«Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο» 11-14 Σεπτεμβρίου στο Varos Village

0

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου της Λήμνου», ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο. Από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (11ος αι. π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.)».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο, από την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Varos Village.

«Το Αιγαίο ως γεωγραφική ενότητα, χαρακτηριζόμενο από τη μεγάλη διασπορά μεγάλων και μικρών νησιών και βραχονησίδων, αποτέλεσε έναν πυρήνα θρησκευτικών ζυμώσεων με επιρροές, συνέχειες και ασυνέχειες, αναπτύσσοντας και διαμορφώνοντας τον κόσμο των θεών και ημιθέων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπως λατρεύτηκε στους οργανωμένους χώρους λατρείας, τα ιερά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το συνέδριο, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Και προσθέτει: «Η στάση του ανθρώπου απέναντι στο θείο και η ποικιλία των λατρευτικών προς αυτό πρακτικών έχει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις. Πολλές ακόμα ανεξιχνίαστες πλευρές, σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας απέναντι στο θείο. Στο πλαίσιο της όσμωσης της σχέσης του ανθρώπου με το θείο και της έκτασης που αυτό έλαβε χώρα στην πορεία των αιώνων στο Αιγαίο, το εν λόγω συνέδριο αποτελεί αφορμή να παρουσιασθούν τεκμήρια που πιστοποιούν τις λατρευόμενες θεϊκές υποστάσεις στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου και τις σχετικές τελετουργίες.

Παράλληλα στοχεύει στην εις βάθος διασαφήνιση τυχόν σχέσεων και επιδράσεων των λατρευτικών πρακτικών με άλλες περιοχές εντός και εκτός ελλαδικού χώρου από την αρχή της γένεσης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας έως και το τέλος της με την επικράτηση του χριστιανισμού»

Ο κ. Τριανταφυλλίδης καταλήγει αναφέροντας τα εξής: «Τεκμήρια των λατρευόμενων θεϊκών υποστάσεων στο Αιγαίο, αποτελούν αφενός τα αρχαιολογικά δεδομένα και η ανασκαφική διερεύνηση ιερών, η χρονολόγηση, η ερμηνεία και η ταύτισή τους, και αφετέρου οι απεικονίσεις του θείου στην τέχνη, τα σύμβολα λατρείας, καθώς και οι λατρευτικές πρακτικές, αλλά και οι θρησκευτικές δοξασίες που διερευνώνται σε σχέση με τις γραπτές πηγές (φιλολογικές μαρτυρίες, επιγραφές), καθώς και με το ευρύτερο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου (11/9/2019 και ώρα 21.00) θα λήξει με τη μουσική εκδήλωση σε χώρο του ξενοδοχείου «Λόγια Μουσική της Πόλης. Ρωμηοί συνθέτες 17ος-20ος αι.». Συμμετέχουν οι: Στέφανος Πουριανός, Δώρα Πετρίδη, Ζήσης Γεωργαλιός και Γεώργιος Σπανοδήμος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (12/9/2019 και ώρα 21.00) θα λήξει με την μουσική εκδήλωση της όπερας “Σαπφώ”, του Σαρλ Φρανσουά Γκουνώ, με τους λυρικούς, μουσικούς καλλιτέχνες Μαρία Γαλάνη, Ρόζα Καπόν-Πουλημένου, Γιάννης Φίλιας, Μιχάλης Ψύρρας και Δημήτρης Σιγαλός. Στο πιάνο συνοδεύει ο γνωστός μουσικός Δημήτρης Γιάκας, που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της μουσικής εκδήλωσης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας

Στο πλαίσιο της Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου και με τη λήξη του συνεδρίου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 18.00 στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας ν. Λήμνου, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Έκτωρ. Ο Αγαπημένος των Θεών» της λημνιακής καταγωγής συγγραφέως Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου από τη θεατρική ομάδα του Μ.Ε.Α.Σ. ΛΗΜΝΟΣ.

Η είσοδος θα είναι δυνατή με την επίδειξη στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου των εισιτηρίων που θα διανέμονται δωρεάν μετά την 5η Σεπτεμβρίου 2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, καθώς και από την θεατρική ομάδα του Μ.Ε.Α.Σ. ΛΗΜΝΟΣ.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X