Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με συμμετοχή του ΜΕΑΣ ΛΗΜΝΟΣ

0

Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, διοργανώνει η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου, γιορτάζουμε διαδικτυακά, ζωντανά από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο μας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με μικρά θεατρικά στιγμιότυπα και μικρούς μονολόγους από δουλειές που ετοίμασαν δέκα εφτά (17) θεατρικές ομάδες της Ομοσπονδίας, ειδικά για την ημέρα αυτή, με θέμα «Θέατρο, Ταξίδι, Ελευθερία». Τιμώντας παράλληλα και τα διακόσια χρόνια από την  Ελληνική Επανάσταση.

Ειδικότερα, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 18:30, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μπορούν να το κάνουν είτε μέσα από τη σελίδα της Διαδικτυακής https://diadiktiaki-aegeantheatre.gr/theatre-day-2021/, είτε μέσα από το κανάλι στο youtube της Διαδικτυακής Συνάντησης https://www.youtube.com/channel/UCMn1vgrewVOkBEgmDKsDibQ

Την επιμέλεια της δράσης και την παρουσίαση των δρώμενων αναλαμβάνουν η Ελένη Τσιγιάννη από τη Λαϊκή Σκηνή ΜΕΑΣ «Λήμνος» και ο Δημήτρης Βαμβακούσης από το ΘΕΠΟΣ Απόλλων Σύρου.

Σημειώνεται πως στον εορτασμό συμμετέχει και η Λαϊκή Σκηνή ΜΕΑΣ «Λήμνος» με το κείμενο «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» από το θεατρικό έργο του Αντώνη Κρόμπα «Μία από τα γίδια». Συμμετέχουν οι Γιώργος Καριακλής και Θανάσης Τζάνερος, αλλά και ο Παναγιώτης Καραφιλίππου.

Πρόγραμμα Εορτασμού
 • ‘’Χαιρετισμός ‘’ Στέλιος Μάρκου Πρόεδρος ΟΕΘΑ
 • ‘’Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2021 ’’ το μήνυμα έχει γράψει η Hellen Mirren από το Ηνωμένο Βασίλειο-Διαβάζει η Μιρέλλα Ναυπλιώτη  από τον Θεατρικό Όμιλο Νάξου ‘’Ο Διόνυσος’’  
 1. “Θεατρικές εντυπώσεις’’ της Βισουάβα Σιμπόρσκα, με το  Στέλιο Μάρκου (Θεατρική Ομάδα Σάμου).
 2. “Σώπα μη μιλάς ‘’ του Αζίν Νεσίν, με τους Φάνια Βαλάση (ΠασπARTού), Κατερίνα Κομνηνάκα (Άστεγοι), Μάριος Σπανός (ΦΟΜ), Θέμης Χατζηλάμπρου (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης). Σκηνοθεσία: Φάνια Βαλάση (Συνεργασία θεατρικών ομάδων Μυτιλήνης).
 3. “Ανάγνωση επιστολών προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο” από το βιβλίο ‘’Απομνημονεύματα περί της Φιλικής  Εταιρίας’’ του Εμμανουήλ Ξάνθου, με τους Θοδωρή Μανιώτη, Φλώρα Καμπόσου και Γιάννη Μαγκλή (Θεατρική Ομάδα Πάτμου).
 4. “Σκηνές από την ζωή της Μαντώς Μαυρογέννους” από το βιβλίο της Ειρήνης Νικολάκη Καλαμάρη, με τις  Αγλαΐα Παρασκευά (Μαντώ Μαυρογένους) και Κατερίνα Καννά (Ειρήνη Μαυρογένους). Επιμέλεια: Αφροδίτη Βαζάκα, Οργάνωση: Γιώργος Γεμελιάρης, (Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου).
 5. “Η Γυναίκα της  Ζάκυθος” του Διονυσίου Σολωμού, με τους Βασίλη Κορτιάνο (Αφηγητής), Μαργαρίτα Μαλαματένιου (Γυναίκα της Ζάκυθος) και  Ελεάνα Σουλαντίκα (Μεσολογγίτισσα), Α΄ σχεδίασμα: Απόδοση από τους Υπαπαντή Ρούσσου, Φένια Θεοφίλου, Γωγώ Σωτηράκου, Στέλιο Ζουμή, Σκηνοθεσία: Υπαπαντή Ρούσσου, Κιθάρα: Φένια Θεοφίλου, Τεχνική Υποστήριξη: Εμμανουέλα Παντελαίου, Παναγιώτης Μενέγος (Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου).
 6. “Φιλιώ Χαιδεμένου” της Φιλιώς Χαιδεμένου, με την Ελένη Πολυκανδρίτη, Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργιάδου, το κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο “Γιαγιά Φιλιώ, η Μικρασιάτισσα” διασκευασμένο από την Άνδρη Θεοδώτου (Θεατρική Ομάδα «Θεατροποιείο» Τήνου).
 7. “Χριστόφορος Κολόμβος” του Νίκου Καζαντζάκη, με το Μανώλη Τσιρακάκη, Σκηνοθεσία: Γιάννη Φλώρου, (Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης»).
 8. “Γράμματα στον Ωκεανό” με τους Ελευθερία Μπαρμπαρήγου και Χάρη Αργυρό, Επιμέλεια: Γιώργος Γεμελιάρης, Οργάνωση: Ανθούλα Θεοδωράκου, Δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένου από γράμματα των ναυτικών της Νάουσας που είχαν “μπαρκάρει” (Θεατρική Ομάδα  Συλλόγου Γυναικών Νάουσα Πάρου).
 9. Τώρα μάλιστα!!!” του Γιώργου Μεσολογγίτη, με τους Νατάσα Παράσχου και Κώστα Παγώνη, Σκηνοθεσία:  Γιώργου Μεσολογγίτη, (Θεατρικός Όμιλος Νάξου «Ο Διόνυσος»).
 10. “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” από το θεατρικό έργο του Αντώνη Κρόμπα «Μία από τα γίδια», με τους Γιώργο Καριακλή και Θανάση Τζάνερο, συμμετέχει ο Παναγιώτης Καραφιλίππου, Διασκευή κειμένου: Θανάσης Τζάνερος και Γιώργος Καριακλής, (Λαϊκή Σκηνή ΜΕΑΣ «Λήμνος»).
 11. “Μικρή αγγελία” του Περικλή Κοροβέση, με τη Μαρία Σταματέλου, (Θεατρική Ομάδα Σάμου).
 12. “Αυτός και το παντελόνι του’’ του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με το Γιώργο Μαγκανιώτη, (Λαϊκή Σκηνή Άνδρου).
 13. “Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο’’ από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις», με το Μιχάλη Αλαχούζο (Θεατρική Ομάδα Καλύμνου).
 14. “Ο Πανταζής λέει ένα ανέκδοτο” από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις», με το Χρίστο Μαλακό (Θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι»).
 15. “Ελευθερία” του Γιάννη Ρίτσου, με τη Μαίρη Γιαννίκη (Θεατρική Ομάδα ‘’Θεωρείο’’ Ωρίωνα Ρόδου).
 16. “Αλλά τα βράδια…’’ του Τάσου Λειβαδίτη, με το Γιάννη Δεσύπρη (Θεατρική Ομάδα Σουρής Σύρου).

Στο  φλάουτο η Αφροδίτη Βαζάκα (Θεατρική Ομάδα Πολιτ. Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου).

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X