Φούρνοι: Τρεις θάνατοι σε έξι μήνες λόγω εγκατάλειψης των δομών υγείας

0

Την εγκατάλειψη των δομών υγείας στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου επισημαίνει με επιστολή της προς την Περιφερειακή Αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας πως οι επικοινωνιακές επισκέψεις και τα χειροκροτήματα δε δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνεται στον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, ζητώντας στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου να συζητηθεί  το πρόβλημα, το πλαίσιο διεκδίκησης και πίεσης ώστε να μη χάνονται άδικα άνθρωποι.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά τα γεγονότα μας προσπερνούν….

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό, η απώλεια μιας ακόμη ανθρώπινης ζωής στην εσχατιά του Βορείου Αιγαίου, στο χωριό Χρυσομηλιά Φούρνων καταγράφηκε σε διάστημα μόλις 6 μηνών στη λίστα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας, αναδεικνύοντας την υγειονομική εγκατάλλειψη των νησιών μας και τη γύμνια στο δημόσιο σύστημα υγείας…

Ξημερώματα Κυριακής 14/2/21, ένας ακόμη άνθρωπος «έφυγε» χωρίς να υπάρχει γιατρός να του παρέχει άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 13/2/21, μια γυναίκα κάτω από αντίξοες συνθήκες μεταφέρθηκε με βαρύ εγκεφαλικό στη Σάμο και έχασε τη μάχη για τη ζωή. Η γιατρός που υπηρετεί στους Φούρνους κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες, ωστόσο, τα μέσα που έχει στη διάθεσή της είναι πενιχρά για να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά όπως αυτό.

Τρείς άνθρωποι χάθηκαν σε διάστημα μόλις 6 μηνών! Κι όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, οι επικοινωνιακές επισκέψεις και τα χειροκροτήματα, μάλλον δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αφού δεν βλέπουν καν το πρόβλημα….

Αποκτούν μάλιστα εγκληματικές διαστάσεις, όταν οι χρόνιες ελλείψεις είναι γνωστές στους αρμόδιους (πρώην και νυν) υπουργούς  Υγείας και διοικητές της 2ης ΥΠΕ, όταν και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο…«πολυδύναμο ιατρείο» του νησιού υπήρξε η διαπίστωση ότι όλα βαίνουν καλώς…

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τις πολλές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων των Φούρνων και της Θύμαινας για τις ελλείψεις που υπάρχουν  σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας, ανάλογες προειδοποιήσεις και αναφορές για την εγκληματική αμέλεια των εκάστοτε κυβερνώντων έκαναν και οι γιατροί  των νησιών (άλλοτε στρατιωτικοί, άλλοτε αγροτικοί) που γνώρισαν από κοντά τα προβλήματα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Βόρειο Αιγαίο, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της Υγείας σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από κανέναν.

Άραγε τώρα που χάθηκαν σε διάστημα μόλις 6 μηνών 3 άνθρωποι, θα υπάρξει τουλάχιστον ευαισθητοποίηση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Θα σταματήσει ο εφησυχασμός και απαντήσεις του τύπου: «Λύθηκε το πρόβλημα…Υπάρχουν πλέον γιατροί…».

Το «γιατί πέθαναν λοιπόν μέσα σε 6 μήνες 3 άνθρωποι», θα το απαντήσει κανείς;

Ζητάμε

Από την περιφερειακή αρχή, στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ., με τη συμμετοχή φορέων ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ειδική συνεδρίαση του ΠΣ να συζητηθεί  το πρόβλημα, το πλαίσιο διεκδίκησης και πίεσης για να μην χάνονται άδικα άνθρωποι.

Σε ό,τι μας αφορά, θα επιμένουμε να διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού στο περιφερειακό ιατρείο της Χρυσομηλιάς.

Να προσληφθεί οδηγός του ασθενοφόρου στο νησί των Φούρνων κι όχι να «ψάχνονται» την τελευταία στιγμή να βρούν οδηγό για να μεταφερθεί ο ασθενής…

Θα επιμένουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε συντονισμένα με τους κατοίκους των νησιών μας και τους φορείς για:

Πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας των νησιών μας (Πολύδυναμα Περιφερειακά Ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία, Γενικά νοσοκομεία, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών για τα ασθενοφόρα κ.λπ.)

Μόνιμες προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται όλες οι υλικοτεχνικές ανάγκες.

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους και χωρίς προϋποθέσεις.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή του λαού.

ΥΓ. Τραγική ειρωνεία, να επαναλαβουμε, είναι ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα τα βρήκε όλα καλά όσον αφορά τις δομές υγείας των νησιών. Λίγες ώρες μετά, όμως, η σκληρή πραγματικότητα έδειξε τα κενά των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης

Αγλαία Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Σταμάτης Φιλιππής

Στυλιανός Σταμούλος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X