Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων: Οι 24 υγρότοποι της Λήμνου

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, από το 1977 όταν υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βασει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Οι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι

Στην Ελλάδα, οι συστηματικές προσπάθειες για την απογραφή των υγροτόπων άρχισαν μόλις τη δεκαετία του 1980, όταν ήδη είχε καταστραφεί πάνω από το 60% των υγροτοπικών εκτάσεων. Έμφαση βεβαίως είχε δοθεί στην καταγραφή των μεγάλων υγροτόπων.

Τον Ιούνιο του 2012 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κατάλογος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Μικρούς Νησιωτικούς Υγρότοπους ενώ διατυπώθηκαν επίσης οι όροι και οι περιορισμοί για την προστασία και ανάδειξη τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, στους μικρούς υγρότοπους επιτρέπονται δραστηριότητες που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη των εκτάσεων, στη δημιουργία ελαφρών υποδομών για την προστασία, αλλά και την επιστημονική έρευνα και ενημέρωση των πολιτών.

Αντίθετα, απαγορεύονται οι εργασίες δόμησης προσωρινής ή μόνιμης κατασκευής που δε σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των υγρότοπων, η διάνοιξη οδικού δικτύου, οι εκχερσώσεις, τα αποστραγγιστικά έργα, η βόσκηση, η απόρριψη αποβλήτων και η συλλογή ειδών πανίδας.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ, ενώ σχετική έρευνα της οργάνωσης WWF το 2006 για τους νησιωτικούς υγρότοπους του Αιγαίου εδώ.

Οι υγρότοποι της Λήμνου

Στον κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται 24 υγρότοποι στη Λήμνο και 4 στον Άγιο Ευστράτιο.

Στα υπόλοιπα νησιά του Βορείοανατολικού Αιγαίου, η Λέσβος έχει 77 καταχωρίσεις, η Χίος 15, η Σάμος 3, η Ικαρία 4 και η Σαμοθράκη 7.

Όπως φαίνεται και στο χάρτη που παρατίθεται, οι περισσότεροι υγρότοποι συγκεντρώνονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Λήμνου.

Αναλυτικά η λίστα των υγρότοπων της Λήμνου
LEM 006 ΕΚΒΟΛΗ ΡΥΑΚΑ ΡΑΓΚΑΒΑ
LEM 008 ΕΚΒΟΛΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΟΤΣΙΝΑ
LEM 010 ΜΕΤΟΧΙ ΦΑΚΟΥ
LEM 011 ΕΛΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΑΣΠΡΟΚΑΒΟΣ 1
LEM 012 ΕΚΒΟΛΗ ΧΑΒΡΙΑ
LEM 013 ΕΚΒΟΛΗ ΖΕΜΑΤΑ
LEM 018 ΕΚΒΟΛΗ ΓΟΜΑΤΙ
LEM 021 ΝΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ
LEM 022 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ 1
LEM 023 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΧΑΒΟΥΛΗΣ
LEM 028 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΝΗΣΙ
LEM 036 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ 2
LEM 039 ΕΚΒΟΛΗ ΡΥΑΚΑ ΑΥΛΩΝΑ
LEM 040 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΝΗΣΙΑΣ
LEM 043 ΕΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΦΑΚΟΣ)
LEM 046 ΕΛΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΑΣΠΡΟΚΑΒΟΣ 2
LEM 047 ΛΙΒΑΔΙ ΜΑΡΜΑΡΟ 2
LEM 048 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΠΕΤΑΛΙΔΙ
LEM 049 ΛΙΒΑΔΙ ΜΑΡΜΑΡΟ 1
LEM 050 ΛΙΒΑΔΙ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
LEM 052 ΕΚΒΟΛΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΜΙ
LEM 053 ΕΚΒΟΛΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΦΑΡΑΚΛΟ
LEM 054 ΕΚΒΟΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΦΑΡΑΚΛΟ
LEM 056 ΕΚΒΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΗΓΑΔΕΛΙ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X