Εκδήλωση για τον “πόλεμο των ακρίδων” στον Άγιο Ευστράτιο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

0
Στην αντιμετώπιση «βιβλικών καταστροφών» με τη συμβολή της επιστήμης και της τεχνολογίας θα αφορά η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 7 μμ, με ομιλητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το νησί «Άγιος Ευστράτιος» («Άη Στράτης» για τους πιο μυημένους…), νότια της Λήμνου, είναι περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Τα τελευταία χρόνια, το μικρό νησί πλήττεται από μεγάλους πληθυσμούς ακρίδων (σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 10 χιλιάδες άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο!) Οι ακρίδες αφενός κατατρώγουν την βλάστηση ζημιώνοντας τον πρωτογενή τομέα, αφετέρου προκαλούν πανικό και εντομοφοβία σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων, εισβάλοντας στον οικισμό του νησιού. Η συνάντηση του τοπικού Δήμου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του ΓΠΑ οδήγησε σε μια ενδιαφέρουσα «περιπέτεια» που τα έχει όλα: Μάχες στο πεδίο, Ηρωισμούς, Οικολογία, Παραδοσιακή και High-Tech εξολόθρευση (ακρίδων), Σκληρή Ομαδική Δουλειά και Happy End (;)!

Ο ομιλητής

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γεωπόνος, διδάκτωρ Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο University of Florida των ΗΠΑ επί τριετία. Είναι συγγραφέας άνω των 30 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 2 βιβλίων και άνω των 100 ανακοινώσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά Συνέδρια. Επίσης, έχει δώσει ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ύστερα από πρόσκληση και έχει συμμετοχή (ώς επιστημονικός υπεύθυνος, ή κύριος ερευνητής) σε πάνω από 20 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τα ερευνητικα του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Γεωργική Εντομολογία και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Εντόμων, ενώ ασχολείται και με την Ιατρική Εντομολογία, τα Έντομα Υγειονομικης Σημασίας και τα Κοινωνικά Έντομα.

CAFE SCIENTIFIQUE

Το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, συνήθως ημέρα Δευτέρα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις – για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Ώρα προσέλευσης: 7μμ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.