Ξεκινά η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη-Αντίδραση ΚΚΕ

0

Mε την άφιξη των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, πριν από λίγες μέρες και τον χθεσινό ελλιμενισμό του Endurance ξεκίνησε η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, που για τους επόμενους μήνες, μέχρι και τον Αύγουστο, θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το απτό αποτέλεσμα των «άοκνων» προσπαθειών των τελευταίων κυβερνήσεων για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη φαίνεται να αναδεικνύεται στη βασική πύλη μεταφοράς των διατλαντικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη συνορογραμμή της Ρωσίας.

Τη συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον ευρύτερο σχεδιασμό για την παράκαμψη της «ασταθούς» Τουρκίας, αποδυναμώνοντας συγκυριακά τη γεωστρατηγική εξάρτηση των ΗΠΑ από αυτήν, είχε επιβλέψει με δέουσα επιμέλεια την τελευταία τριετία ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή παραπάνω από τρεις φορές, συνοδευόμενος μάλιστα και από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η τοποθέτηση στο «κάδρο» των γεωπολιτικών εξελίξεων της Αλεξανδρούπολης μπορεί να χαίρει αποδοχής στην περιοχή, είναι αρκετές όμως οι φωνές όσων βλέπουν σκεπτικιστικά το συγκεκριμένο γεγονός, με όρους ασφάλειας αλλά και γεωστρατηγικής μονομέρειας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις αναφέρεται πως από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου περίπου 30 ελικόπτερα αναμένεται να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν σε περιοχές «προπόνησης» στη Ρουμανία (άσκηση «Atlantic Resolve»).

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο που το «Endurance» ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται πως, για τον σκοπό αυτό, το αμερικανικό Δημόσιο ξόδεψε πάνω από 2,3 εκατ. δολάρια στην επιχείρηση ανέλκυσης της –βυθισμένης το 2010– βυθοκόρου «Ολγας» που εμπόδιζε την είσοδο μεγάλων πλοίων στο λιμάνι, καθώς η μεγάλη μάζα μετάλλου και τα υπολείμματα στην κορυφή του ναυαγίου αποτελούσαν εμπόδιο για την πρόσβαση στον εμπορικό προβλήτα, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ κρίσιμος για ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μεταφοράς έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών περιοχών ενδέχεται να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων στον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη. Οι πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ωρών από τις 8.00 π.μ. ώς τις 6.00 μ.μ., ενώ θα τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες μείωσης του θορύβου.

Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», πρόκειται για το πρώτο «κύμα» της «απόβασης» των περίπου έξι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που θα διέλθουν φέτος από την Αλεξανδρούπολη και μέσω του Εβρου θα κινηθούν προς την Ευρώπη. Μετά τις 2 Απριλίου και μέχρι τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να καταπλεύσουν ακόμη πέντε πλοία, τα οποία θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό των αμερικανικών δυνάμεων για τις ανάγκες της άσκησης Defender Europe 21 και των συνεξεταζόμενων ασκήσεων σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής.

Το προσωπικό πρόκειται να προωθηθεί στην Αλεξανδρούπολη αεροπορικώς για τη συγκρότηση των προωθούμενων/αναδιπλούμενων σχηματισμών, ενώ προβλέπεται βραχεία παραμονή σε στρατόπεδα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τα οποία προετοιμάζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Η πρώτη Ταξιαρχία θα αναπτύξει μέσω των δύο λιμανιών συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους σε Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

ΚΚΕ: «Πρόβα πολέμου»

«Με την “υπογραφή” της κυβέρνησης και εφτά διαδοχικές “καραβιές”, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ θα προωθήσουν τους επόμενους μήνες μέσω Αλεξανδρούπολης τεράστιες δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο κάνει λόγο για γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» στη συνορογραμμή με τη Ρωσία.

Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του λιμανιού, ενώ το ΚΚΕ κλιμακώνει τις δράσεις του απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση. Σε ό,τι αφορά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις μεταγωγικών των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στην Αλεξανδρούπολη, αρμόδιες πηγές μιλούν για 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» την περίοδο Φλεβάρη – Αυγούστου, ενταγμένες στο κομμάτι των λεγόμενων logistics της ΝΑΤΟϊκής διεκπεραίωσης, με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021».

Θυμίζουμε ότι στις 26 Γενάρη πραγματοποιήθηκε «διευρυμένη σύσκεψη» στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή –μεταξύ άλλων– του βοηθού ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αντιπλοίαρχου Κρ. Λεπόρ, στελεχών της US Army Europe and Africa, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κ.ά

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X