Άη Στράτης: Δωρεάν εξετάσεις και ιατρικές υπηρεσίες από τους γιατρούς της ΑΜΚΕ Σύμπλευση

0

Τις ευχαριστίες του προς την ομάδα της Σύμπλευσης ΑΜΚΕ εξέφρασε ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρείχε στους κατοίκους του νησιού, στο χώρο του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου, αλλά και σε σπίτια κατοίκων με κινητικά προβλήματα.

Ειδικότερα η ομάδα των 30 εθελοντών, πραγματοποίησε σχεδόν 300 εξετάσεις μεταξύ των οποίων, εξετάσεις αίματος, τεστ-παπ σε γυναίκες του νησιού αλλά και πλήθος άλλων υπηρεσιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σύμπλευσης

Με μία σκόπιμα συρρικνωμένη λόγω covid-19 ομάδα εθελοντών -μόλις 30 άτομα, η +πλευση επέστρεψε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στον Άη Στράτη, μετά από τέσσερα χρόνια, συνεχίζοντας στις Φθινοπωρινές Αποστολές της, να καλύπτει νησιά που λόγω θέσης δεν είναι πρακτικό να επισκεφτούν οι εθελοντές στο πλαίσιο ενός Εαρινού Διάπλου.

Περιορίσαμε όσο ήταν δυνατόν τις συμμετοχές μόνο σε γιατρούς, νοσηλευτές και συναφείς ειδικότητες, απαντώντας στις ανάγκες των καιρών για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η αποστολή αδειοδοτήθηκε από την αρμόδια 2η ΔΥΠΕ όπως κάθε φορά. Πολύτιμη ήταν η υποστήριξη που προσέφερε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με τις κατευθύνσεις, τα τεστ covid-19 που διέθεσε και την συμμετοχή εξειδικευμένης νοσηλεύτριας από τις κινητές μονάδες του, ώστε άμεσα να ελεγχθεί κάθε κάτοικος που θα κρινόταν απαραίτητο. Με μεγάλη χαρά, ο διψήφιος αριθμός τεστ που έγιναν δεν απέδωσε τίποτε ανησυχητικό.

Οι εθελοντές έπιασαν δουλειά νωρίς το πρωί με όλο το βάρος να δίνεται στην προσφορά δωρεάν εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων και υπηρεσιών, κάτι που καταγράφηκε εμφανώς στα μεγέθη που προέκυψαν.

Το μικροβιολογικό τμήμα της ομάδας συγκέντρωσε προς ανάλυση 71 δείγματα αίματος, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος του 2016. Όλα τα δείγματα συσκευάστηκαν κατάλληλα και λίγη ώρα μετά την επιστροφή μας στην Αττική βρίσκονταν ήδη στα πιστοποιημένα εργαστήρια της CLINITEST που και φέτος στηρίζει την προσπάθειά μας.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα ελεγχθούν από τους γιατρούς της +πλευσης και μαζί με τα τυχόν συμπεράσματα και παρατηρήσεις θα αποσταλούν στον Άη Στράτη και το τοπικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, για να δοθούν στους κατοίκους.

Οι γιατροί της ομάδας (παρότι χωρίς συνάδελφο εθελοντή της ίδιας ειδικότητας οι περισσότεροι) ανταπεξήλθαν εξαιρετικά στον φόρτο εργασίας και πραγματοποίησαν 300 εξετάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης λειτουργίας των ιατρείων το μεσημέρι της Κυριακής.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δουλειά του γυναικολόγου της +πλευσης που πέραν των άλλων εξετάσεων που κάλυψαν σχεδόν τον μισό γυναικείο πληθυσμό του νησιού, συνέλεξε και 24 δείγματα για τεστ-Παπ, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, θα αναλυθούν με την ευγενική βοήθεια της Ευρωκλινικής και τα αποτελέσματα θα επιστραφούν στους κατοίκους με τον ίδιο τρόπο όπως οι αιματολογικές αναλύσεις.

Στον Άη Στράτη επίσης για πρώτη φορά προσθέσαμε στις υπηρεσίες που παρέχουμε στους ακρίτες μας και ιατρείο alzheimer/άνοιας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας. Το ενδιαφέρον των κατοίκων έδειξε ότι πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη προσθήκη που θα επιδιώξουμε να προσθέσουμε μόνιμα στις ειδικότητες της ιατρικής μας ομάδας.

Και σε αυτή την αποστολή, οι εθελοντές της +πλευσης ήταν σε εγρήγορση ώστε να εντοπίσουν κατοίκους που δεν είχαν δυνατότητα μετακίνησης για να προσέθλουν στα ιατρεία της ομάδας, ώστε κλιμάκιο γιατρών να τους επισκεφθεί.

Προβλήματα ορθοπεδικά, παθολογικά, αλλά και άνοιας, δεν αποτέλεσαν αξεπέραστο εμπόδιο και οι γιατροί της +πλευσης βρέθηκαν δίπλα τους, συνέλεξαν δείγματα αίματος, προσέφεραν εξετάσεις και καθοδήγηση στους οικείους τους.

Στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Αποστολής 2020, που ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν δωρεές ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού και υλικών στα σχολεία του νησιού, αλλά και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, μετά τις επικοινωνίες που είχαν γίνει για την καταγραφή των αναγκών τους.

Για αυτές, καθώς και για τα παιχνίδια που παίξαμε με τα παιδιά του νησιού, την επίσκεψη στο Μουσείο Εξορίστων Άη Στράτη, θα σας πούμε σύντομα σε επόμενη ανάρτηση.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα (με την υποστήριξη της SeaJets την οποία ευχαριστούμε) όλοι στην +πλευση είμαστε ικανοποιημένοι που προσφέραμε στους νησιώτες μας για μία ακόμη φορά αυτά για τα οποία αφιλοκερδώς δουλεύουμε όλο τον χρόνο…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X