Υπάρχουν λόγοι να συμμετάσχουν τα παιδιά στη Δημοτική Χορωδία;

0

Άρθρο του υπεύθυνου της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Λήμνου Γιάννη Χαριτάκη για την αξία συμμετοχής των παιδιών στα μουσικά δρώμενα και στη χορωδία.

4 λόγοι που η συμμετοχή σε χορωδία βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών

  1. Ενισχύει τις πνευματικές και εγκεφαλικές λειτουργίες

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μουσική καλλιέργεια ενισχύει πολλές πτυχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού. Έχει αποδειχθεί ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά που εκτίθενται σε ένα δομημένο πρόγραμμα μουσικής μελέτης, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αλλά και στις εξετάσεις. Επίσης, η σύνδεση γνωστών τραγουδιών με νέες πληροφορίες, μπορεί να βοηθήσει στην αποτύπωση πληροφοριών για τα νεαρά μυαλά. Αυτό βοηθάει όχι μόνο να επιτύχουν στο σχολείο, αλλά και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η μουσική παιδεία ενισχύει τις δεξιότητες εν γένει και τις κάνει καθοριστικές για την επιτυχία σε πολλά επαγγέλματα του 21ου αιώνα που έχουν σχέση με τη τέχνη, αρχιτεκτονική, μηχανική, μαθηματικά, και υπολογιστές.

  1. Δημιουργία στόχων και επίτευξη αυτών

Η μελέτη, η εκμάθηση και τελειοποίηση ενός μουσικού κομματιού, μαθαίνει στα παιδιά την αξία της συγκροτημένης σκέψης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της χορωδίας, ακολουθώντας τις οδηγίες του μαέστρου, με τελικό στόχο την εμφάνιση μπροστά στο κοινό. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτεί απο όλους αυτοπειθαρχία, αφοσίωση και δέσμευση. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής τους.

  1. Ενισχύει την κοινωνικότητα

Η συμμετοχή σε μια χορωδιακή κοινότητα σημαίνει συνάντηση και σύνδεση με άλλα παιδιά που μοιράζονται το πάθος τους για τη μουσική και το τραγούδι. Οι φιλίες που σφυρηλατούνται μέσα από τη κοινή εξάσκηση και εκμάθηση, η διασκέδαση στις πρόβες και η χαρά της παράστασης είναι συχνά εμπειρίες ζωής. Τα παιδιά που τραγουδούν σε μια χορωδία έχουν μάλιστα συχνά την ευκαιρία  να συναντηθούν και να εργαστούν με εξαιρετικά ταλαντούχους καλλιτέχνες και μουσικούς σε πολλούς διαφορετικούς τομείς των τεχνών και του θεάματος. 

  1. Μεταδίδει την αξία του σεβασμού.

Άλλο ένα σημαντικό όφελος  του τραγουδιού σε μια χορωδία  είναι ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών εκτίθενται στη μουσική και στις γλώσσες πολλών διαφορετικών πολιτισμών, γεγονός που συμβάλλει στην καλλιέργεια βαθιάς εκτίμησης των πολιτιστικών παραδόσεων. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν  ότι το χορωδιακό τραγούδι ενισχύει πραγματικά την αίσθηση της συντροφικότητας. Δεν είναι ακόμα σαφές ποια πτυχή της συμμετοχής σε μια χορωδία δημιουργεί αυτό το ψυχολογικό αποτέλεσμα, αλλά όταν τα παιδιά ανήκουν σε μια πολυπολιτισμική χορωδιακή ομάδα, τότε πράγματι μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους πολιτισμούς και να εκτιμούν τη διαφορετικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X