Σε «σημαντικό συμβιβασμό» οδήγησαν οι ενδολιβυκές συνομιλίες στο Μαρόκο

0

Σε «σημαντικούς συμβιβασμούς» οδήγησαν οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκανστο Μαρόκο μεταξύ βουλευτών των αντιπάλων παρατάξεων της Λιβύης, όπως μετέδωσε το μαροκινό ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Μαρόκου, στο «Λιβυκό Διάλογο» μετέχουν δύο αντιπροσωπείες, με πέντε βουλευτές η καθεμιά, από το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (δυτική Λιβύη) και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα.

«Οι δύο πλευρές ελπίζουν να πετύχουν θετικά και απτά αποτελέσματα, ικανά να ανοίξουν τον δρόμο (…) για μια συνολική πολιτική διευθέτηση», ανέφερε το πρακτορείο, μέσω του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα μια δήλωση, εξ ονόματος και των δύο αντιπροσωπειών, του Μοχάμεντ Χαλίφα Ναΐμ, εκπροσώπου του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους.

Στις συνομιλίες που έγιναν στο Μαρόκο επιτεύχθηκαν «σημαντικοί συμβιβασμοί», όπως ο καθορισμός ξεκάθαρων κανόνων για «την εξάλειψη της διαφθοράς και της διασπάθισης δημόσιων πόρων» αλλά και «ο τερματισμός της κατάστασης κατάτμησης των θεσμών».

Ο Αμπντεσαλάμ Αλ Σαφράουι, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ανωτάτου Συμβουλίου, είπε την Δευτέρα ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής σημαντικών θεσμών στη χώρα.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές διαφωνούν κυρίως για το ποιοι θα αναλάβουν διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας, της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) και για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού.

Σημειώνεται πως η συνάντηση αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Μπουζνίκα, στα νότια του Ραμπάτ, πολύ κοντά στο Σκιράτ, το προάστιο από το οποίο πήρε το όνομά της η πολιτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με βάση την οποία συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πηγή: Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X