«Η χρυσή οδηγία του ΣΥΜ.Π.ΑΝτος»

Του Βασίλη Παρίση

0
Όταν βρέθηκα στην πρώτη γενική συνέλευση της κίνησης πολιτών στην Ατσική για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου και των πρώτων υποψηφίων για τη θέση των δημοτικών συμβούλων που θα εκπροσωπήσουν την κίνηση στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, εξεπλάγη ακούγοντας τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη γραμματεία να μιλούν για το σύμπαν. Δεν άργησα βέβαια να συνειδητοποιήσω πως δε βρίσκομαι σε κάποια ημερίδα με περιεχόμενο αστρονομικού ενδιαφέροντος αλλά πως η «Συμμαχία Παλλημνιακής Αναπτύξης» αποκαλείται από τους ομιλητές χάριν συντομίας «ΣΥΜ. Π.ΑΝ».
Του Βασίλη Παρίση, εκπαιδευτικού

Μπορώ να πω πως βρήκα την ιδέα του ονόματος αρκετά ευφάνταστη, πρωτότυπη – χωρίς να γνωρίζω αν το αρκτικόλεξο χρησιμοποιείται ήδη από άλλο φορέα ή οργανισμό- και με αρκετή δόση χιούμορ.  Σε συζητήσεις μάλιστα με φίλους και γνωστούς με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τις δημοτικές εκλογές και τη συμμετοχή μου ως υποψηφίου του «ΣΥΜ.Π.ΑΝτος» εισέπραξα την ίδια έκπληξη για το όνομα. Ορισμένοι  δεν συγκρατήθηκαν και λύθηκαν στα γέλια λέγοντας «Συμπάν , ποιο σύμπαν, αυτό με τα αστέρια, τον ήλιο και το φεγγάρι;!!!». Καμιά αμηχανία δεν ένιωσα αλλά γέλασα μαζί τους και δεν άργησα να θυμηθώ το κείμενο που  βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου «Γκέμμα» του καθηγητή Δ. Λιαντίνη , το οποίο είχα διαβάσει πριν αρκετά χρόνια. Θα παραθέσω ένα απόσπασμα και θα προσπαθήσω –ποιητική αδεία-  να μπλέξω το ένα σύμπαν με το άλλο. Γράφει:

«Αν σηκώσεις τα ματιά ψηλά … θα δεις να σέρνεται  στη μαύρη απανωσιά του θόλου ολόκληρη η επιφάνεια της γης και της πολιτείας μας με την πάλη και την ποικιλία της. Ένα ένα  θα ξεχωρίσεις όλα τα είδη της έντρομης πανίδας. Τα αγρίμια, τα θηρία, τα ζουλάπια, τα ερπετά, τα σαρκοβόρα, τα τέρατα.

Θα ιδείς το Σκορπιό  και τη Σαύρα, την Ύδρα, τον Καρκίνο, το Κήτος, τη Μικρή και τη Μεγάλη Αρκούδα. Θα ίδεις το αρκουδάκι τους, τον Αρκτούρο. Τον Δράκοντα και το κεφάλι του Όφι. Την Cauda και το Caput, που τα κρατά στα χέρια του ο Οφιούχος. Όλα ετούτα τα σκορπιστά τερατοειδή είναι απειλές και δηλητήρια, είναι ο φόβος και ο κίνδυνος που σου παγώνουν το αίμα… Έχουν όμως και το άλλο τους νόημα.

Όταν τα εννοήσεις ζωντανά στην κοινωνία που ζούμε. Πολύ περισσότερο μέσα στην ίδια τη ζωή μας, που άλλοι μας την έφτιαξαν τέτοια. …Είναι ο δόλος και η απάτη, η πλάνη, η σκόπιμη παραποίηση της φυσικής αλλαγής , η δεισιδαιμονία, το ξεγέλασμα. Είναι η κακουργίδα τάξη και διαταγή που καθιέρωσαν στη ζωή μας το αρχοντολόγι και το πρωτάτο. Οι βασιλιάδες, οι κυβερνήτες, οι στρατηγοί και οι κουλήδες τους….

Ξανακοιτάς τον ουρανό αλλιώς. Τώρα βλέπεις άλλα… Γενναίοι και στιβαροί άνδρες χτυπάνε και τσακίζουν όλα τα πανουργήματα και όλα τα βροντοσαύρα. Είναι οι μοναχικοί, οι καθαροί, οι πικροί οδοιπόροι. Τα ανοιχτά μυαλά, οι περήφανοι, οι αγέλαστοι, και οι αδάκρυτοι. Πολεμιστές, κυνηγοί, ήρωες, ευεργέτες, θεραπευτές, τοξευτήδες, αρματηλάτες, τροβαδούροι, ξεβασκαντές και λυράρηδες. Ο ζωγράφος και ο γλύπτης. Ο Pictor και ο Sculptor.  Πενήντα έξι και διακόσια έτη φωτός αντίστοιχα μακρυά από τη Γη μας.

Βλέπεις εδώ τον πελώριο Ηρακλή  με το ρόπαλο. Τον αστραφτερό Ωρίωνα με το αδαμαντακόλλητο σπαθί. Βλέπεις τον ακεστήρα Ασκληπιό, τον αλάθευτο Τοξότη, τον Ηνίοχο με το πυρωμένο αξόνι. Βλέπεις τον βουκόλο Βοώτη με το ακοίμητο μάτι. Φυλάγει τα εφτά βόδια της εβδομάδας. Τις εφτά μέρες μας, να μην τις σπαταλήσουμε όπως οι σύντροφοι του Οδυσσέα τα βόδια του Ήλιου.

Βλέπεις τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη τους κουροτρόφους του Ταΰγετου και του Ευρώτα… Ξανακοιτάς τον ουρανό καταπαλαισμένο από τα θηρία που τα κρέμασαν στα δέντρα οι πύκτες και οι δρομείς, οι αθλητές και οι ερωτόκριτοι. Μέσα του προβάλλει τώρα ο κόσμος της φυσικής αλήθειας, η ειρήνη, η εμορφιά , η μουσική του. Σε καλεί να τον περπατήσεις και να τον ευφρανθείς… Τέτοια στέκεται η χρυσή οδηγία του ελληνικού ουρανού. Καθώς την εκτελούμε , κατέχουμε ότι δεν ζήσαμε χαράμι…»

Στέκομαι στη φράση «Ξανακοιτάς τον ουρανό αλλιώς . Τώρα βλέπεις άλλα…» και σκέφτομαι πως ίσως πρέπει και στα θέματα που απασχολούν το νησί μας, τον τόπο μας να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Να κοιτάξουμε τα πράγματα με μυαλό ανοιχτό, με καθαρότητα. Να πολεμήσουμε τα προβλήματα με ηρωισμό και χωρίς αναβλητικότητα γιατί δεν χωράει άλλη καθυστέρηση. Κάποιος θα έλεγε με σαρκαστική διάθεση «μήπως εκεί στο ΣΥΜ.Π.ΑΝ είστε  τα ανοιχτά μυαλά; Εσείς είστε οι πολεμιστές, οι ήρωες, οι ευεργέτες»;

Θα απαντήσω πως αν δεν είμαστε, πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να γίνουμε. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προβληματικές καταστάσεις με άλλη ματιά και νοοτροπία απαλλαγμένη από μικροκομματικές αντιλήψεις και συμφέροντα. Οφείλουμε να πολεμήσουμε για να ανατρέψουμε κάθε εμπόδιο που κρατά τον τόπο μας μακριά από την πρόοδο και την εξέλιξη. Πρέπει να γίνουμε ευεργέτες όλων των πολιτών αυτού του νησιού αν θέλουμε να ευεργετηθούμε οι ίδιοι.

Στο δικό μας «ΣΥΜ.Π.ΑΝ» η χρυσή οδηγία δεν βρίσκεται στους αστερισμούς που αναφέρθηκαν στο απόσπασμα. Αυτό που μας κατευθύνει είναι οι προγραμματικές αρχές και η διακήρυξη μας. Αυτή είναι η χρυσή οδηγία του «ΣΥΜ.Π.ΑΝτος » μας. Κέντρο του είναι ο πολίτης επειδή αυτός είναι το υποκείμενο  σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται και συμμετέχει στις εξελίξεις και τα θέματα που τον απασχολούν.

Κλείνω με την παρατήρηση πως μέσα στο σύμπαν υπάρχουν τα νεφελώματα. Εκεί γεννιούνται τα νέα άστρα, ήλιοι σας τον δικό μας που στολίζουν  και φωτίζουν το ουράνιο στερέωμα. Οι αστέρες είναι σώματα αυτόφωτα, τα βλέπουμε, τα διακρίνουμε, τα ονομάζουμε, τα ταξινομούμε με βάση το φως που εκπέμπουν σε μας. Πιστεύω πως και στο δικό μας «ΣΥΜ.Π.ΑΝ» υπάρχουν και «γεννιούνται» άνθρωποι συνειδητοποιημένοι με ιδέες και όραμα για αυτό τον τόπο. Το «ΣΥΜ.Π.ΑΝ» είναι ανοιχτό και καλωσορίζει τους πολίτες που νιώθουν πως εκπέμπουν το δικό τους φώς και που κουράστηκαν να περιμένουν «φωστήρες» για να λύσουν τα προβλήματα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X