Μουτζούρης: Βελτιώθηκε η θέση των νησιών στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων

0

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στη Λέσβο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, από κοινού με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργο Πλακωτάρη και το διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Χρήστο Μαλακό.

Συμμετείχαν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες από τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας, ενώ, από τη Χίο όπου βρισκόταν, έδωσε το παρών ο γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των έργων είναι εντός των στόχων της περιφερειακής αρχής, επισημαίνοντας ότι η θέση της Περιφέρειας παρουσιάζεται βελτιωμένη στους πίνακες απορροφητικότητας.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο ίδιος δεν θα ήταν ικανοποιημένος «ακόμα και αν η απορροφητικότητα έφθανε στο 110%».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε η πορεία των έργων και η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια, που κατόρθωσε να ανέβει από τις τελευταίες θέσεις στην 7η θέση, μέσα σε σχεδόν  ένα χρόνο, αυξάνοντας τις δαπάνες και βελτιώνοντας την απορροφητικότητα κατά δύο μονάδες σχεδόν στο 70%.

Ο συνολικός Προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης ΠΕΠ ανέρχεται στα €269.341.277, με τα ενταγμένα έργα να αποτελούν το 132% του συνολικού προϋπολογισμού και την Περιφέρεια να κατέχει σε επίπεδο Συμβάσεων την 8η θέση και την 7η σε επίπεδο Δαπανών.

Ως το τέλος της χρονιάς, πρόκειται να ακολουθήσει η ένταξη  επί πλέον έργων ύψους €50 εκατ, γεγονός που θα ανεβάσει το  ποσοστό ένταξης στο 160%.

Για την νέα Προγραμματική Περίοδο  ΠΕΠ 2021-2027 η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μία πλατφόρμα διαβούλευσης για τα νέα έργα που σχεδιάζονται όπου έχουν λόγο τόσο οι φορείς όσο και πολίτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κατανομή πόρων ανά φορέα δίνει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 32,7% , στο σύνολο των Δήμων το 32,3% και τα υπόλοιπα κατανέμονται σε φορείς της Περιφέρειας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με την κατανομή των εντεταλμένων πόρων ανά δικαιούχο, ο Δήμος Χίου έχει το 12,01% , ο Δήμος Μυτιλήνης το 5%, ο Δήμος Σάμου το 3%, ο Δήμος Λήμνου το 3% και ο Δήμ. Ικαρίας το 1,80%.

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει την κατανομή του προγράμματος ανά δικαιούχο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η χωρική κατανομή των έργων στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει ως εξής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης η Περιφέρεια έχει εντάξει τις παρακάτων Δράσεις COVID-19, που είναι:

  • Η διάθεση €14 εκατ. για την Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό προκειμένου να μπορούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.
  • Η διάθεση €1,98 εκατ. για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας στη Περιφέρεια.
  • Η διάθεση €25 εκατ. για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου εκτός από  το Π.Ε.Π, τρέχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ επί πλέον υλοποιούνται έργα και μέσω του   Επιχειρησιακού Προγράμματος  Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο επόμενος σχεδιασμός για το Εθνικό Πρόγραμμα θα αφορά σε πόρους 102 εκατομ ευρώ. Η απορροφητικότητα Πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα φέτος θα είναι της τάξεως άνω των 20  εκατομ. Ευρώ με πρόβλεψη 25 εκατομ. Ευρώ.

Ωστόσο στο πλαίσιο συνεργασιών μεταξύ Περιφερειών, από τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει υλοποιηθεί ένα έργο που πρόκειται να παρουσιασθεί στις 21 Οκτωβρίου 2020, και ονομάζεται το «ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ» .

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπ’ όψη ότι, οι προτεραιότητες των έργων είναι προσαρμοσμένες στις πολιτικές προτεραιότητες τόσο σε Εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης πήραν το λόγο οι γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα έργα που υλοποιούνται στο νησί της αρμοδιότητας τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X