Μπουρνούς προς Σταϊκούρα: Να ενταχθούν οι Λημνιοί αλιείς στην προκαταβολή επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων

0
Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την ανάγκη ένταξης της Λήμνου στη ρύθμιση του άρθρου 58 του Ν. 4758/2020 περί προκαταβολής επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων σε επαγγελματίες αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών.
Με την αναφορά του, ο Γιάννης Μπουρνούς κοινοποιεί στον αρμόδιο Υπουργό σχετική επιστολή που απέστειλε στις  8/12 ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των Λήμνιων επαγγελματιών αλιέων να έχουν κι αυτοί τη δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων, που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων, κατοίκων μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

H επιστολή του Γιάννη Μπουρνούς

Θέμα: «Ένταξη της Λήμνου στη ρύθμιση του άρθρου 58 του Ν. 4758/2020  περί προκαταβολής επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων  σε επαγγελματίες αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων  νησιών». 

Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ.  Υπουργό Οικονομικών αναφορά με την επιστολή του Δημάρχου Λήμνου κατά  την οποία αιτείται τη συμπερίληψη του νησιού της Λήμνου στην απόφαση για  την εφαρμογή της ρύθμισης του άρθρου 58 του, προσφάτως ψηφισθέντος,  Ν.4758/2020 (ΦΕΚ 242/Α’/4-12-2020), που τροποποίησε το άρθρο 78 του ν.  2960/2001. Το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι η προκαταβολή επιστροφής Ειδικού  Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων επεκτείνεται και στους «αλιείς, δικαιούχους  απαλλαγής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων σύμφωνα με  την περ. β΄ της παρ. 1, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών όπου  δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας[…]». Με τη διάταξη αυτή  παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων, που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες 

των επαγγελματιών αλιέων, κατοίκων μικρών και απομακρυσμένων νησιών, ενώ τα νησιά που υπάγονται στην ρύθμιση ορίζονται με απόφαση του  Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητή της Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η επιστολή του Δημάρχου Λήμνου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με αφορμή τη δημοσίευση του Ν. 4758/2020 (ΦΕΚ 242/Α/4122020) και συγκεκριμένα του άρθρου 58 με τίτλο Προκαταβολή επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε επαγγελματίες αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, σύμφωνα με το οποίο, παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αλιείς, δικαιούχους και κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων, παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το νησί της Λήμνου στην Απόφασή σας για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης. Σας ευχαριστώ θερμά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X