Ιταλία: Κυβέρνηση «τεχνοκρατών» υπό το Μάριο Ντράγκι

0

Σε κυβέρνηση τεχνοκρατών οδηγεί την χώρα ο πρόεδρος της Ιταλίας μετά την αποτυχία να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρώην ευρωπαίος τραπεζίτης αποδέχθηκε την εντολή «με επιφυλάξεις» σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο, δήλωσε στα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε την δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε. «Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με την ελπίδα και τη δέσμευση αυτή απαντώ θετικά στην έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

«Θα λάβουμε τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και στην κοινωνική συνοχή. Θα απευθυνθώ με μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ. Εξήγησε, τέλος, ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στην συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.

Όλα ανοιχτά

Το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική μας χώρα παραμένει εύθραυστο με τα κόμματα να εμφανίζονται διχασμένα για την προοπτική σχηματισμού «κυβέρνησης τεχνοκρατών» υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Ζυμώσεις στα «Πέντε Αστέρια» με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να συνεδριάζει σε λίγη ώρα προκειμένου να λάβεις τις σχετικές αποφάσεις. Οι πρώτες πληροφορίες είναι πως εντός του «Κινήματος» υπάρχουν δύο τάσεις, «υπέρ και κατά» του σχεδιασμού κυβέρνησης υπό τον Ντράγκι.

Ο Ματέο Ρέντσι, άνθρωπος που προκάλεσε την πολιτική κρίση, πήρε θέση υπέρ του σχηματισμού κυβέρνηση τεχνοκρατών δηλώνοντας πως «πρέπει να στηρίξουμε τον Ντράγκι».

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η Δεξιά που θα εξετάσει αν θα ανάψει το πράσινο φως για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μικρότερα κόμμα του Κοινοβουλίου αναμένεται να ανακοινώσουν τις προθέσεις του μετά την τοποθέτηση του Μάριου Ντράγκι.

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2008) σε Ελλάδα και Ιταλία η διακυβέρνηση των χωρών δόθηκε σε δύο ανθρώπους των τραπεζών τον Λουκά Παπαδήμο και τον Μάριο Μόντι, αντίστοιχα.

Πηγή: efsyn

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X