Αυστηρότερα μέτρα, φυλακές υψίστης ασφαλείας και πειθαρχικά καταστήματα

0
Τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές έθεσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης, η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.

Η κ. Νικολάου, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, δήλωσε μεταξύ άλλων πως μελετάται η δημιουργία πειθαρχικών τμημάτων σε κλειστά καταστήματα κράτησης και πειθαρχικής φυλακής ασφαλείας στο άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε πως αυστηριοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές όσο και για τη χορήγηση άδειας.

Όπως τόνισε, στον στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας υπάγεται η επαναφορά των καταστημάτων κράτησης υψίστης ασφαλείας, τα οποία αφορούν κρατουμένους υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα. Υπογράμμισε πως σε αυτά τα καταστήματα δεν θα χορηγούνται καθόλου άδειες.

Η κ. Νικολάου υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ειδικών πτερύγων για τους απείθαρχους κρατούμενους και υποστήριξε πως οι φυλακές υψίστης ασφαλείας όπως και οι πειθαρχικές φυλακές θα λειτουργήσουν όταν ανοίξουν οι φυλακές στη Δράμα, μέχρι το Σεπτέμβριο.

Επίσης, χαρακτήρισε άντρο ανομίας τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ μίλησε και για «μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει μεταφερθεί στις φυλακές». Έμφαση έδωσε και στην αυστηροποίηση του συστήματος για τις μεταγωγές των κρατουμένων στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Απαντώντας στις αναφορές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, περί «δόγματος υπερκαταστολής», η κ. Νικολάου αντέτεινε ότι η σημερινή κυβέρνηση «παρέλαβε μια κατάσταση όπου στον Κορυδαλλό το σύστημα λειτουργίας του ήταν χύμα».

Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας ήταν επικριτικός για το σχέδιο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το «κινηματογραφική ταινία με γερμανικά τάγματα». Έντονη διαφωνία εξέφρασε και για την αυστηροποίηση του συστήματος μεταγωγών σε αγροτικές φυλακές σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα νόμου και τάξης αλλά και ευαισθησίας γιατί αφορά ανθρώπινες ψυχές.

«Υπάρχουν τότε και οι φυλακές Αλκατράζ και τα ξερονήσια. Πού είναι η ευαισθησία σας; Υπάρχουν βεβαίως και οι παραβατικές συμπεριφορές αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με φυλακές Αλκατράζ αλλά ως ευνομούμενη πολιτεία και μέλος της Ε.Ε».

«Είναι ντροπή η Ελλάδα να έχει 535 καταδίκες για θέματα σωφρονισμού», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής Σωφρονιστικού (Γ. Γκιόλας, Σπ. Λάππας, Σ. Ελευθεριάδου, Θ. Ξανθόπουλος, Γ. Ψυχογιός), με κοινή δήλωσή τους, κατήγγειλαν «το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού στις φυλακές» όπως αυτό αναδείχθηκε σήμερα «χωρίς στρατηγικό σχέδιο και γνώση, αλλά με όρους τηλεοπτικού σόου», κάνοντας λόγο για «”νόμος και τάξη” χωρίς έλεος και πάνω στους κρατουμένους».

Μεταξύ άλλων, τόνισαν πως «η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει φυλακές τρίτου τύπου χωρίς δικαιώματα, “χωροφυλακίστικη” μεταχείριση,  αυστηροποίηση των πάντων, περιστολή των αδειών των κρατουμένων, συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, παραμέριση της εκπαίδευσης και απασχόλησης των κρατουμένων και αντικατάσταση δικαστικού λειτουργού/επιθεωρητή από ένστολο αξιωματικό και, βέβαια, αδιαφορία ή άγνοια για τις διεθνείς επιπτώσεις στη χώρα».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X