Λήμνος: Συνέντευξη γνωριμίας με τη A-fthonia και την Precious Plastic Greece

Ένα εγχείρημα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης για μια κοινωνία δίχως φθόνο.

0
Όταν ακούς τη λέξη αφθονία τι σου έρχεται στο μυαλό;
Κοινωνικός Πλούτος;
Αυτάρκεια;
Κοινωνική πρακτική και αυτοοργάνωση;
Στάση ζωής;
Μια κατάσταση δίχως φθόνο;
Όλα τα παραπάνω;

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα ήταν το αντικείμενο συζήτησης με τον Αλέξη και το Χρήστο, σε μια δύωρη αποκλειστική συνέντευξη στο στούντιο του Ράδιο Άλφα.

Ένα μικρό ιστορικό

Ο Χρήστος-με καταγωγή από το Ρωμανού- μαζί με τον παιδικό του φίλο τον Αλέξη, έκαναν μια πολύ σημαντική επιλογή για τη ζωή τους, να μετακομίσουν μόνιμα στη Λήμνο για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, μακρυά από το τρέλα της πόλης αλλά με τη δικιά τους τρέλα για οδηγό, που θα τους εξασφαλίσει μια ζωή με αυτάρκεια αλλά και ελευθερία.

Δυο παιδιά με έντονες ανησυχίες αλλά και μια διαφορετική οπτική για το πως μπορείς να οργανώσεις την καθημερινότητα σου, αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα μικρό αλλά όχι ασήμαντο χωρίο, το Ρωμανού, σε κέντρο του δικού του σύμπαντος, με μια σειρά δραστηριοτήτων όπως εναλλακτικές καλλιέργειες, ανακύκλωση πλαστικού, εκπαιδεύσεις σκύλων, δενδροφυτεύσεις και πολλά άλλα που διαφεύγουν από τα συνηθισμένα πρότυπα καθημερινότητας.

Για την A-fthonia

Το εγχείρημα που “στεγάζει” όλες αυτές τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Αφθονία, συστάθηκε πριν λίγα χρόνια με σκοπό να εκφράσει ένα εναλλακτικό παράδειγμα ζωής που δε στέκεται απλά στα λόγια αλλά το κάνει πράξη καθημερινά η πιο ορθά μια κοινωνία δίχως φθόνο αλλά με συνεργασία και αλληλεγγύη με βασικό στόχο την πρακτική αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα στην πράξη.

Όσο δύσκολο και σινάμα ρομαντικό ακούγεται ένα τέτοιο εγχείρημα, ο Αλέξης και ο Χρήστος αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ίδια η κοινωνική πρακτική γεννά και την ιδεολογία, χωρίς μεσσίες και σωτήρες παρά μόνο με την ίδια τη θέληση για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνοι καθώς έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό κύκλο ανθρώπων, ντόπιων και μη, που τους βοηθάει καθημερινά να αναπτύξουν αλλά και να εξελίξουν τις τρελές τους ιδέες.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός εναλλακτικού σχολείου μη τυπικής εκπαίδευσης, που θα αποτελέσει κέντρο διαμοιρασμού γνώσεων πάνω στην πρακτική αυτάρκεια.

Για την Precious Plastic Greece

Εσυ το ήξερες ότι στο Ρωμανού της Λήμνου, υπάρχει μικρή μονάδα ανακύκλώσης πλαστικού;

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μια πραγματικότητα αφού τα δυο παιδιά φτιάχνουν αλλά και εξάγουν μηχανές ανακύκλωσης πλαστικού συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος αξιοποιώντας μεθόδους πρωτοποριακές.

Ακούστε τη συνέντευξη
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X