Ανακοίνωση συμβούλων με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινότητας Μύρινας

0

Ανακοίνωση εξέδωσαν, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Μύρινας στις 2 Απριλίου, οι σύμβουλοι της παράταξης “Για τη Μύρινα Μπροστά”, Μαντώ Γαροφαλλίδου και Πέτρος Παπούλκας.

Κυρία πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι σύμβουλοι,

Το τελευταίο συμβούλιο της Κοινότητας μας πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μιας και όπως περίτρανα αποδείχτηκε τα συμβούλια δια περιφοράς δεν ευνοούν κανενός τύπου διάλογο.

Σκεφτείτε ότι, παρά τα προβλήματα ήχου, όλα τα ζητήματα που θίξαμε στο τελευταίο συμβούλιο δε θα είχαν καν αναφερθεί στο δια περιφοράς και χωρίς να γινόμαστε μάντεις, κρίνοντας από τα προηγούμενα δια περιφοράς συμβούλια, θα υπήρχε κατά πλειοψηφία απόφαση για ένα θέμα όπως αποδείχτηκε εντελώς αβάσιμο ασαφές και αόριστο.

Σημειώνουμε ότι ο νόμος προβλέπει συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης στην περίοδο της πανδημίας και εννοείται πως είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσφορά και βοήθεια προς το σκοπό αυτό.

Πιστεύουμε όμως ότι ο δήμος έχει πρώτα απ’ όλα την υποχρέωση, αλλά και τη δυνατότητα να υποστηρίξει αυτού του τύπου συνεδριάσεων του συμβουλίου. Το με ποιο τρόπο θα το κάνει, αφορά αυτόν και μόνο.

Παρακάτω σημειώνουμε (για μία ακόμη φορά) κάποια ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μας θα βελτιώσουν αρκετά τη λειτουργία αλλά και την παραγωγικότητα (σε αποφάσεις) του συμβουλίου μας.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ: ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΝΙΟΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Στο τελευταίο συμβούλιο μας λοιπόν για ακόμη μία φορά φάνηκε πόσο είναι υποκριτική η στάση μας όταν  καταδικάζουμε το νέο νομοσχέδιο που καταργεί την κοινότητά μας, όταν εμείς οι ίδιοι απαξιώνουμε το θεσμό της Κοινότητας με το ισχύον καθεστώς.

Εξηγούμαστε:

Σύγκληση συμβουλίου

Σε διάστημα ενός έτους, με ευθύνη της προέδρου, παραλείψαμε τρείς συνεδριάσεις, χωρίς καμία δικαιολογία, και χωρίς καμία προειδοποίηση.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο νόμος είναι σαφής:

Άρθρο 5

“Σύγκληση του συμβουλίου κοινότητας: Το συμβούλιο της κοινότητας συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του υποχρεωτικά τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα, καθώς και όταν το απαιτούν οι υποθέσεις της κοινότητας”.

Ενημέρωση του συμβουλίου από την πρόεδρο

Σε κανένα συμβούλιο μέχρι τώρα η πρόεδρος δεν μας ενημέρωσε πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης  για την πορεία των θεμάτων που έχουμε υποβάλει προς τον Δήμο με αποφάσεις των προηγούμενων συμβουλίων, αλλά κυρίως για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην πόλη μας.  Όσες φορές έγινε, έγινε μόνο κατόπιν επιμονής μας και με ασαφή ενημέρωση.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Παρακαλούμε πολύ ρίξτε μια ματιά στα θέματα που προσκομίζει για συζήτηση η κα πρόεδρος. Στο σύνολό τους είναι απλά και δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα της πόλης μας.

Επίσης, κρίνοντας και από το τελευταίο θέμα, πολλά από αυτά δε συνοδεύονται από γραπτή εισήγηση και χαρακτηρίζονται από ασάφεια και αοριστία.

Τα προβλήματα της πόλης μας τα οποία χρονίζουν είναι πολύ σοβαρότερα και η δική μας πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση τους ανύπαρκτη. Έτσι λοιπόν, για θέματα ασαφή χωρίς εισηγήσεις, όπως η τελευταία πρόταση της προέδρου σχετικά με “προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι” δε μπήκαμε καν στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

Θέματα προ της ημερήσιας διάταξης

Μέχρι τώρα και παρά τις διαμαρτυρίες των συμβούλων της αντιπολίτευσης, εντελώς αυθαίρετα η κα πρόεδρος απέρριψε προτάσεις της αντιπολίτευσης για συζήτηση πριν την ημερήσια διάταξη. Ποτέ μα ποτέ δεν έθεσε σε ψηφοφορία το ζήτημα αν η πλειοψηφία αποδέχεται ή όχι τη συζήτηση.

Αρμοδιότητες Προέδρου

Πολλές φορές έχουμε επικρίνει την κα πρόεδρο ότι παραγκωνίζει το συμβούλιο μας και ότι αναπτύσσει πρωτοβουλίες στο όνομα της κοινότητας χωρίς να έχει την ανάλογη εξουσιοδότηση από αυτό. Για μία ακόμη φορά θυμίζουμε τον κανονισμό που αναφέρει:

Ζητάμε λοιπόν το συμβούλιο μας να συνεδριάζει πριν από κάθε συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου (και αν δεν είναι δυνατή η σύγκληση δια ζώσης, να γίνεται τηλεφωνική συνεννόηση) ώστε η πρόεδρος να έχει υπόψη της και την γνώμη (έστω της πλειοψηφίας) για κάθε θέμα που θα κληθεί να ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλιώς τι έννοια έχει η εκπροσώπηση!

Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο όταν συζητείται θέμα που αφορά στη Μύρινα, η πρόεδρος εκπροσωπεί τη βούληση του συμβουλίου και όχι την προσωπική της! Η πρόεδρος μας, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει ότι είναι πρόεδρος ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ και όχι κοινότητας.

Ζητάμε επίσης για οποιαδήποτε δράση έρχεται σε συνεννόηση με άλλους φορείς π.χ. ΟΚΠΑ,ΟΕΠΑ κ.λ.π. να ενημερώνεται πρώτα το συμβούλιο και ν ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες (συζήτηση-προτάσεις, ψηφοφορία, απόφαση).

Αρμοδιότητες συμβούλων

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των συναδέλφων της πλειοψηφίας στο διάστημα των 19 μηνών που συγκροτήθηκε το συμβούλιό μας δεν προσκόμισαν σχεδόν καμία (εξαιρουμένων των θεμάτων της κας προέδρου) πρόταση-θέμα που αφορά την βελτίωση των πραγμάτων της πόλης μας.

Στο τελευταίο μας συμβούλιο, έπειτα από παρατηρήσεις μας που αφορούν κατά τη γνώμη μας ολιγωρίες στην εκτέλεση απαραίτητων έργων που αφορούν την πόλη μας, ακούστηκε από σύμβουλο της πλειοψηφίας η φράση “εγώ δεν είμαι εδώ για να απολογηθώ για τον δήμαρχο”.

Όχι κύριε συνάδελφε δεν έχεις καμία υποχρέωση να απολογηθείς για τον δήμαρχο. Εκτός αν νιώθεις συνυπεύθυνος. Δηλαδή δεν θα έπρεπε το συμβούλιο μας να ασχολείται καθόλου με τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μας, επειδή η δημοτική μας αρχή δεν έχει φροντίσει τόσα χρόνια για την επίλυση τους;

Συμπέρασμα

Από όλα τα παραπάνω εύκολα μπορεί να συμπεράνει και ο πιο καλοπροαίρετος ότι το συμβούλιο μας “δεν πάει καλά” και η κα πρόεδρος ή αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα της πόλης μας, αφενός μεν, ή αγνοεί το νόμο και τον κανονισμό ή συνειδητά τον καταστρατηγεί υπό την ανοχή της πλειοψηφίας..

Το τελευταίο το γράφουμε γιατί δεν διαπιστώσαμε καμία διαμαρτυρία από κανένα σύμβουλο της πλειοψηφίας για τα ζητήματα που προαναφέρουμε.

Κλείνοντας διευκρινίζουμε ότι τα παραπάνω ζητήματα δεν αφορούν διαπροσωπικές μας σχέσεις (διότι δεν γνωριζόμασταν κι από χθες….) αλλά τον τρόπο που ο καθένας υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο.

Οι σύμβουλοι της παράταξης “ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΡΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Αδαμαντία Γαροφαλλίδου, Πέτρος Παπούλκας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X