Ισπανία: Παραίτηση Σάντσεθ ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές

0
Χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδήλωση στην Μαδρίτη κατά της πρότασης του πρωθυπουργού της χώρας για την διεξαγωγή συνομιλιών με τους αυτονομιστές, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική ένταση με την Καταλονία.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν δεξιά κόμματα και υποστηρίχθηκε από ακροδεξιά, όπως το  Vox με αίτημα την παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ και στόχο να κλιμακώσουν την πίεση στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Για μία ενωμένη Ισπανία, εκλογές τώρα» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, που κρατώντας ισπανικές σημαίες κατέκλεισαν την Πλατεία του Κολόμβου στην ισπανική πρωτεύυοσα, στην μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωση που έχει διοργανωθεί κατά του Σάντσεθ.

Η πρόταση που έκανε η σοσιαλιστική κυβέρνηση την Τρίτη, για τον διορισμό ενός εισηγητή στις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έφερε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που την θεώρησε ως μία προδοσία, αλλά και παράδοση στην πίεση των αποσχιστών της Καταλονίας.

Δεύτερη αφορμή για τη διαδήλωση αποτελεί το γεγονός ότι σε δύο μέρες ξεκινάει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας η δίκη για 12 Καταλανούς αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης, για το ρόλο τους στην προσπάθεια το 2017.

Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, AP Photo/Andrea Comas

«Η ώρα της κυβέρνησης έχει τελειώσει» δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, ο οποίος ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν τους Σοσιαλιστές στις προσεχείς ευρωπαϊκές, τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον Μάιο.

Ο Σάντσεζ κληρονόμησε την καταλανική κρίση από τον πρώην πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραγιό, τέως ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, και έχει υποσχεθεί να «ξεπαγώσει» τις σχέσεις μεταξύ των κεντρικών αρχών στη Μαδρίτη και των Καταλανών στη Βαρκελώνη.

Ο ίδιος στο μεταξύ προσπαθεί να περάσει τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά για να το κάνει και θα χρειαστεί ψήφους από τους Καταλανούς ηγέτες.

από efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.