ΟΙΥΕ: Υπερφόρτωση για τις εταιρίες courier σημαίνει εξόντωση των εργαζομένων

0

Στο πλευρό των εργαζομένων των εταιριών ταχυμεταφορών, που έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο εργασιακό βάρος τόσο στην πρώτη όσο και στην τρέχουσα καραντίνα, στέκεται με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

«Οι εταιρείες courier, που μάλιστα εντάσσονται στην λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων (!),  ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη, ότι το δίκτυο τους έχει υπερφορτωθεί και δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους καταναλωτικού κοινού.

Απολογούνται δε στους πελάτες τους και ζητούν την κατανόηση τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρεται στον πρόλογο της ανακοίνωσης, με την ΟΙΥΕ να καταγράφει πως ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω οι εργαζόμενοι είναι στα όριά τους:

«Η στάση τους απέναντι στους εργαζομένους τους είναι κάθε άλλο παρά ‘απολογητική’. Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες courier σηκώνουν στις πλάτες τους την ‘υπερφόρτωση των συστημάτων’, εργάζονται υπερεντατικά κάνοντας υπερωρίες, που πολλές φορές παραβιάζουν το 11ωρο της ξεκούρασης και αναγκάζονται να κάνουν βάρδιες για περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως ή/και για 7 ημέρες συνεχόμενα.

Ταυτόχρονα, στα διαχρονικά ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας για τον κλάδο, έρχονται να προστεθούν οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέσα στην πανδημία, που, σε συνδυασμό με την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, αυξάνουν κατακόρυφα την επικινδυνότητα του επαγγέλματος».

Η ΟΙΥΕ καταγράφει και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου: «Στις εταιρείες courier και στα καταστήματα franchise τους, ανθίζουν χρόνια τώρα η υποαμειβόμενη εργασία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας δεν ρυθμίζονται από κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε κάποιες από αυτές ούτε από επιχειρησιακή. Στη συγκυρία της πανδημίας οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έπρεπε να προστατευτούν δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας».

Τι ζητάει η Ομοσπονδία

«Το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί ‘να κοιτάει αλλού’», αναφέρει η Ομοσπονδία, η οποία ζητάει προστασία των εργαζομένων, με την εφαρμογή των κάτωθι μέτρων:

  • Την επιβολή αυξημένων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (απολύμανση οχημάτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, απομόνωση και απολύμανση εμπορευμάτων, να δίνεται/προβλέπεται ο χρόνος στους εργαζόμενους για ν’ ακολουθήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας).
  • Τη θεσμοθέτηση της ανέπαφης παράδοσης.
  • Την αύξηση της ετήσιας κανονικής άδειας  κατά τουλάχιστον πέντε  (5) ημέρες.
  • Τη θεσμοθέτηση ημερήσιου πλαφόν υπερωριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X