Πυρά της αντιπολίτευσης για τη διά περιφοράς συνεδρίαση της Περιφέρειας

0
Την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου να προχωρήσει σε συνεδρίαση διά περιφοράς και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης και συζήτησης στηλίτευσαν οι περιφερειακές παρατάξεις, καταγγέλοντας τις πρακτικές του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Στις επιστολές των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων καταγγέλλεται τόσο η επιλογή της διά περιφοράς συνεδρίασης, όσο και η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να μη συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη το κρισιμότερο ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από τη θωράκιση και προστασία των νησιωτών αλλά και των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από το κίνδυνο της πανδημίας.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των επικεφαλής περιφερειακών συμβούλων Στράτου Γεωργούλα, Γιάννη Σπιλάνη, Παναγιώτη Χριστόφα και Νίκου Μανάβη.

 

Η αντίδραση του Στράτου Γεωργουλα – Ο Άλλος Δρόμος

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,

Λάβαμε την πρόσκληση σας για τη δια περιφοράς ψήφιση- χωρίς συζήτηση – των θεμάτων του ερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου και σας ζητάμε αυτή να γίνει με τηλεδιάσκεψη και όχι με απλή αποστολή ενός εντύπου που περιλαμβάνει την επιλογή ΝΑΙ- ΟΧΙ- ΛΕΥΚΟ- ΑΠΩΝ ανά θέμα.

Άλλωστε τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη δεν είναι κομμάτι μιας τυπικής διαδικασίας αλλά αρκετά σημαντικά και χρήζουν ενημέρωσης, απάντησης σε ερωτήσεις και ευρύτερη συζήτηση.

Για παράδειγμα θα θέλαμε να ρωτήσουμε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού γιατί μειώνεται το αποθεματικό, γιατί αυξάνονται ποσά σε κωδικούς για «τηλεφωνικές υπηρεσίες», «άλλες αμοιβές», «οργάνωση εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων», και άλλα αντίστοιχα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί η οικονομική επιτροπή αποφάσισε (και μάλιστα ομόφωνα) την πρόσληψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων και όχι άλλων (πχ η πλειοψηφία είναι μηχανικοί και μόνο 2 στους 17 επαγγελματίες υγείας).

Κε Περιφερειάρχη, δεν πρωτοτυπούμε όταν σας ζητάμε το συμβούλιο να γίνει με χρήση τηλεδιάσκεψης όταν πριν λίγες μέρες και άλλο συλλογικό  αυτοδιοικητικό όργανο στο Βόρειο Αιγαίου έγινε με αυτό τον τρόπο (ΔΣ Χίου).

Άλλωστε όπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η συνεισφορά όλης της αντιπολίτευσης είναι σημαντική όπως αποδείξατε και εσείς ο ίδιος όταν υιοθετήσατε την πρόταση του Άλλου Δρόμου να τροποποιήσετε τον προϋπολογισμό και να αυξήσετε τα ποσά προς τα Νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου. Πρόταση που σας είχαμε κάνει στη σύσκεψη των επικεφαλής στις 18 Μαρτίου και παρά το γεγονός ότι την απορρίψατε εκείνη την μέρα, 13 μέρες μετά έγινε πράξη και πολύ σωστά.

Σας ζητούμε λοιπόν να δρομολογήσετε τις διαδικασίες για να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το ερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο και όχι δια περιφοράς. Και προς τούτο είμαι στη διάθεσή σας να συνεισφέρω και σε τεχνικά ζητήματα (λόγω ενεργής ενασχόλησης μου με πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης) προς την αρμόδια υπηρεσία.

Η αντίδραση του Γιάννη Σπιλάνη – Συμπαράταξη Πολιτών

Κε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από δύο μήνες απραξίας σήμερα καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση “δια περιφοράς” με αφορμή την πανδημία.

Τρεις παρατηρήσεις:

– Θεωρούμε απαράδεκτο για μια Περιφέρεια που λειτουργεί “με τηλεδιάσκεψη”, εδώ και 6 χρόνια να μην μπορεί να οργανώσει μια συνεδρίαση “εξ αποστάσεως”, όταν αυτό έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη και η κλασσική συνεδρίαση στις 5 αίθουσες της τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη.

– Θεωρούμε απαράδεκτο ότι ενώ επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, επιμένετε στο μόνο θέμα που είναι ουσίας – η τροποποίηση του προϋπολογισμού- να έρχεται όπως συνήθως χωρίς εισήγηση και να καλούμαστε εμείς να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπάλληλο για να ενημερωθούμε.

– Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το ΠΣ συνεδριάζει μετά από 2 μήνες σοβαρών εξελίξεων και με μια τεράστια ύφεση μπροστά μας και κανένα ουσιαστικό θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση σε ότι αφορά την επόμενη μέρα από την ίδια τη Περιφέρεια με την Περιφερειακή Αρχή να δρα ως θεατής των όσων συμβαίνουν στέλνοντας επιστολές και μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αγνοώντας ή θέλοντας να αγνοεί το δικό της ρόλο στην επόμενη μέρα. Σε ότι αφορά το τελευταίο σας έχουμε στείλει επιστολές επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την αδράνεια σας αυτή, καταθέτοντας τις προτάσεις μας οι οποίες και έχουν μείνει αναπάντητες.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταγγέλλουμε αυτή τη πρακτική αυτή που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες των νησιών μας και σε ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας θα απέχουμε από τη σημερινή διαδικασία.

Αξιοποιώντας την όχι ιδιαίτερα ευχάριστη ευκαιρία, σας ευχόμαστε σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επιστολή Παναγιώτη Χριστόφα – Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο

Σήμερα (σ.σ. Τρίτη 14 Απριλίου 2020) στείλαμε στον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου επιστολή με την οποία ζητάμε την πραγματοποίηση κάθε μελλοντικής συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Σήμερα καλούμαστε να καταθέσουμε μέσω email τις ψήφους μας για τα θέματα που τίθενται δια περιφοράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε (συμφωνώντας με την αντίστοιχη επισήμανση του συναδέλφου κ. Γεωργούλα), πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα μέσα τηλεδιάσκεψης, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις υπ. αριθμ. 18318/13-03-2020 και 40/20930/31-03-2020 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν τη διεξαγωγή δημοκρατικού διαλόγου και την ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων, που είναι ίσως πιο σημαντικές από την απλή καταγραφή της ψήφου των Περιφερειακών Συμβούλων. Αυτά τα μέσα είναι πλέον ευρέως γνωστά, χρησιμοποιούνται από τη Κυβέρνηση, από άλλα αυτοδιοικητικά συμβούλια έως και από ομάδες πολιτών.

Και αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, τότε επιβάλλεται να αξιοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, για κάθε συνεδρίαση. Με δεδομένη την παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και των πολυεπίπεδων προκλήσεων που εμφανίζονται μπροστά μας και για το Βόρειο Αιγαίο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Περιφέρεια και τα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα και με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ελπίζουμε πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στις απαιτήσεις των καιρών.

Ανακοίνωση του Νίκου Μανάβη – Ανταρσία στο Αιγαίο

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι των νησιών μας οδηγούνται σε φτωχοποίηση επειδή η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ή για να το πούμε ορθότερα, τα όποια μέτρα έχει λάβει ως σήμερα έχουν στόχο την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Αντί, λοιπόν το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στο λαό των νησιών από την πανδημία, αυτό δεν μπαίνει καν προς συζήτηση.

Ούτε καν συζητήθηκε ως θέμα τα τεράστια κενά που υπάρχουν στους τομείς της πρωτοβάθμιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Αλήθεια έχει αναλογιστεί κανείς στην Περιφερειακή Αρχή πως καταφέρνουν να επιβιώνουν οι γέροντες στα χωριά των νησιών μας; Πως προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα; Αν υπάρχει γιατρός για να τους επισκεφθεί και να εξετάσει την κατάσταση της υγείας τους; (πέρα από τον κορονοϊό υπάρχουν και οι άλλες ασθένειες απ τις οποίες υποφέρουν).

Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες – μετανάστες στην Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ; Θα προχωρήσει επιτέλους η αναγκαία, για λόγους δημόσιας υγείας, μετεγκάσταση τους σε σπίτια και ξενοδοχεία στα νησιά και την ενδοχώρα;

Ή μήπως η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τους τοπικούς άρχοντες των νησιών μας, ετοιμάζει την δική της “τελική λύση”;  Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα και θέματα που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας και θα έπρεπε να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Απριλίου.

Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να θέσει προς ψήφιση ορισμένα τυπικά θέματα που ελάχιστα απασχολούν τις κοινωνίες των νησιών.

Επιπλέον η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να συνεδριάσει το Συμβούλιο δια περιφοράς κι όχι με τηλεδιάσκεψη (όπως προβλέπεται από την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου). Με αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα ουσιαστικής συζήτησης.

Σε ότι αφορά στα θέματα που τέθηκαν προς ψηφοφορία ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Νίκος Μανάβης, ψήφισε την πρόταση για αγορά υγειονομικού εξοπλισμού από την Περιφέρεια για τις ανάγκες των νοσοκομείων των νησιών μας, παρά τις όποιες επιφυλάξεις.

Να σημειωθεί ότι το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία εκτός ημερησίας διάταξης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς πολιτική εισήγηση και χωρίς να γίνεται ανάλυση για το ποιες είναι οι ανάγκες των νοσοκομείων και ποιες θα καλυφθούν από τις προμήθειες που θα κάνει η Περιφέρεια. Συνολικά προβλέπεται να δοθούν 175.320 ευρώ για τις ανάγκες των νοσοκομείων Λέσβου και Λήμνου, 86.890 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου Χίου και μόλις 50.550 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Σάμου.

Σε ότι αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού η Ανταρσία στο Αιγαίο, από θέση αρχής, καταψήφισε τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί και οι τροποποιήσεις τους δεν εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αποτελούν την εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων που στόχο έχει την ενίσχυση με κάθε τρόπο του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην συνέχεια ο κ. Μανάβης καταψήφισε την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τονίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό. Θετική ψήφο έδωσε η “Ανταρσία στο Αιγαίο” για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή της παράκαμψης του Πυθαγορείου στη Σάμο.

Τέλος καταψήφισε την εισήγηση για τον ορισμό εκπροσώπων στην γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων η πλοίων για την περιφερειακή ενότητα Χίου. Διότι στην εισήγηση που λάβαμε δεν υπάρχει πρόταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X