Ελλάδα 2021: Επίσκεψη Γιάννας Αγγελοπούλου στον Άγιο Ευστράτιο

0

Τον Άγιο Ευστράτιο επισκέφθηκε την Τετάρτη η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος του δήμου μέσω πρότασης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, η κυρία Αγγελοπούλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, ενώ μετέπειτα παρευρέθηκε σε συζήτηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021” συνοδευόταν στο ταξίδι της από τα μέλη της ολομέλειας της επιτροπής, Νίκο Κανελλόπουλο και Δέσποινα Μουζάκη. Όλοι μαζί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το νησί αλλά και να συνομιλήσουν με τους κατοίκους.

Επίσκεψη στο Μουσείο της Δημοκρατίας

“Από τον ‘Αη Στράτη, το ιστορικό νησί του Αρχιπελάγους, φορτισμένο με τόσο ισχυρούς συμβολισμούς, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021″ έστειλε μήνυμα ενότητας για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μήνυμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας και τη σπουδαία διαδρομή των 200 ετών, με ένα τρόπο που θα αναδεικνύει το δυναμισμό της σημερινής Ελλάδας” αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική ιστορία του νησιού, ως τόπου εξορίας και συμβόλου δύσκολων εποχών: “Ο ‘Αη Στράτης είναι ένα μέρος με σπάνια χαρακτηριστικά και μια συγκλονιστική ιστορία. Για πολλά χρόνια, συνδέθηκε με ταραγμένες εποχές, καθώς χιλιάδες Έλληνες έζησαν εδώ εξόριστοι.

Σε αυτόν τον τόπο-μνημείο έζησαν δύσκολες μέρες περίπου 9.000 πολιτικοί εξόριστοι από τις αρχές του 1939 μέχρι το 1962, όταν το στρατόπεδο κράτησης έκλεισε οριστικά. Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Μάνος Κατράκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Γιάννης Αλευράς και άλλοι. Τις στιγμές αυτές ευτυχώς τις έχουμε αφήσει πίσω μας. Οι Έλληνες έχουμε συμφιλιωθεί με την ιστορία και το παρελθόν μας”

Η επιτροπή ξεναγήθηκε στο μουσείο από τον Βύρωνα Μανικάκη, ο οποίος έχει δωρίσει το μοναδικό φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του στο μουσείο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, “παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί του ‘Αη Στράτη είχε σημαντική αλλά όχι τόσο γνωστή συμβολή στον αγώνα του 1821. Πολλά αγιοστρατίτικα καράβια βοήθησαν στην Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν και οι ναύτες που υπηρέτησαν σε πλοία των Σπετσών και των Ψαρών.

Συνάντηση με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, η δήμαρχος τόνισε ότι το στοίχημα της δημοτικής αρχής είναι να καταφέρει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής στο νησί, ενώ μίλησε και για την πρόταση που έχει υποβάλει ο δήμος στην επιτροπή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά τη συλλογή και καταγραφή αληθινών τοπικών ιστοριών για την δημιουργία ενός documentary theater, με σκοπό να γίνει ευρύτερα γνωστή η μεγάλη ιστορία του τόπου. “Χρειαζόμαστε συμμάχους και χαιρόμαστε πολύ που σας έχουμε δίπλα μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για την πρόταση που έχει καταθέσει ο δήμος, ο καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος πρότεινε την ψηφιοποίηση ως μέσο για να μετακκενωθούν οι προσωπικές ιστορίες του νησιού και στην Ομογένεια.

Από τη μεριά της, το μέλος της ολομέλειας Δέσποινα Μουζάκη, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του ‘Αη Στράτη αποτελούν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, ενώ αναφέρθηκε σε σκέψεις που υπάρχουν, να ανέβει στο μικρό ανοιχτό θέατρο του νησιού το έργο “Πέρσες”, ένα θεατρικό που είχε ανεβάσει ο Μάνος Κατράκης ως εξόριστος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X