Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής Κικίλιας, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

0

Εξηγήσεις τόσο για το «παράλληλο» σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού όσο και για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαφάνεια στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δίνουν αύριο το μεσημέρι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα κεντρικά πρόσωπα που διαχειρίζονται την πανδημία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, την Τετάρτη στις 15.00 θα ενημερώσουν τους βουλευτές και θα απαντήσουν στα ερωτήματά τους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή, έπειτα από πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα («Το Βήμα», «Δημοκρατία») που αναφέρονταν στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και που έπειτα από έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες για πιέσεις της κυβέρνησης, οδηγήθηκε σε παραίτηση η διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα», Δήμητρα Κρουστάλλη.

Στην επιστολή τους προς το προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημα της Κουμουνδούρου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, παρά την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης.

Επικαλούμενοι τα σχετικά δημοσιεύματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που αποφασίζει η επιτροπή λόγω ενός «παρασυστήματος καταγραφής σε διπλά βιβλία» και μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «είναι φανερό ότι υπονοείται πως τα στοιχεία αντιμετωπίστηκαν ως παιχνίδι, αναλόγως με τις εκάστοτε πολιτικές στοχεύσεις, και ότι η διαχείρισή τους γινόταν με τρόπο που μπορούσε να παρασέρνει τους αρμόδιους επιστήμονες σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις και γνωμοδοτήσεις. Η δυσαρμονία και η διαφοροποίηση μεταξύ των προσώπων που ανέλαβαν να διαχειριστούν την πανδημία έγινε, άλλωστε, από καιρό ορατή».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε χθες σε άλλη μία σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (Γιάννης Σαρακιώτης, ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας ότι «το εθνικό μητρώο κορονοϊού είναι ένα, ένας αριθμός, ένα μητρώο για όλη τη χώρα. Λογικό είναι να υπάρχουν υποσυστήματα, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτού του μητρώου».

Χάρης Ιωάννου, Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X