Κομνηνάκα: Παραβίαση της νομοθεσίας η αυθαίρετη μεταχείριση του Κουφοντίνα

0

Την εφαρμογή του νόμου για τον κρατούμενο απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, ζήτησε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και δικηγόρος, Μαρία Κομνηνάκα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος του.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου ζητώντας την εφαρμογή του νόμου 4760/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση και επιτάσσει την επιστροφή του στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Τοποθέτηση της Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή

«Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο εκτίουν ποινή στις φυλακές.

Διεκδικεί μέτρα για μια πραγματικά σωφρονιστική διαδικασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, δυνατότητα εργασίας και εκπαίδευσης, άδειες – μια διαδικασία που δεν θα εξοντώνει, αλλά θα οδηγεί στην ουσιαστική επανένταξή τους στην κοινωνία.

Και βέβαια, είναι εντελώς αντίθετο στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος κάθε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και την ισχύουσα σωφρονιστική νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ αντιτάχθηκε έντονα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον Ν.4760/2020, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητικές τις διατάξεις που αυστηροποίησαν τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, ενώ εξαίρεσαν από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για “τρομοκρατία”, διαχωρίζοντας δηλαδή, με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων, όχι με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά και την ατομική συμπεριφορά τους στη φυλακή, όπως θα έπρεπε, αλλά αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει σήμερα το αίτημα για κατάργηση των διατάξεων του “τρομονόμου”, που νομοθέτησαν, διατήρησαν κι εμπλούτισαν όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε νέες διατάξεις στο πλαίσιο των αντιδραστικών οδηγιών και κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Η διαχρονική αυτή θέση δεν δικαιολογεί φυσικά πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, όπως του Κουφοντίνα, που αξιοποιούνται από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις για τη συκοφάντηση και το χτύπημα των λαϊκών αγώνων και δικαιωμάτων, της ίδιας της επαναστατικής ιδεολογίας και δράσης».

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X