Πλατεία Κομνηνού Πυρομάγλου στη Πλάκα ζητά η τοπική κοινότητα

0
Να τιμήσει τη μνήμη του Πλακιώτη Κομνηνού Πυρομάγλου επιδιώκει η Τοπική Κοινότητα του χωριού, θέτοντας με επιστολή το ζήτημα υπόψιν Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 21/01, ο Πρόεδρος Χρήστος Τσαλίκης και τα μέλη του Συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Πλάκας, ομόφωνα αποφάσισαν να απευθυνθούν στο Δήμο, προκειμένου να ικανοποιηθεί η πάγια επιθυμία κατοίκων του χωριού να τιμηθεί συμβολικά ο Κομνηνός ΠυρομάγλουΠρόταση της τοπικής κοινότητας είναι να διαμορφωθεί με παγκάκια και κατάλληλο φωτισμό, ο χώρος πλησίον της παιδικής χαράς, ώστε να αποτελέσει “πλατεία” που θα λάβει το όνομα του.

Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα και παρατίθεται παρακάτω, γίνεται λόγος για την ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζει η Πλάκα να μην διαθέτει “κανονική” πλατεία μιας και ο χώρος μπροστά από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, περισσότερο ως κόμβος κυκλοφορίας και χώρος στάθμευσης μπορεί να θεαθεί παρά ως πλατεία αναψυχής. 

Από την άλλη ο χώρος που αναφέρεται ως πλατεία στην επιστολή παρά τις προσπάθειες ανάπλασης δεν έχει λάβει χαρακτήρα πλατείας ακόμη. Ίσως με την προσθήκη καθισμάτων αλλάξει κάτι. Ίσως επίσης η πρόταση για την ονοματοδοσία να αφορούσε τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Σε κάθε περίπτωση η τιμή της μνήμης του Πυρομάγλου στη γενέτειρά του είναι μια πράξη δίκαιη και σωστή.

Ακολουθεί η επιστολή της τοπικής κοινότητας της Πλάκας και ένα σύντομο βιογραφικό για τον Κομνηνό Πυρομάγλου:

Ο πρόεδρος και το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας  Πλάκας με σκοπό να ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού για απόδοση τιμής στην σπουδαία προσωπικότητα, με καταγωγή από το χωριό μας  «Κομνηνό Πυρομάγλου», συνεδρίασε στις 21/1/2019 και με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ζητά από τον Δήμο Λήμνου :

Α.  την ανάπλαση της πλατείας που βρίσκεται κοντά στην παιδική χαρά του χωριού και

Β.  την επίσημη ονοματοδοσία της από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου σε «Πλατεία Κομνηνού Πυρομάγλου».

Στο χωριό μας, στην άκρη του νησιού, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν υπάρχει πλατεία, διαμορφωμένη ως χώρος πρασίνου και αναψυχής (με παγκάκια, φωτισμό κλπ.) που να μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης των κατοίκων του  και ως εκ τούτουθεωρείται απολύτως αναγκαία.

Επίσης, θεωρούμε  χρέος μας, να τιμήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του σπουδαίου εκπαιδευτικού, αγωνιστή της αντίστασης, πολιτικού και συγγραφέα Κομνηνού Πυρομάγλου,που κατάγεται από το χωριό μας, έστω με αυτόν τον συμβολικό τρόπο.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από το Δήμο Λήμνου να προβεί σε άμεση επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας μέσω του Δημοτικού Συμβουλίουκαι τοποθέτηση  σχετικής πινακίδας καθώς και την διαμόρφωσή της σε έναν όμορφο χώρο συνάντησης, με παγκάκια και φωτισμό.

Σχετ. Αριθμ.Απόφασης 1/2019& 2/2019

Ο Πρόεδρος

ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κομνηνός Πυρομάγλου
από την Πλάκα σε Αϊβαλι, Αλεξάνδρεια και Παρίσι

Ο Κομνηνός Πυρομάγλου γεννήθηκε στην Πλάκα το 1899. Υπήρξε σημαίνουσα προσωπικότητα της στρατιωτικής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Από το 1916 έως το Δεκέμβριο του 1922 συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μ. Ασία στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου..

Το Σεπτέμβρη του 1922 τραυματίστηκε στο Αϊβαλί αλλά κατόρθωσε να επιζήσει της καταστροφής και να διαφύγει της σύλληψης. Μέσα στα πρώτα εκείνα χρόνια του μεσοπολέμου, γνωρίζεται με τον Νικόλαο Πλαστήρα και η φιλία τους παίζει κάθοριστικό ρόλο τόσο στον Πυρομάγλου προσωπικά, όσο και στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στην Αλεξάνδρεια να εργάζεται σε διάφορες επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η λημνιακή κοινότητα της Αλεξάνδρειας διατηρούσε έντονη παρουσία στην πόλη ήδη από τον προηγούμενο αιώνα. Σύμφωνα με τον Αργύριο Μοσχίδη το 1910 στην Αίγυπτο βρίσκονταν περισσότεροι από 5000 Λημνιοί.

Το 1927 εγκαθίσταται στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε γαλλική φιλολογία και παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Εφαρμογών Ανωτέρων Σπουδών. Η ακαδημαϊκή πορεία του Πυρομάγλου συνεχίστηκε, παράλληλα με την εμπλοκή στην πολιτική και τους αγώνες. Διετέλεσε καθηγητής στην Αναργύρειο Σχολή των Σπετσών, αργότερα στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (1934-1938), ενώ μεταπολεμικά δίδαξε στην Πάντειο.

αντιδικτατορικός αγώνας, αντίσταση, πολιτική

Κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά, διετέλεσε πρόεδρος του Ενιαίου Αντιδικτατορικού Μετώπου, αντιμετώπισε την αποβολή λόγω πεποιθήσεων από το Πειραματικό Σχολείο και εκτοπίστηκε στη Σίκινο. Τελικώς μετέβη στη Γαλλία όπου συμμετείχε στο σχεδιασμό του αντιδικτατορικού αγώνα σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες πάντα του Πλαστήρα.

Ο υπαρχηγός της αγγλικής αποστολής, Christopher Woodhouse, δεύτερος από αριστερά, στην μέση ο Ναπολέων Ζέρβας και δίπλα του ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ, Κομνηνός Πυρομάγλου.

Τη δεκαετία του ’40 με την έναρξη του Πολέμου και της Αντίστασης, ο Πυρομάγλου θα παίξει ρόλο κλειδί στις εξελίξεις. Δεξί χέρι του Ναπολέων Ζέρβα και ουσιαστικός οργανωτής και συνιδρυτής στον ΕΔΕΣ, ο Κομνηνός Πυρομάγλου θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της Αντίστασης. Αναλαμβάνοντας συχνά το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των οργανώσεων λόγω του αισθήματος δικαίου και αφοσίωσης που τον διέκρινε και της συνεπαγόμενης ευρείας αποδοχής που απολάμβανε.

Ήταν από εκείνους που προσπάθησαν αν αποσοβήσουν την εμφύλια σύρραξη μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων και είχε την ευφυία να διακρίνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την παρέμβαση της Αγγλίας στις εσωτερικές υποθέσεις. Στο μετεμφυλιακό κράτος, παράλληλα με την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Μάλιστα εξελέγη βουλευτής το 1958 με την ΕΔΑ.

Στη διάρκεια της επταετίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα ως συντονιστής των αντιχουντικών οργανώσεων. Για την δράση του αυτή έλαβε το Παράσημο του Πολεμικού Στρατού Γ΄ τάξεως.

συγγραφικό έργο

Ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών και πολιτικών βιβλίων. Υπήρξε ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Ιστορική Επιθεώρηση», που εκδιδόταν στην Αθήνα από το 1963.

Σπουδαιότερα έργα του είναι τα εξής:

  • «Εθνική Αντίστασις» (1947).
  • «Αι ατομικαί βάσεις εθνικόν πρόβλημα δια την Ελλάδα» (1958).
  • «Ο Δούρειος Ίππος. Πολιτική και εθνική κρίσις κατά την Κατοχήν» (1956-58).
  • «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Εποχή του 1934-1957» Αθήναι 1965, τόμος Α΄

Ο Κομνηνός Πυρομάγλου άφησε την τελευταία του πνοή το 1980.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.