Ένα κουτάκι coca cola έξω από τον κάδο.

0

Τώρα που έχουμε Δημοτικές εκλογές το κουτάκι της coca cola έξω από τον κάδο, έπρεπε να είναι το πρώτο μας θέμα.

Δεν γυρίζουμε καν να το δούμε. Μας φαίνεται τόσο φυσιολογικό.  Προσπαθούμε να το αποφύγουμε με το αυτοκίνητο ή του ρίχνουμε μια κλωτσιά για να πάει παραπέρα. Που;  Σε καμιά γωνιά μαζί με άλλα , παρέα με συσκευασίες κρουασάν, δίπλα σε πακέτα τσιγάρων που προειδοποιούν για το πόσο βλαβερά είναι. Θα  σταματήσει σε ένα άδειο τελάρο φρούτων που στέκει εκεί και περιμένει μήπως το πάρει κανείς για να βάλει μέσα άλλα σκουπίδια και να το πετάξει μαζί με αυτά.

Του Κώστα Σκούρα, εκπαιδευτικού

Να το είχαμε αυτό το κουτάκι το 1958 στο χωριό μου! Θα μαλώναμε ποιος να το πρωτοπάρει. Ολοστρόγγυλο γυαλιστερό, χρωματιστό. Αυτό είναι ένας κύλινδρος θα μας έλεγε ο δάσκαλος και  ίσως μας ζητούσε να υπολογίσουμε τον όγκο του. Εμβαδόν βάσεως κυλίνδρου επί το ύψος του. Ίσως να το τραβούσε παραπέρα. Το βάρος του είναι 7,2 δράμια. Έλα Κώστα παιδί μου στον πίνακα να μας  το κάνεις γραμμάρια. Και αν σκόνταφτα στην προπαίδεια, θα έτρωγα και καμία με τη βέργα. Ζωντόβολα . Μόνο για τα πρόβατα και γελάδια είσαστε, θα έλεγε με την παιδαγωγική της εποχής ο δάσκαλος.

Αν το είχαμε λοιπόν αφού θα το  χαϊδεύαμε που είναι τόσο λείο , θα περνάγαμε δύο- τρεις μέρες τουλάχιστον παίζοντας γουτς. Θα το είχαμε παραμορφώσει με το ραβδί μέχρι να γίνει ένας απλός πάφλος. Και τότε θα το πετάγαμε στην κοπριά για να λιώσει μαζί με τα τσιόλια και τα ρέντζιαλα. Το Καλοκαίρι που θα φτιάχναμε τις σβουνιές θα το βρίσκαμε πάλι μπροστά μας, και ίσως να μας έκοβε κιόλας κανένα πόδι καθώς θα τις πατάγαμε ξυπόλυτοι. Πλύντο με καθαρό νεράκι από την τουλούμπα. Θα σταματήσει το αίμα θα μας μάλωνε η γιαγιά. Πλύντο και έλα να σου ρίξω λίγο τσίπουρο για τα μικρόβια. Τσούζει γιαγιά. Εμ αν δεν τσούξει πως θα γιάνει . Τσούζει γιατί κλαίνε τα μικρόβια που ψοφάνε θα γνωμάτευε η γιαγιά.  Κάτσε τώρα στην άκρη, τη γλύτωσες τη δουλειά σήμερα. Ο ήλιος ζιοματάει και θα λιβακωθούμε άμα μεσημεριάσουμε.Βλέπω το κουτάκι πεταμένο έξω από τον κάδο και προσπαθώ να μαντέψω από πού έρχεται. Βλέπω εργάτες  να δουλεύουν σε υπόγειες στοές για το μετάλλευμα, άλλους να βγάζουν το κάρβουνο για να δουλέψει το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος που χρειάζεται  για να πάρουμε το αλουμίνιο. Βλέπω φουγάρα με καπνούς, άφθονο νερό να καταναλώνεται μέχρι να πάρουμε το πολύτιμο μέταλλο. Βλέπω χημικούς να φτιάχνουν τα χρώματα, σχεδιαστές και καλλιτέχνες να φτιάχνουν τις ετικέτες. Εργοστάσια να το γεμίζουν με το μαύρο υγρό, και πλοία και φορτηγά να το μεταφέρουν  στα ράφια των μαγαζιών. Βλέπω την κοπέλα στο super market να αδειάζει τις παλέτες με τις μεγάλες συσκευασίες και να κρατάει τη μέση της. Εξάδες και δωδεκάδες τα κουτάκια κάθε άδειασμα και ένα ώχ.

Και τώρα που άδειασε; Το βλέπω μπροστά μου παντού. Στην άκρη του δρόμου, στις παραλίες και  στο βυθό δίπλα στα κοχύλια, ανάμεσα στα φύκια και μέσα στις θαλασσοσπηλιές. Βλέπω τα βουνά των σκουπιδιών να μεγαλώνουν και τους δημάρχους να ψάχνουν καινούριους χώρους . Που θα τους βρουν όμως; Κανένας δεν  θέλει τα σκουπίδια δίπλα του αλλά κανένας επίσης δεν θέλει να στερηθεί το ουισκάκι του με την coca cola. Αυτός όμως ο κανένας ψηφίζει, και δεν πρέπει να τον μαλώσουμε. Πρέπει να του πούμε ότι έχει δίκιο. Αυτός δεν φταίει σε τίποτα, άλλοι φταίνε, αόρατοι και μακρινοί. Αν δεν του το πει ο ένας υποψήφιος θα του το πει ό άλλος και τότε τον χάσαμε.

Δεν ξέρω- δεν είμαι ειδικός -να πω πως θα σταματήσει αυτή η παράνοια. Μακάρι πάντως να μπορούσαμε να παίξουμε με το κουτάκι όπως το 1958. Τότε που ήταν  πολλά τα παιδιά και λίγα τα κουτάκια. Δεν θέλω όμως να γυρίσουμε εκεί . Είναι αδύνατον. Ούτε θέλω και εγώ να στερηθώ το Johnnie, με μπόλικη coca cola μέσα.

Αυτό που σίγουρα μπορώ να κάνω είναι να το μαζέψω από κει, να το βάλω στο σωστό κάδο ανακύκλωσης του Δήμου και να πείσω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Και αν θέλω το άψυχο κουτάκι να πάρει την αξία του, να το πάω  στο κέντρο ανακύκλωσης και να βοηθήσω με αυτό το χαμόγελο του παιδιού, ή να πάρω τα χρήματα και να τα ξοδέψω όπως νομίζω καλύτερα. Με τριάντα κουτάκια παίρνω ένα ψωμί και μπορώ να δώσω ζωή και ελπίδα επιβίωσης σε κάποιον που έχει ανάγκη.

Τώρα που έχουμε Δημοτικές εκλογές το κουτάκι της coca cola έξω από τον κάδο, έπρεπε να είναι το πρώτο μας θέμα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X