Λαϊκή Συσπείρωση: Γιατί καταψηφίσαμε το νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό

0

Την αντίθεσή της με τη σύσταση και λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, εκφράζει με δελτίο τύπου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ειδικότερα, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε το καταστατικό και η οικονομοτεχνική μελέτη του νέου Οργανισμού, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από όλους τους δημοτικούς συμβούλους εκτός από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, τέτοιοι οργανισμοί «θα είναι το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού και θα εκχωρούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε βάρος της τσέπης των δημοτών και των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Συνεδρίασε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της έγκρισης του σχεδίου καταστατικού και της οικονομοτεχνικής μελέτης του υπό ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Λήμνου, Δυτικής Λέσβου και Αγίου Ευστρατίου.

Όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων το υπερψήφισαν, στοιχιζόμενοι πίσω από την πολιτική αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες που θα είναι το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού και θα εκχωρούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε βάρος της τσέπης των δημοτών και των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε συνολικά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό για τους παρακάτω λόγους:

Αυτός ο Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν είναι μια πρωτοβουλία των δήμων σε τοπικό επίπεδο, αλλά εντάσσεται σ’ ένα πανελλαδικό σχέδιο της κυβέρνησης για ίδρυση τέτοιων αναπτυξιακών οργανισμών σε δήμους και περιφέρειες με τελικό σκοπό την εκχώρηση και άλλων αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Αυτό άλλωστε φαίνεται καθαρά και στο σχέδιο καταστατικού του Αναπτυξιακού Οργανισμού, όπου αναφέρεται ότι, εξαιρουμένου του Προέδρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων των Ο.Τ.Α.

Είναι ένα επιχειρηματικό έκτρωμα που δε θα ελέγχεται από το δημοτικό συμβούλιο και στο οποίο ο δήμος θα συμβάλει στην ίδρυσή του με ίδια κεφάλαια που βέβαια θα τα αντλήσει από τους φόρους και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, με μετοχές 114.000 ευρώ, με τεχνικό προσωπικό που δεν θα είναι μόνιμο και που θα προσλαμβάνεται από αυτό σχήμα με άγνωστες διαδικασίες, για ένα πρόγραμμα έργων και μελετών που ούτε στο ελάχιστο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών, αν υλοποιηθεί και αυτό.

Επιπλέον, όπως φαίνεται από το σχέδιο καταστατικού και από την οικονομοτεχνική μελέτη, από τους τρεις δήμους που συμμετέχουν στο σχήμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα είναι αυτός που θα παίρνει τις οριστικές αποφάσεις, αφού στη συνέλευση των μετόχων θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία με συμμετοχή 58% στο σύνολο των μετοχών και λογικό είναι οι όποιες αποφάσεις να εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντα αυτού του δήμου.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην κατανομή του τεχνικού προσωπικού, αφού από τις 10 προβλεπόμενες θέσεις οι 2 μόνο διατίθενται για το Δήμο Λήμνου.

Γενικότερα, αυτοί οι αναπτυξιακοί οργανισμοί εντάσσονται στο νέο αντιλαϊκό μπαράζ που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, η οποία έχει προαναγγείλει ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα φέρει νέο νόμο που αφορά μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, με άξονα τη λεγόμενη «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση».

Μεταρρυθμίσεις που – όπως και όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και από αυτήν και από την προηγούμενη κυβέρνηση – έχουν ως στόχο την καλύτερη προσαρμογή των λειτουργιών των δήμων και των Περιφερειών, ως μέρος της κρατικής μηχανής, στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής θεσμοθετήθηκαν και οι αναπτυξιακοί οργανισμοί ως νέα, αναπτυξιακά (όπως λένε) εργαλεία με τη μορφή Ανώνυμων Εταιρειών για τους ΟΤΑ, που είναι αυτοί οι αναπτυξιακοί οργανισμοί.

Σκοπός τους είναι να διευκολυνθεί με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης η επιχειρηματική δράση γύρω από τοπικούς πόρους, η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων, η προώθηση των ΑΠΕ με βάση τις νέες χρήσεις γης, κι εδώ να τονίσουμε ότι η υπόθεση με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες δεν έχει τελειώσει για το νησί μας, πολύ πιθανό να επανέλθει και μέσα από τέτοια νέα σχήματα, αλλά και η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων υποδομών.

Για τα παραπάνω μπορεί κανείς να πάρει μια πρόγευση και μέσα από τα προβλεπόμενα έσοδα της οικονομοτεχνικής μελέτης.

Μέσα από τέτοια επιχειρηματικά σχήματα όπως είναι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, οι δήμοι με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν πλέον να τους εκχωρούν την αρμοδιότητα και το έργο των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης, με την απλή διαπίστωση του κάθε δημάρχου ότι «δεν διαθέτουν το προσωπικό να ανταπεξέλθουν στο έργο τους».

Πατώντας δηλαδή πάνω σ’ ένα υπαρκτό πρόβλημα της στελέχωσης των δήμων με το απαραίτητο μόνιμο τεχνικό προσωπικό, προωθούν τέτοια σχήματα σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων στους δήμους, αντί να διεκδικούν οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές μόνιμο προσωπικό από την κυβέρνηση. Και η πείρα μας έχει δείξει ότι η λογική του μικρότερου κακού οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο και τους δημότες του νησιού μας να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα και μέσα από τα σωματεία τους και τους συλλόγους να διεκδικήσουν στελέχωση του Δήμου με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, αύξηση των κρατικών κονδυλίων για δημόσια έργα, έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και υποδομές σε υγεία, παιδεία, τουρισμό και όπου αλλού χρειάζεται.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X