Εξι μέρες μετά την εκδήλωσή της, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 2019 στην περιοχή “Αγριλίτσα” του Δήμου Διρφύων–Μεσσαπίων είναι σε ύφεση και οριοθετημένη. Παρά την καλή εικόνα στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Πτήσεις επιτήρησης έκανε και ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

To κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μέσα από τις τουλάχιστον 30 καταθέσεις πολιτών προσπαθεί να σχηματίσει το προφίλ υπόπτου ή υπόπτων, που πιθανόν, βρίσκονται πίσω, από την πυρκαγιά, στην κεντρική Εύβοια.

Με βάση την ώρα εκδήλωσης και τις συνθήκες που επικρατούσαν ως επικρατέστερη εμφανίζεται η εκδοχή του εμπρησμού. Το σενάριο για βραχυκύκλωμα, σε κολώνα φωτισμού ή σε αντλία ύδρευσης- άρδευσης, για την ώρα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν μετά την επέκταση του μετώπου και όπως φαίνεται ήταν το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς και όχι η αιτία της εκδήλωσης. Στις σκέψεις των αρμοδίων είναι μέχρι να ζητηθεί και άρση του απορρήτου στις επικοινωνίες, στην περίπτωση που οι έρευνες καταλήξουν σε κάποια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στην περιοχή έχει καεί συνολική έκταση 23.565 στρεμμάτων.

Η τελική εκτίμηση θα ολοκληρωθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης από την πρώτη στιγμή συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες. Το σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς αναπροσαρμοζόταν διαρκώς ανάλογα με τη διεύθυνση των εναλλασσόμενων ανέμων αλλά και τη μορφολογία του εδάφους. Πρώτο μέλημα των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν η ασφάλεια κατοίκων και περιουσιών.

Παρά την εικόνα ύφεσης και οριοθέτησης στην περιοχή παραμένουν, 160 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 140 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και δυνάμεις της πολιτικής προστασίας.