Ελεονώρα Γεώργα: Προτείνει τηλεδιάσκεψη αντί συνδριάσεων “δια περιφοράς”.

Ανακοίνωση σχετικα με τη σημερινή συνεδρίαση "δια περιφοράς" του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσε ο συνδυασμός "Νίκη για τη Λήμνο"

0
Με επιστολή προς το Δήμαρχο αλλά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξε η επικεφαλής του συνδυασμού “Νίκη για τη Λήμνο”, Ελεονώρα Γεώργα να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη σημερινή συνεδρίαση “δια περιφοράς” αντί της αξιοποίησης του σημαντικού εργαλείου της τηλεδιάσκεψης. όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Διαβάστε την ανακοίνωση

 Σήμερα  Τρίτη, 31/03/2020, μεταξύ 12:00 και 14:00 «συνεδριάζει» δια περιφοράς το Δημοτικό μας Συμβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης που εστάλη ηλεκτρονικά. Με τον ίδιο τρόπο εστάλησαν στους δημοτικούς συμβούλους  η ημερήσια διάταξη με τις εισηγήσεις, καθώς και συνημμένη φόρμα καταχώρησης της ψήψου προς συμπλήρωση.

          Καλούμαστε, αφού απαντήσουμε με ένα ΥΠΕΡ, ΚΑΤΑ, ΛΕΥΚΟ, ΠΑΡΩΝ ή ΑΠΟΧΗ σε κάθε θέμα, να αποστείλουμε τη φόρμα συμπληρωμένη είτε με email είτε με fax, άλλως να καλέσουμε την πρακτικογράφο του Δημοτικού Συμβουλίου και να κάνουμε γνωστή την ψήφο μας.

          Με άλλα λόγια καλούμαστε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά και τηλεγραφικά επί των τιθέμενων προς ψήφιση ζητημάτων, χωρίς να προηγηθεί ανάπτυξη και συζήτηση επ’ αυτών. 

        Η δυνατότητα της δια περιφοράς συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται μεν και είναι νόμιμη, πλην όμως δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την καλύτερη δυνατή προαγωγή του έργου του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η νομοθεσία και oι πρόσφατες ρυθμίσεις που την επικαιροποίησαν,  αλλά και νέες που θεσπίστηκαν με αφορμή την πανδημία του κορωνοιού προβλέπουν τη δυνατότητα συνεδρίασης συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη, σύστημα που επιτρέπει τη διεξαγωγή τοποθετήσεων και την υποβολή ερωτημάτων προς το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι δε άγνωστη η διάρκεια των επιβεβλημένων περιοριστικών μέτρων.

          Η παράταξη «ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ» ήδη προ της προσκλήσεως στη σημερινή συνεδρίαση είχε απευθύνει σχετική επιστολή προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το εξής περιεχόμενο:

Η επιστολή

«Στα πλαίσια της επιβολής περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του ιού COVID-19 ,η Κυβέρνηση με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων φροντίζει για την κατά το δυνατό απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των συλλογικών τους οργάνων.

Με ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Επικρατείας (Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 850/13.3.2020) και τη με αριθμό 1822/16.3.2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρινίστηκαν οι τρόποι συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων με διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης μέσω «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» ή μέσω «e:Presence.gov.gr».

Στην κατεύθυνση αυτή σας καλούμε όπως, για την εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων, προεχόντως αυτών του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ενεργοποιήσετε τα παραπάνω εργαλεία .

Η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Στη δύσκολη αυτή παγκόσμια συγκυρία ,είναι ευτυχές ότι η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας υπηρετώντας το δημότη και τις ανάγκες του.»

Όπως ακούμε καθημερινά από τους επιστήμονες, η εξέλιξη της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος παράτασης των περιοριστικών μέτρων. 

Η ζωή όμως έχει συνέχεια, οι τοπικές κοινωνίες και οι δημότες ανελαστικές ανάγκες που πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν και επί των οποίων πρέπει να μεριμνήσει η δημοτική αρχή κατά λόγο αρμοδιότητας της.

 Επ’ ουδενί όμως δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, η διαφάνεια και ο δημοκρατικός διάλογος, τη στιγμή μάλιστα που τα εργαλεία της τεχνολογίας παρέχουν αυτή τη δυνατότητα από άκρη σε άκρη της γης, όπως άλλωστε γίνεται σε επίπεδο κρατών, αλλά και φορέων οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης πανελλαδικά.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω καλούμε και πάλι το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να πράξουν αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X