Για τη σπουδαία κοινωνική προσφορά του ευεργέτη Τζώρτζη Χριστοδουλίδη

0

Με αφορμή τη συζήτηση που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη του ιστορικού Χριστοδουλίδειου, δημοσιεύουμε άρθρο του Θεόδωρου Μπελίτσου, σχετικά με το βίο και τη συνεισφορά του ευεργέτη Τζώρτζη Χριστοδουλίδη, που κληροδότησε το κτίριο για τα συσσίτια απόρων μαθητών και πέθανε έπειτα από φυλάκιση της Γκεστάπο στο Μούδρο το 1943.

Τζώρτζης Στυλ. Χριστοδουλίδης (1867-1943)

Πατέρας του ήταν ο Στυλιανός Χριστοδουλίδης, ο οποίος πλούτισε εμπορευόμενος αιγυπτιακό βαμβάκι και αργότερα ίδρυσε βιομηχανία στο Μάντσεστερ. Το 1868, στο Ρωμαίικο Γιαλό, κάτω από το Κάστρο, ανέγειρε ένα μέγαρο βικτωριανής τεχνοτροπίας και επαναπατρίστηκε.

Ήδη από το 1859, με τους Ι. Αντωνιάδη, Ι. Δημητρίου, Γ.Κ. Τζιρό και Θ. Δημητριάδη, επιχορηγούσε τα σχολεία του νησιού με 5.000 γρόσια ετησίως, ενώ στις 29-5-1863 έστειλε 395 λίρες Αγγλίας για την ανέγερση της Αγ. Τριάδας.

Επίσης, κληροδότησε ποσό για την εσωτερική διακόσμηση του ναού Αγ. Τριάδας, το οποίο με απόφαση της Εκκλ. Επιτροπής και συναίνεση των τέκνων του δωρητή, Άννας (Παλαιολόγου) και Γεώργιου (Τζώρτζη) Χριστοδουλίδη, διατέθηκε το 1924 για την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης του Κάστρου.

Την ευγενή δράση του συνέχισε ο γιος του Τζώρτζης Χριστοδουλίδης, ο οποίος το 1906 συνέδραμε με 30 λίρες την προσπάθεια ανέγερσης Νοσοκομείου.

Καίτοι διαβιούσε στην Αγγλία, όπου είχε τις επιχειρήσεις του, ήταν τακτικός επισκέπτης στη Λήμνο, συνέδραμε επανειλημμένα με γενναία ποσά κοινωφελείς οργανισμούς και σωματεία: Νοσοκομείο, Φιλόπτωχο Ταμείο, Συσσίτια απόρων, Φιλαρμονική (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος το 1925) κ.ά. Ήταν ένας εύπορος, φιλελεύθερος αστός, οπαδός του Βενιζέλου.

Μάλιστα στα τέλη της δεκ. 20, αναφέρθηκε το όνομά του ως πιθανού υποψηφίου βουλευτή Λέσβου-Λήμνου, ταράζοντας για λίγο τον ύπνο των ντόπιων πολιτευτών αλλά το διέψευσε. Το Μάιο του 1939 απεβίωσε η σύζυγός του Ειρήνη (θυγ. Ιω. Κυριακίδου) κι έκτοτε εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί.

Από τις 22 Ιανουαρίου 1941 ανέλαβε δι’ ιδίων εξόδων τη λειτουργία και συντήρηση του Μαθητικού Συσσιτίου Κάστρου, αποκληθέν έκτοτε “Χριστοδουλίδειο”, το οποίο στέγασε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους [τράπεζες, μαγειρείο, αποθήκες κλπ] της πολυτελούς οικίας του και το προικοδότησε με επαρκές κεφάλαιο “ώστε να είναι εξασφαλισμένη εσαεί η λειτουργία και η συντήρησις αυτού”. 

Στην διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς, ως Βρετανός υπήκοος, φυλακίστηκε από την Γκεστάπο στο Μούδρο, αποφυλακίστηκε μεν αλλά πέθανε από τις κακουχίες στις 22 Δεκεμβρίου 1943.

Κληροδότησε το μέγαρο στο Ρωμαίικο Γιαλό και ένα οικόπεδο επί της νυν Λεωφ. Δημοκρατίας, από την ενοικίαση των οποίων συνεχίστηκε η χρηματοδότηση του “Χριστοδουλίδειου μαθητικού συσσιτίου” ως την δεκ. ’60.

Επίσης, άφησε χρηματικό ποσό για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με συσκευή Ακτίνων Χ και τη διασκευή κατάλληλου χώρου, και ποσό για την επιχρύσωση του τέμπλου της Αγίας Τριάδος.

Το μέγαρο Χριστοδουλίδη στέγασε παλαιότερα τάξεις του Εξατάξιου Γυμνασίου Λήμνου, μετά τη μεταπολίτευση για πολλά χρόνια την Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου και τα πιο πρόσφατα χρόνια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Το Χριστοδουλίδειο συσσίτιο, το οποίο έσωσε από την πείνα δεκάδες άπορους μαθητές τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, διακονούσαν εθελοντικά εκ περιτροπής πολλές κυρίες του Κάστρου, αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή σκοπό του.

Θ. Μπελίτσος, 5/4/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X