Όχι στον προϋπολογισμό και στις προτάσεις τουριστικής προβολής από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο

0
Αντίθετη στα σχέδια τουριστικής προβολής αλλά και στην έγκριση του προϋπολογισμού “μιζέριας” της Περιφέρειας δηλώνει η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο. Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις
Είμαστε με τους εργαζόμενους όχι με τους εργοδότες Όχι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατατέθηκαν δύο προτάσεις για την τουριστική προβολή. Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταψήφισε τόσο την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής όσο και την πρόταση της Συμπαράταξης Πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων και απορρίφθηκαν και οι δύο.

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανάβης τόνισε τα ακόλουθα:

“Το ποσό των 500.000 ευρώ θα δαπανήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να ενισχύσει – μέσω της προβολής – τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου κατά το 2020. Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο καταγράφονται υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, μισθοί και μεροκάματα κάτω από τα κατώτατα προσδιορισμένα όρια. Είναι παγιωμένη πρακτική οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να δουλεύουν χωρίς ρεπό για όλη την σεζόν, να μην τους καταβάλλονται δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας. Ούτε λόγος να γίνεται για αναγνώριση προϋπηρεσίας. Και η παραμικρή συνδικαλιστική διεκδίκηση αντιμετωπίζεται με άμεση απόλυση. Η Ανταρσία στο Αιγαίο εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον τουρισμό και των επισιτισμό και γι’ αυτό θα καταψηφίσει την εισήγηση. 

Ωστόσο θέλουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις επί της εισήγησης που λάβαμε. Στην εισήγηση  διαπιστώνεται χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στα νησιά του Β. Αιγαίου, ωστόσο δεν δίνεται καμία εξήγηση γιατί τα προηγούμενα προγράμματα τουριστικής προβολής (της Περιφέρειας και παλαιότερα των Νομαρχιών) δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η εισήγηση αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία που παραθέτει είναι ελλιπή καθώς δεν παρουσιάζεται η εγχώρια τουριστική κίνηση προς τα νησιά, όπως και η τουριστική κίνηση που φθάνει στα νησιά με τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις. Επιπρόσθετα είναι σαφής η προσπάθεια να αποδοθούν οι μειωμένες αφίξεις τουριστών στις προσφυγικές ροές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατίθενται στοιχεία για τις αφίξεις με τσάρτερ από το 2014 και μετά. Έτσι δεν καταγράφεται ότι οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στην Χίο είχαν μια σταθερά φθίνουσα πορεία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πουθενά στην εισήγηση δεν γίνεται αναφορά στο ότι ο μέσος όρος των αφίξεων τουριστών με τσάρτερ στην Λέσβο από το 2004 ως το 2016 ήταν 59.239. Δηλαδή πολύ κάτω από το επίπεδο των 75.000 αφίξεων που καταγράφηκαν το 2014 και το 2015 στο νησί. Η εισήγηση δείχνει να αγνοεί εντελώς ότι το 2019 απέσπασαν την προτίμηση των Ευρωπαίων τουριστών θέρετρα στην Αίγυπτο, στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο και της Βουλγαρίας στην Μαύρη Θάλασσα, επειδή είναι πιο φθηνά από τα αντίστοιχα Ελληνικά. Τέλος από τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση είναι φανερό ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει πάνω στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα για το τουριστικό προϊόν των νησιών και τίποτα περισσότερο. 

Σημαντική συμβολή στην προβολή των νησιών του βορείου Αιγαίου χωρίς κόστος μπορούμε να πετύχουμε εάν οι βουλευτές, οι Δήμαρχοι και τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής των νησιών σταματήσουν: 

1) να μιλούν για εισβολείς που απειλούν τον ντόπιο πληθυσμό, 

2)να δηλώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια στα νησιά, 

3)να μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας στα νησιά. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και των επαγγελματικών φορέων. 

Ακόμη καλύτερα θα είναι τα πράγματα για την τουριστική κίνηση των νησιών αν σταματήσουν τα κηρύγματα μίσους, η ξενοφοβία και οι εκρήξεις εθνικισμού, ρατσισμού και σεξισμού από τις διάφορες φασίζουσες και ακραίες ομάδες”. 

 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε τον προϋπολογισμό μιζέριας και λιτότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Εκφράζοντας το πολιτικό πλαίσιο της παράταξης ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανάβης το απόγευμα της Πέμπτης καταψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό λιτότητας που καλείται να ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Ειδικότερα στην τοποθέτηση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης τόνισε:

“Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να είναι μια κορυφαία στιγμή για την Περιφερειακή Αρχή αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Καθώς μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα έπρεπε να προσδιορίζει την δράση της Περιφέρειας για αναστροφή της υπανάπτυξης που καταγράφεται στα νησιά μας εδώ και μια δεκαετία. Με ειλικρίνεια η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δηλώνει ότι η διαδικασία της κατάρτισης του προϋπολογισμού μέσα από τις δεσμεύσεις που θέτει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. έχει καταστεί μια διοικητική πράξη.

Πρόκειται για μια καθαρή ομολογία – κατά την άποψη μας – ότι η Περιφέρεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα γρανάζι στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.  Στην συνέχεια καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό απλά και μόνο για να συνεχιστεί η λειτουργία της Περιφέρειας αλλά και για να μην διαταραχθεί η γαλήνη του πολιτικού συστήματος στην χώρα. Έντεχνα η Περιφερειακή Αρχή αποφεύγει την κριτική στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά η Συμπαράταξη Πολιτών θεωρεί ότι με ένα προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά και περισσότερα είναι λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία προσωπικού και μεταβιβαστικές πληρωμές, μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική και θέτει ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων που κατά την άποψη της μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη τα νησιά μας.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει καλά πως όσο καλή διαχείριση και να γίνει των πόρων της Περιφέρειας, δεν μπορεί να αναστραφεί η μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας και η μετανάστευση στα νησιά μας. 

Το ΑΕΠ  του Βορείου Αιγαίου ανήλθε το 2016 στα 2,455 δισ ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας αντιστοιχεί στο 2,03% του ΑΕΠ και οι δαπάνες για επενδύσεις είναι χαμηλότερες από το ισχνό 1% του ΑΕΠ. Με αυτά τα δεδομένα με όποιο τρόπο και αν καταρτιστεί ο προϋπολογισμός αναστροφή της υπανάπτυξης δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Αν στα σοβαρά θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, δηλαδή για την αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων, μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση του ελεύθερου χρόνου, μείωση της ανεργίας, σταμάτημα της μετανάστευσης των νέων, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, βελτίωση των παροχών υγείας παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους πόρους και ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στα νησιά μας και στην χώρα συνολικά υπέρ της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των οικονομικά φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα:

  • Η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και γενικά τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τουριστική προβολή δεν οδήγησαν σε αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων των εργαζομένων του κλάδου. Αντίθετα συνέβαλαν στην ενίσχυση της ασυδοσίας με την οποία λειτουργεί η πλειοψηφία των ξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του κλάδου.
  • Η προβολή τοπικών προϊόντων (ούζο, κρασί, λάδι, αιγοπρόβειο κρέας, αλιεύματα) δεν οδήγησε σε αύξηση των τιμών παραγωγού. Αντίθετα συνέβαλε στο να γιγαντωθούν τοπικά καρτέλ εμπόρων και μεσαζόντων που υφαρπάζουν τον κόπο των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Τα έργα υποδομής κατασκευάζονται στα νησιά μας με ρυθμό χελώνας. Με αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί  βασικές ανάγκες. Τι να θυμηθούμε πρώτα; Τα μισοτελειωμένα φράγματα στη Χίο, την ανυπαρξία επενδύσεων στον τομέα της ύδρευσης στην Λέσβο ή το δολοφονικό οδικό δίκτυο στην Ικαρία κλπ.
  • Τραγική είναι η κατάσταση στις συνδέσεις μεταξύ των νησιών που κάνουν πρακτικά αδύνατη ακόμη και την συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

Ορισμένες προτεραιότητες που θα έπρεπε να αποτυπώνονται με συγκεκριμένα κονδύλια και έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας:

  • Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση έργων για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Έργο που θα περιλαμβάνει δίκτυα μεταφοράς του νερού, μικρά και μεγάλα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης για την μείωση της απώλειας νερού κλπ.
  • Παρέμβαση της Περιφέρειας στην πρωτογενή παραγωγή με δημιουργία κοινής επιχείρησης με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση των υπαρχουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων (π.χ. κατασκευή εργοστασίου γάλακτος στη Λέσβο), για την στήριξη των τιμών παραγωγού και την ενεργητική αντιμετώπιση της δράσης των καρτέλ.
  • Πρόσληψη γεωπόνων και κτηνιάτρων για την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αξιοποίηση του δυναμικού αυτού για την εκπαίδευση των αγροτών.
  • Δημιουργία ακτοπλοϊκής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στην διασύνδεση των νησιών της Περιφέρειας μεταξύ τους με πλοία που να καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών.
  • Χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών των μικρών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα χωριά των νησιών μας (βλέπε ιδιοκτήτες κρεοπωλείων, καφενείων, παντοπωλείων κλπ), οι οποίοι στην πραγματικότητα εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες και κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα μόνο των επειγουσών αναγκών των νησιών μας και η κάλυψη τους απαιτεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν περιμένουμε να υλοποιηθούν από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ούτε από κάποια άλλη παράταξη ή παρατάξεις του Συμβουλίου. Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους/νες, τους νέους/νες και τους φτωχομεσαίους αγρότες/ τισσες – επιστήμονες – επαγγελματίες – εμπόρους και τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για να ζήσουμε μια αξιοβίωτη ζωή στα νησιά μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X