Συμπαράταξη Πολιτών: Χωρίς όραμα και σχέδιο η Περιφερειακή Αρχή

0

Σε συνέντευξη τύπου, για δεύτερη φορά στους 17 μήνες από τις περιφερειακές εκλογές του 2019, προχώρησε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου η Συμπαράταξη Πολιτών.

Αιτία για τη συνέντευξη αυτή ήταν ο απολογισμός του έργου της παράταξης, η οποία στους μήνες αυτούς έδειξε τις προθέσεις της μέσα από τα 86 δελτία τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά και μια σειρά συζητήσεων με φορείς και πολίτες.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της τη δεδομένη συγκυρία, ήταν δύο θέματα επίκαιρα και κρίσιμα, ο σεισμός του Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη Συμπαράταξη Πολιτών, κάμφθηκε μετά από μήνες η εμμονή της Περιφερειακής Αρχής να αποφεύγει τη συζήτηση για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού, η οποία οφειλόταν στην προσπάθεια να προστατέψει και να δώσει χρόνο στις ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που προανήγγειλε η κυβέρνηση, η Συμπαράταξη Πολιτών σχολιάζει πως «προτού καν στεγνώσει το μελάνι του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και προτού καν εφαρμοστεί, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόφαση την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, ξεκίνησε την επίθεση εναντίον του -από τον Αύγουστο του 2019- και σιγά – σιγά βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να την ολοκληρώνει.

Και μην ξεχνάμε ότι η αναγγελία για μείωση σε 31 των περιφερειακών σύμβουλων σε περιφέρειες με λιγότερους από 300.000 σημαίνει πρακτικά πως η Ικαρία με τους Φούρνους και η Λήμνος με το Αη Στράτη θα ξεχάσουν την αυτοτελή τους εκπροσώπηση.

Ταυτόχρονα, η κατάργηση της 3ης κάλπης, δίνει ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινότητες που δεν πρόλαβαν να χαρούν για την αναζωογόνηση που πρόσφερε στα χωριά ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Νέοι άνθρωποι στα χωριά μας το 2019 αναθάρρησαν, ασχολήθηκαν, εκτέθηκαν και εκλέχθηκαν στις τοπικές κοινότητες με την πεποίθηση ότι οι αρμοδιότητες, οι πόροι , η ξεχωριστή κάλπη που θα τους αποδέσμευε απ την παράταξη του Δημάρχου είναι σημαντικά κίνητρα για να ασχοληθούν με το χωριό τους να μείνουν στον τόπο τους.»

 

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάει στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις και να στείλουμε στην Κυβέρνηση το μήνυμα ότι το Βόρειο Αιγαίο απορρίπτει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών και όχι το αντίθετο.

Μερικά παραδείγματα του δείγματος γραφής της ΣΠ
 • Πρόταση για σύσταση Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας (Σεπτέμβριος 2019)
 • Πρόταση για τα θέματα υγείας που υιοθετήθηκε από το ΠΣ τον Οκτώβριο του 2019 αλλά πετάχτηκε στο καλάθι
 • Πρόταση για σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού (Νοέμβριος 2019) που καταψηφίστηκε
 • Νέα πρόταση για την επανεκκίνηση του τουρισμό μετά τη πανδημία (Απρίλιος 2020)
 • Πρόταση για τη δημιουργία επιτροπών για την επανεκκίνηση της οικονομίας  (Μάϊος 2020)
 • Προτάσεις για την στήριξη του πολιτισμού και των εργατών του εν μέσω πανδημίας(Σεπτέμβριος 2020),
 • Μια σειρά παρεμβάσεων στα αγροτικά ( ανάμεσά τους η ανάγκη δημιουργίας σφαγείων σε Σάμο και Ικαρία, οι υδάτινοι πόροι, οι πόροι του Leaderκ.ά)
 • Πρωτοστατήσαμε για να ξεκινήσει ένας αναπτυξιακός διάλογος για τα νησιά μας μέσα από την πρωτοβουλία του Aegean Innovation Network Δ.Πρωτούλη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας στις 5 διαδικτυακές συναντήσεις που έγιναν τα μεγάλα νησιά και τα μικρά νησιά της Περιφέρειας
 • Καταθέσαμε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για την ΠΒΑ στο δημόσιο διάλογο και στη διαβούλευση που άνοιξε η Διαχειριστική Αρχή
 • Για το προσφυγικό: Βρεθήκαμε μαζί με το σύνολο των πολιτών της Λέσβου και της Χίου στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς, ίσως από διαφορετικές θέσεις, διατρανώνοντας τηνανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, υπέρ των δικαιωμάτων ντόπιων και προσφύγων- μεταναστών και ενάντια στη δημιουργία κέντρων-φυλακών φιλοξενίας αλλά λειτουργίας των δομών ως ΚΥΤ και τίποτα παρά πάνω. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την άποψη κόντρα στην επιθυμία της Κυβέρνησης να μετατρέψει το προσφυγικό από θέμα υποχρεωτικής διαχείρισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε «αναπτυξιακή» προτεραιότητα με έντονο το άρωμα του πελατειακού κράτους (αναθέσεις, διορισμοί ,«ανταποδοτικές δράσεις»). Το ζητούμενο για την Κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό  είναι η κόπωση της κοινωνίας, η κάμψη των αντιστάσεων, ο φόβος μέσα απ’ το αφήγημα μισαλοδοξίας και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας που έφερε η πανδημία. Λέμε ξεκάθαρα όχι στη προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά σε ασπίδα της Ελλάδας και της ΕΕ.
 • Ξεκινήσαμε διάλογο με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους σε όλα τα νησιά, μια δράση μας που δυστυχώς έχει πάει πίσω εξαιτίας του 2ουlockdown
 • Αφήσαμε τελευταίο το σημαντικότερο για μας: τη δράση μας για τους νέους. Μια δράση που έχει ως στόχο να βάλουμε τους νέους στο κέντρο των αποφάσεων, στο κέντρο των επιλογών για το αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X