Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η πρώτη διερευνητική Ελλάδας και Τουρκίας

0

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των αποστολών των δύο χωρών.

Έπειτα από 3,5 ώρες η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από το γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ που φιλοξένησε τελικά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στο Swiss Hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκε ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

Η ελληνική αποστολή προσήλθε στο νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια, με μικρό καλάθι και χωρίς να τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για την έκβαση των συζητήσεων.  Ωστόσο, έκατσε στο τραπέζι έχοντας διευκρινίσει πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία από την άλλη επιχειρεί να διευρύνει ην ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα, όπως η την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Στόχος (των διερευνητικών) είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

πηγή: naftemporiki

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X