Έτοιμο για έρευνες το νέο σκάφος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»

0

Καθώς η επιβάρυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσές μας εντείνεται χρόνο με τον χρόνο -ποσοτικά και ποιοτικά- θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε και την αποτελεσματικότητα της δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για την προστασία των θαλασσών μας.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια καταλυτικό ρόλο έχει και το νέο ερευνητικό σκάφος «Aegean Explorer». Είναι ένα παλιό σκάφος, πολύ καλής κατασκευής, που για σχεδόν 50 χρόνια ταξίδευε στις θάλασσες του κόσμου, ενώ τα προηγούμενα έξι χρόνια παρέμεινε παροπλισμένο. Το σκάφος αυτό παραχωρήθηκε στις αρχές του 2019 στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» σε χαμηλή τιμή και μεταφέρθηκε σε καρνάγιο της Σάμου.

Το εγχείρημα αυτό έγινε πραγματικότητα χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, αλλά με ιδίους πόρους και με πολλή προσωπική δουλειά όλων όσοι απαρτίζουν το «Αρχιπέλαγος». Aνεκτίμητη ήταν και η συνδρομή φίλων και υποστηρικτών του «Αρχιπελάγους», ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μας την ίδια ανησυχία για το μέλλον των θαλασσών μας.

Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες πολύ σκληρής και εντατικής δουλειάς από πολλούς άξιους τεχνίτες: μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, ελασματουργούς κ.ά. Με πραγματικό μεράκι και φιλότιμο, μετασκεύασαν και αναβάθμισαν αυτό το παλιό σκαρί, καταφέρνοντας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έναν μικρό άθλο. Η συνδρομή φίλων μηχανικών, καπετάνιων και ναυπηγών ήταν επίσης πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εργασιών.

Πλέον, το «Aegean Explorer» μπορεί να στηρίζει τις δράσεις έρευνας και θαλάσσιας προστασίας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Το «Aegean Explorer» θα ταξιδεύει παράλληλα με τα σκάφη «Ναυτίλος» και «Πηνελόπη» του «Αρχιπελάγους».

Αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας, το «Aegean Explorer» έχει πλέον επιστημονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει: multibeam sonar για την τρισδιάστατη απεικόνιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, scanner βιομάζας για την εκτίμηση της βιομάζας των ιχθυαποθεμάτων, ROV (τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα), σύστημα ρομποτικής χαρτογραφικής κάμερας για βάθη έως 300 μέτρα, αυτόνομο σκάφος χαρτογράφησης οικοτόπων (για χαρτογράφηση σε προκαθορισμένες πορείες με αυτονομία >6 ώρες), ειδικά εξοπλισμένα καγιάκ για χαρτογράφηση λιβαδιών Ποσειδωνίας, drone, υδρόφωνο για καταγραφές υποβρύχιας ακουστικής (για την έρευνα στα θαλάσσια θηλαστικά), γερανό για δειγματοληψίες σε βάθη >1.000m, καθώς και καταδυτικό σταθμό. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξοπλιστεί και με μόνιμο εργαστήριο για την ανάλυση της ποιότητας του πόσιμου και θαλασσινού νερού, καθώς και για μικροπλαστικές αναλύσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει 25 άτομα, ερευνητές και πλήρωμα.

Η εφαρμοσμένη εκπαίδευση στη θαλάσσια προστασία είναι μια βασική δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» εδώ και 20 χρόνια, με περισσότερους από 15.000 φοιτητές και νέους επιστήμονες να έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις.

Ο σκοπός του «Aegean Explorer» είναι να διαπλέει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και της ΒΑ Μεσογείου, υλοποιώντας επιτόπια έρευνα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πάντα σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Εμφαση πάντα δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και ιδίως των νέων των νησιών, αναφορικά με τους τρόπους προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου τους, αλλά και με το πώς πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Αναμένοντας λοιπόν τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, το «Aegean Explorer» είναι πλέον έτοιμο να συνδράμει καταλυτικά στη μάχη για την άμυνα της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X