Μπουρνούς: Ερώτηση στον υπουργό υγείας για έλλειψη φαρμάκου καρκινοπαθών

0

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στην προμήθεια φαρμακευτικού σκευάσματος για καρκινοπαθείς.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουρνούς επικαλείται καταγγελίες πολιτών που έχουν υποβληθεί στη σύνθετη επέμβαση τηςπαγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.

Η επέμβαση Whipple για την αντιμετώπιση του καρκίνου του Παγκρέατος (Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή) είναι μια από τις πλέον πολύπλοκες και λεπτές χειρουργικές ογκολογικές επεμβάσεις και αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία εκλογής για τους όγκους της κεφαλής του παγκρέατος που κρίνονται εξαιρέσιμοι.

Μετά τη δύσκολη αυτή επέμβαση, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής και σε καθημερινή βάση φαρμακευτική αγωγή με εξειδικευμένα φάρμακα.

Τα φάρμακα αυτά αντικαθιστούν τα παγκρεατικά ένζυμα, τα οποία, πλέον, δεν μπορεί να παράξει ο οργανισμός τους, εφόσον τους έχει αφαιρεθεί το πάγκρεας. Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν ότι η λήψη αυτών των σκευασμάτων είναι καθοριστικής σημασίας για την ζωή των ανθρώπων αυτών.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται σημαντικότατη έλλειψη του φαρμακευτικού σκευάσματος CREON (25000), το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος της, επί καθημερινής βάσεως, θεραπείας των υποβληθέντων στην ως άνω επέμβαση.

Αποτέλεσμα της έλλειψης του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι οι άνθρωποι αυτοί  να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία κατά την προσπάθεια τους να το προμηθευτούν ενώ, παράλληλα, η μη λήψη του θέτει σημαντικούς κινδύνους για την ζωή τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεση επαρκών ποσοτήτων των ενδεδειγμένων σκευασμάτων ανά την επικράτεια και η απρόσκοπτη παροχή τους στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση Whipple (παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή);

Την ερώτηση του Γιάννη Μπουρνού συνυπέγραψαν 28 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι Τρύφων Αλεξιάδης, Θεόδωρος Δρίτσας, Σία Αναγνωστοπούλου, Παύλος Πολάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Θεανώ Φωτίου και Χρήστος Σπίρτζης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X