Πεδίο αντιπαράθεσης τα Θέρμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

0

Την τιμητική τους είχαν τα Θέρμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κατάλογο θεμάτων ημερησίας διάταξης, το δεύτερο αφορούσε τη στάση του Δήμου στο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές, ενώ το τρίτο την απόφαση περί διενέργειας δημοπρασίας για την εκμίσθωση τους.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, εκφράστηκαν διαφορετικά σκεπτικά τόσο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου όσο και για την τύχη των Θέρμων.

Σε δημοπρασία ξανά τα Θέρμα

Αναφορικά με τα Θέρμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία με ψήφους 24 υπέρ και 3 κατά, τη διενέργεια δημοπρασίας για την εκμίσθωσή τους.

Υπέρ της διενέργειας δημοπρασίας τάχθηκαν ομόφωνα οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, αλλά και των συνδυασμών της Ελεονώρας Γεώργα και του Βαγγέλη Γιαρμαδούρου.

Διαφορετικά πορεύτηκαν οι σύμβουλοι της Συμμαχίας Παλλημνιακής Ανάπτυξης, με τη Χαριτίνη Φωτοπούλου να τάσσεται υπέρ της δημοπρασίας και το Βλάση Χατζηχαραλάμπους να υποστηρίζει τη λειτουργία των Θέρμων υπό την εποπτεία της δημοτικής αρχής.

Αντίθετοι με τη δημοπρασία ήταν επίσης οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Μαδυτινός και Αλέξανδρος Λιβαθυνόπουλος, οι οποίοι έθεσαν το αίτημα της λειτουργίας των Θέρμων υπό κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της ελεύθερης δημόσιας πρόσβασης.

Κατόπιν της έγκρισης της απόφασης περί διενέργειας της δημοπρασίας, το βάρος για τη διευθέτηση όσων αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία των Θέρμων πέφτει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Σημειώνεται πως στη συζήτηση για την τύχη των Θέρμων τόσο ο Δήμαρχος όσο και άλλοι, όπως ο σύμβουλος Νίκος Ρηγόπουλος αναφέρθηκαν στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντας από ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Τέλος, ερωτηματικά διατυπώθηκαν σχετικά με το τωρινό καθεστώς και την κατάσταση η οποία επικρατεί στο χώρο αλλά και αναφορικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη λειτουργία τους.

Ακολουθεί σύνοψη όσων ειπώθηκαν από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των συνδυασμών.

Μαρινάκης: «Ερμητικά» κλειστά τα Θέρμα λόγω ανεπάρκειας πόρων

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού και στη θέσπιση Ανώνυμης Εταιρείας την οποία αυτό προκρίνει για την ανάληψη της διαχείρισης και αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, το τελευταίο διάστημα έχει συμμετάσχει σε τηλεδιασκέψεις του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, έχοντας και την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου.

Υπογράμμισε την καθολική αντίδραση που έχει εκφραστεί από φορείς εμπλεκόμενους με την αυτοδιοίκηση και τις ιαματικές πηγές, με βασικό αίτημα την απόσυρση των άρθρων για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των ιαματικών πηγών.

Ο κ. Μαρινάκης απέδωσε τα προβλήματα λειτουργίας των ιαματικών πηγών στη χρόνια ανεπάρκεια πόρων και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί η βασική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Τουρισμού.

Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός πως ο χώρος των Θέρμων παραμένει «ερμητικά κλειστός», όπως ανέφερε, τα τελευταία τρία χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης.

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσε ο κ. Γιαρμαδούρος δήλωσε πως θα τακτοποιηθούν μέσα από τους όρους και τα τεύχη της δημοπράτησης, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου.

Γεώργα: Επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση των Θέρμων

Η επικεφαλής του συνδυασμού Νίκη για τη Λήμνο εξέφρασε την αντίθεση της με τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ωστόσο πως, δεδομένης της διαπιστωμένης αδυναμίας αξιοποίησης, θα μπορούσε και να είναι υπέρ.

Χαρακτηριστικά, επικαλέστηκε σχόλια και αντιδράσεις πολιτών οι οποίοι διερωτήθηκαν αν είναι προς όφελος της κοινωνίας να παραμείνει η κατάσταση με τα Θέρμα ως έχει.

Σχολίασε πως η βασική αντίθεση της με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου οφείλεται στο πνεύμα αφαίρεσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών από τον έλεγχο και τα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Συμφώνησε δε, με το Δήμαρχο πως είναι ευθύνη του Υπουργείου η χρηματοδότηση των δήμων για τη λειτουργία των ιαματικών πηγών, επισημαίνοντας πως τίθεται άμεση ανάγκη αξιοποίησης και λειτουργίας των Θέρμων

Πρόσθεσε τέλος, πως το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να επιληφθεί όχι μόνο της χρηματοδότησης των δήμων, αλλά και της παροχής βοήθειας στο επίπεδο της τεχνογνωσίας και της υπέρβασης εμποδίων διοικητικού, τεχνικού ή πολεοδομικού χαρακτήρα.

Γιαρμαδούρος: Προϋπόθεση αξιοποίησης οι επισκευές και το πλαίσιο αδειοδότησης

Ο κ. Γιαρμαδούρος τόνισε πως η πρόταση του Υπουργείου για τις ιαματικές πηγές είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συζήτηση για το μέλλον των Θέρμων.

Σχετικά με τα Θέρμα και τις εγκαταστάσεις, σχολίασε, αναφερόμενος στο εσωτερικό των κτιρίων πως «η κατάσταση δεν είναι καλή» και πως υπάρχουν αρκετές εργασίες που πρέπει να υλοποιηθούν, εκφράζοντας την απογοήτευση του για τη χρόνια απραξία.

Συμφώνησε με το Δήμαρχο και την κ. Γεώργα ότι το Υπουργείο δεν πρέπει να πάρει από τους Δήμους τα ιαματικά λουτρά, με την προσδοκία ότι ίσως η τοπική κοινωνία καταφέρει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Γιαρμαδούρος εξήγησε πως οι βασικοί λόγοι πίσω από τις προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού είναι η πρόθεση προσέλκυσης επενδυτών και η επιθυμία να «βγει από το παιχνίδι» της διαχείρισης των πηγών η αυτοδιοίκηση.

Σχετικά με την αξιοποίηση των Θέρμων, χαρακτήρισε την εικόνα αδικαιολόγητη, υπενθυμίζοντας όσα έχουν προηγηθεί με έμφαση στο ιστορικό των προκηρύξεων του Δήμου που απέβησαν άκαρπες.

Για τις δυνατότητες αξιοποίησης, έθεσε ως βασική προϋπόθεση την απάντηση στο ποιος θα αναλάβει τις αναγκαίες εργασίες και επισκευές και πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα αδειοδότησης.

Τέλος, ο κ. Γιαρμαδούρος αναφέρθηκε στη βρύση λέγοντας πως είναι σημαντικό ορισμένα πράγματα να αλλαχτούν γιατί προσβάλλουν το χώρο και την ιστορία του, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Φωτοπούλου: Ολοκληρωμένο πλάνο τουρισμού και αξιοποίηση «θερμαλισμού»

Η επικεφαλής της Συμμαχίας Παλλημνιακής Ανάπτυξης Χαριτίνη Φωτοπούλου, συμφώνησε σε σημεία με την τοποθέτηση του κ. Γιαρμαδούρου, εκφράζοντας την εναντίωση του συνδυασμού με τα επίμαχα άρθρα για την ανώνυμη εταιρεία.

Διερωτήθηκε μάλιστα αν με την έλευση ενός νέου καθεστώτος διαχείρισης ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση στην πηγή του νερού.

Για την κ. Φωτοπούλου, η συζήτηση για τα Θέρμα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλάνου για τον τουρισμό και την αξιοποίηση του «θερμαλισμού» για λόγους υγείας και ευεξίας, με βασική προϋπόθεση τη βιωσιμότητα για τις επόμενες γενιές.

Τέλος, συμφώνησε με τον κ. Γιαρμαδούρο ότι οι εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων είναι σημαντικές και αναγκαίες, ενώ απηύθυνε ερώτημα προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Βαγγέλη Χριστοφιδέλλη, ως προς την ορθότητα του ισχυρισμού του για το εάν τα Θέρμα εξαιρούνται από την εκχώρηση.

Μαδυτινός: Καμία επιχειρηματική εκμετάλλευση στα Θέρμα

Ο Κώστας Μαδυτινός επανέλαβε τη συνολική εναντίωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με ολόκληρο το νομοσχέδιο αλλά και τη φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης των ιαματικών πηγών.

Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πως οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά αποτελούν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και ως εκ τούτου καμία επιχειρηματική εκμετάλλευση δε χωρά σε κάτι που ανήκει σε όλο το λαό.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η αντίθεσή της αφορά τόσο την εκμετάλλευση από ιδιώτες, ντόπιους ή ξένους, όσο και την επιχειρηματική αξιοποίηση από την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μαδυτινός αντέτεινε στη λογική της δημοπρασίας το αίτημα της δημόσιας εξασφάλισης της λειτουργίας του χώρου, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι αντίθετος με την εμπλοκή του Δήμου σε ζητήματα υποδομών ή προσωπικού, δεδομένης πάντως της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σχολίασε πως αναφορικά με τα Θέρμα, η εμπειρία εκχώρησής τους σε ιδιώτες παράγει μέχρι στιγμής αρνητικά αποτελέσματα που αποβαίνουν καταστροφικά για τα δικαιώματα του λαού.

Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X