τιμής, πώλησης του γάλακτος (το γάλα πωλείται πιο φτηνά από το νερό),  και του κρέατος για τους παραγωγούς, (τα 3 τελευταία χρόνια κατά 20%) έχει σχέση με τους περιορισμούς στην παραγωγή και με την εισαγωγή γάλακτος και κρέατος από άλλες χώρες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ΚΑΠ, καθώς και με τον ανταγωνισμό για την κερδοφορία των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στον Κλάδο, σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και των καταναλωτών (οι τιμές στο ράφι δεν μειώθηκαν).

 Η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, καλεί τους κτηνοτρόφους του νησιού να συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο και να παλέψουν για :

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, για το γάλα και το κρέας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Οι τιμές να αφήνουν εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τις τυροκομικές επιχειρήσεις, με την παράδοση των προϊόντων τους.
  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων με μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο  όπως στους εφοπλιστές, (μείωση της τιμής του στο 30% της σημερινής τιμής), φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αγροτικοί δρόμοι, φράγματα).
  • Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις νόσους των ζώων και τις άλλες ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

 Καλούμε τους παραγωγούς του νησιού να συμπορευτούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ στον αγώνα για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.