Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΙΑ για τις προσλήψεις δημοσιογράφων από τον Περιφερειάρχη

0
Δελτίο τύπου της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο για την προκύρηξη πρόσληψης δύο δημοσιογράφων ως ανακλητών συνεργατών του Περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη.

Δόθηκε στην δημοσιότητα η προκήρυξη για την πρόσληψη δύο δημοσιογράφων στο γραφείο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θα είναι ανακλητοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη. Είναι θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση έξι περίπου μηνών η Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην πρόσληψη δημοσιογράφων για να καλύψει τον πολύ σημαντικό τομέα της ενημέρωσης.

Η θέση της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι πως οι θέσεις αυτές πρέπει να καλύπτονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους μόνιμους υπαλλήλους της Περιφέρειας. Το δε αντικείμενο εργασίας τους πρέπει να είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ΜΜΕ. Οι προσλήψεις δημοσιογράφων ως συνεργατών του Περιφερειάρχη σημαίνει ότι αυτοί θα είναι στελέχη, που θα φτιάχνουν το επικοινωνιακό προφίλ της Περιφερειακής Αρχή.

Δυστυχώς, η κατάργηση των γραφείων τύπου των Περιφερειών στις αρχές της δεκαετίας και η σχετικά πρόσφατη ρύθμιση που επιτρέπει την πρόσληψη δημοσιογράφων ως συνεργατών του Περιφερειάρχη, έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό και δεσμευτικό νομικό πλαίσιο που μετατρέπει τους δημοσιογράφους των γραφείων τύπου από λειτουργούς της ενημέρωσης σε προπαγανδιστές της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.

Αυτή την δεκαετία ο τομέα της ενημέρωσης έχει δεχθεί πολύ μεγάλα πλήγματα. Σήμερα σχεδόν το σύνολο των δημοσιογράφων του Βορείου Αιγαίου είναι είτε άνεργοι, είτε απλήρωτοι, είτε κακοπληρωμένοι, παρότι επιτελούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών μας. Είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των νησιών και γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο δημοσιογράφο την νησιωτική πραγματικότητα.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αδιανόητο ότι η Περιφερειακή Αρχή δημοσιοποίησε πρόσκληση για την πρόσληψη δύο δημοσιογράφων χωρίς να τίθεται ως βασικό προσόν να είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Επίσης αντί να τίθεται ως κριτήριο οι υποψήφιοι για τις θέσεις να είναι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, γίνεται λόγος για μέλη επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων, δηλαδή τις δύο θέσεις δημοσιογράφων μπορούν να τις διεκδικήσουν και ιδιοκτήτες – εκδότες μέσων ενημέρωσης. Πρόσληψη εκδότη ή εκδότριας σε θέση γραφείου τύπου οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση συμφερόντων.

Εξαιρετικά προβληματική είναι η πρόβλεψη της πρόσκλησης ότι θα εκτιμηθεί περαιτέρω η σχετική εμπειρία και η προσωπικότητα των υποψηφίων. Πως αλήθεια θα βαθμολογηθεί η προσωπικότητα των υποψηφίων;

Επιπρόσθετα το κριτήριο γ) που καλεί τους υποψηφίους να αποδείξουν ότι “έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητα που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που θα επιλεγούν”, είναι φανερό ότι αποκλείει δημοσιογράφους με ειδικές ανάγκες.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει την πρόσκληση και να προχωρήσει στην αναδιατύπωση της σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική επιστολή της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X