Δημόσια “κόντρα” Ένωσης Ιατρών και Διοικήτριας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λήμνου

0
Δημόσιο χαρακτήρα έλαβε η “κόντρα” της Ένωσης Ιατρών και της Διοικήτριας Άννας Ζερβού λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των πρόσφατων εξελίξεων στο Νοσοκομείο Λήμνου. Την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών με τα ερωτήματα που τέθηκαν δημόσια, ακολούθησε η απάντηση από την πλευρά της διοίκησης.
Σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσε η Ένωση Ιατρών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου

Σε ό,τι αφορά με το θέμα που προέκυψε τελευταία με την αναβολή των ορθοπαιδικών χειρουργικών επεμβάσεων και τα ερωτήματα που θέτει η Ένωση Ιατρών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

1) Πρόθεση δική μας και διακηρυγμένος στόχος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λήμνου και αυτό προκύπτει τόσο από την αύξηση της χρηματοδότησής του, τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα  ΕΣΠΑ ύψους 480.250,00 € για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όσο και από την προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

2) Η εισήγηση του Νοσοκομείου για την μετάθεση του Παθολόγου από τη Λήμνο ήταν αρνητική. Είναι αυτονόητο ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με την 2η Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου ούτως ώστε το Νοσοκομείο Λήμνου να μην μείνει ακάλυπτο από Παθολόγο ούτε μια μέρα κατά το επόμενο διάστημα.

3) Σε ό,τι αφορά την αναβολή των ορθοπαιδικών χειρουργείων, το θέμα που προέκυψε αφορούσε το ρόλο που θα είχε ο ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος της εταιρίας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Από την πλευρά του Δ/ντη της Ορθοπαιδικής Κλινικής κ. Τσαβδαρίδη, ήταν σαφής η πρόθεση να διεξάγει μόνος του το χειρουργείο, από την πλευρά της Διοίκησης ήταν σαφές ότι δεν ήταν νόμιμη η εμπλοκή ιδιώτη μη  ιατρού στο χειρουργείο. Σας ενημερώνουμε ότι για ανάλογο χειρουργείο με το χθεσινό που αφορά τον κ. Τσαβδαρίδη είναι σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.). Στα πλαίσια αυτού η Διοίκηση υποχρεούνταν να αποτρέψει ανάλογες συμπεριφορές.

Εργαζόμαστε με προσήλωση για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και ελπίζουμε την ειλικρινή συνεργασία τόσο των ιατρών όσο και των εργαζομένων προς όφελος της υγείας του πληθυσμού.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ ΑΝΝΑ

ΚΟΙΝ.: Ένωση Ιατρών Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου    

Διαβάστε την ανακοίνωση με τα ερωτήματα που έθεσε η Ένωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου.
«Επί ξυρού ακμής»

Το νοσοκομείο Λήμνου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται για άλλη μια φορά σε πολύ δύσκολη φάση. Υπενθυμίζουμε ότι εξυπηρετεί εκ της ιδρύσεως του διπλό ρόλο, νοσοκομείου και κέντρου υγείας, δηλαδή έχει αυξημένες λειτουργίες και είναι υποχρεωμένο να παρέχει υπηρεσίες υγείας τόσο πρωτοβάθμιου όσο και δευτεροβάθμιου επιπέδου.

Παρά τις θετικές ενέργειες του τελευταίου εξαμήνου (δημοσίευση σε ΦΕΚ της αυτονόμησης του νοσοκομείου από τη Μυτιλήνη, προκήρυξη πολλών θέσεων ιατρικού προσωπικού, προκήρυξη θέσεων λοιπού προσωπικού, σύσταση επιτροπής για θέσπιση κινήτρων για ιατρούς ΕΣΥ άγονων περιοχών), δυστυχώς λίγα έχουν ολοκληρωθεί (δεν διορίσθηκαν τα διοικητικά όργανα για την ολοκλήρωση της αυτοτέλειας, η πλειονότητα των προκηρύξεων θα ολοκληρωθεί μετά από μήνες, η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της λόγω προκήρυξης εκλογών).

Σα να δεν έφτανε που η λειτουργία του νοσοκομείου είναι οριακή, η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού πλημμελής και η προσπάθεια λειτουργίας του νοσοκομείου από πλευράς ιατρικού προσωπικού αξιοσημείωτη (κάθε ιατρός εφημερεύει από 15 έως 30 ημέρες μηνιαίως!, και μάλιστα τη στιγμή που το νοσοκομείο αναγνωρίζει ότι οφείλει χρήματα δεδουλευμένα στους γιατρούς), διάφορα θέματα έρχονται να ταλανίσουν την εύθραυστη αυτή ισορροπία.

Τελευταία χρονικά αλλά εξαιρετικά σημαντικά, η μετάθεση του ενός από τους δύο παθολόγους του νοσοκομείου στη Λέσβο, καθώς και η ματαίωση προγραμματισμένων ορθοπαιδικών χειρουργικών επεμβάσεων, για την οποία ματαίωση υπήρξαν γραπτές αντιδράσεις μέχρι και πολιτικών κομμάτων.

Επειδή τα θέματα αυτά κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη λειτουργία του νοσοκομείου και τη δυνατότητα του να προσφέρει ουσιαστικές και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας δωρεάν στους κατοίκους, καλούμε την -κοινή- διοικήτρια των νοσοκομείων Λήμνου-Μυτιλήνης, να απαντήσει άμεσα και δημόσια στα ερωτήματα που ούτως ή άλλως τέθηκαν:

  1. Υπάρχει πολιτική ή διοικητική πρόθεση για την υποβάθμιση και μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου μόνο σε Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ ή πολυδύναμο ιατρείο;
  2. Γιατί και πως επιλέχθηκε η μετάθεση του ενός εκ των δύο παθολόγων στη Λέσβο, και πως θα λειτουργήσει η παθολογική κλινική με μία παθολόγο το επόμενο διάστημα;
  3. Γιατί ματαιώθηκαν προγραμματισμένα ορθοπαιδικά χειρουργεία, τη στιγμή που ο Διευθυντής της ορθοπαιδικής κλινικής κ. Τσαβδαρίδης είχε την πρόθεση να τα πραγματοποιήσει;

Προσκαλούμε την κ Ζερβού, με ειλικρινή αγωνία για το μέλλον του νοσοκομείου και ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων, να μας απαντήσει δημόσια στα παραπάνω ερωτήματα και να επισκεφτεί άμεσα το νοσοκομείο, το οποίο από οχταμήνου τουλάχιστον διοικεί από τη Μυτιλήνη ως μοναδική διοικήτρια, ούτως ώστε να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα εργαζομένων, ιατρών και κατοίκων, τόσο για τα παραπάνω θέματα όσο και για πολλά άλλα που συνέβησαν τους πολλούς προηγούμενους μήνες.

Είναι αλήθεια ότι το νοσοκομείο Λήμνου δεν ευτύχησε την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον με ικανό αριθμό διοικητών, πληθώρα διοικητικών επιλογών και σημαντικών χαμένων πολιτικών ευκαιριών που το έφεραν στη σημερινή του κατάσταση.

Τουλάχιστον με ειλικρίνεια ας ατενίσουμε το μέλλον και ας διαμορφώσουμε τις προοπτικές για την ανάπτυξη του!   Αν θες κάτι δεν αρκεί μόνο να το ονειρεύεσαι. Διεκδίκησε το!

Το ΔΣ της ΕΙΓΝΚΥΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X