Δήμος Λήμνου: Η παραχώρηση των ιαματικών πηγών δε μπορεί να γίνει αποδεκτή

0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του Δήμου Λήμνου με το οποίο συντάσσεται με τη θέση της Κ.Ε.Δ.Ε σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές.

Από τα ειδικά έντυπα ψηφοφορίας που απέστειλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος κ. Χριστοφιδέλλης διαπίστωσε ότι παρόντες στη διά περιφοράς συνεδρίαση ήταν 25 εκ των 27 (απουσίασαν Κατσανέρη Δέσποινα, Πλαφαδέλλης Ευάγγελος).

Ψήφισμα του Δήμου Λήμνου

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου για το σχέδιο νόμου αναφορικά με τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου συμφωνεί με τη θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» και θεωρεί ότι η προβλεπόμενη υποχρεωτικότητα ως προς την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των ιαματικών πηγών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους δήμους.

Ειδικότερα, στηρίζοντας και σχετικό αίτημα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), ζητά:

Την απόσυρση από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», των άρθρων 7 έως 14,που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ).

Τη συνεργασία, από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως έχει επισημάνει και η ΚΕΔΕ, για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση θεωρείται η δυνητικότητα της συμμετοχής των δήμων στη νέα εταιρεία και η διενέργεια διαλόγου με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών, χωρίς τέτοιου είδους προαπαιτούμενα”.

Παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιαρμαδούρος Ευάγγελος ψήφισε ΝΑΙ με τις παρακάτω παρατηρήσεις:

«Θεωρώ ότι το ζήτημα των Θέρμων δεν μπορεί να εξαντληθεί μόνον σε αυτό το ψήφισμα. Πρέπει και είναι ζητούμενο να υπάρξει ως θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις για την λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ρηγόπουλος Νικόλαος ψήφισε ΝΑΙ με τις παρακάτω παρατηρήσεις:

«Πρέπει να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την εγκατάλειψη που υπάρχει σήμερα».

Η δημοτική σύμβουλος κ. Γιαρμαδούρου Τζαννέτου Αθηνά ψήφισε ΝΑΙ με τις παρακάτω παρατηρήσεις: «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα Θέρμα γενικά / τη χρήση του / την κατάσταση τους και το μέλλον τους».

ΣΥΜ.Π.ΑΝ – Λαϊκή Συσπείρωση

α. της παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΛΗΜΝΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΜΠΑΝ «ΣΥΜ.Π.ΑΝ»» κ. Φωτοπούλου-Παϊτάκη Χαριτίνης και κ. Χατζηχαραλάμπους Βλάσιου, οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία, κατάθεσαν επιστολή και ζήτησαν να καταγραφεί η θέση τους στο πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης.

β. της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΗΜΝΟΥ» κ. Μαδυτινού Κωνσταντίνου και κ. Λιβαθυνόπουλου Αλέξανδρου, οι οποίοι ψήφισαν ΟΧΙ και κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα:

Για το νομοσχέδιο για τις ιαματικές πηγές

«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που προωθεί την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Καμιά επιχειρηματική εκμετάλλευση, είτε αυτή γίνεται μέσω των ιδιωτών επενδυτών ντόπιων και ξένων, είτε μέσω των φορέων της Τοπικής Διοίκησης.

Απαιτούμε ιαματικές πηγές και λουτρά δημόσια, με κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους, με ελεύθερη είσοδο για όλο το λαό».

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 22/2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X