Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, από το 1977 όταν υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.
Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.
Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βασει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Οι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι
Στην Ελλάδα, οι συστηματικές προσπάθειες για την απογραφή των υγροτόπων άρχισαν μόλις τη δεκαετία του 1980, όταν ήδη είχε καταστραφεί πάνω από το 60% των υγροτοπικών εκτάσεων. Έμφαση βεβαίως είχε δοθεί στην καταγραφή των μεγάλων υγροτόπων.
Τον Ιούνιο του 2012 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κατάλογος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Μικρούς Νησιωτικούς Υγρότοπους ενώ διατυπώθηκαν επίσης οι όροι και οι περιορισμοί για την προστασία και ανάδειξη τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, στους μικρούς υγρότοπους επιτρέπονται δραστηριότητες που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη των εκτάσεων, στη δημιουργία ελαφρών υποδομών για την προστασία, αλλά και την επιστημονική έρευνα και ενημέρωση των πολιτών.
Αντίθετα, απαγορεύονται οι εργασίες δόμησης προσωρινής ή μόνιμης κατασκευής που δε σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των υγρότοπων, η διάνοιξη οδικού δικτύου, οι εκχερσώσεις, τα αποστραγγιστικά έργα, η βόσκηση, η απόρριψη αποβλήτων και η συλλογή ειδών πανίδας.
Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ, ενώ σχετική έρευνα της οργάνωσης WWF το 2006 για τους νησιωτικούς υγρότοπους του Αιγαίου εδώ.
Οι υγρότοποι της Λήμνου
Στον κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται 24 υγρότοποι στη Λήμνο και 4 στον Άγιο Ευστράτιο.
Στα υπόλοιπα νησιά του Βορείοανατολικού Αιγαίου, η Λέσβος έχει 77 καταχωρίσεις, η Χίος 15, η Σάμος 3, η Ικαρία 4 και η Σαμοθράκη 7.
Όπως φαίνεται και στο χάρτη που παρατίθεται, οι περισσότεροι υγρότοποι συγκεντρώνονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Λήμνου.
Αναλυτικά η λίστα των υγρότοπων της Λήμνου