Λήμνος: Πανδημία προστίμων, διασπορά αγανάκτησης

0

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη Λήμνο, οι χειρισμοί των αστυνομικών αρχών του νησιού αναφορικά με τα μέτρα και τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε τοπικές ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ εκατοντάδες είναι τα σχόλια πολιτών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκφράζεται η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την ευκολία με την οποία το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας επιβάλλει πρόστιμα.

Δύο πρόσφατες αφορμές που τροφοδότησαν τη σχετική συζήτηση αφορούν τη σύλληψη νεαρής κοπέλας και την επιβολή προστίμου 3000€ για οργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης στο σπίτι της αλλά και την επιβολή προστίμων αξίας 300€ σε δύο φαντάρους για μη χρήση μάσκας.

Την πρώτη είδηση ανέδειξε με δελτίο τύπου στις 2 Απριλίου το ίδιο το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας, κάνοντας λόγο για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Συνελήφθη, χθες (01-04-2021) στη Μύρινα της Λήμνου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, βραδινές ώρες της 31-03/01-04-2021 η προαναφερόμενη ημεδαπή, είχε προβεί στη διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία όπου διαμένει στην παραπάνω περιοχή, στην οποία συμμετείχαν δύο (2) ακόμη άτομα – ημεδαποί.

Σε βάρος της συλληφθείσας, διοργανώτριας της συνάθροισης, βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους -3.000- ευρώ, ενώ στους λοιπούς συμμετέχοντες, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού μετακίνησης.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας διενεργείται προανάκριση.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομική “έφοδος” πραγματοποιήθηκε ύστερα από τηλεφώνημα γείτονα, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται προέβη σε ειδοποίηση της αστυνομίας χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τα άτομα που ήταν παρών στην ολιγάριθμη μάζωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή κοπέλα οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατήθηκε για περισσότερες από 8 ώρες, ενώ η οικογένειά της έχει υποβάλλει ένσταση μέσω δικηγόρου.

Την περίπτωση των δύο φαντάρων ανέδειξε στις 4 Απριλίου η δημοσιογράφος του Ράδιο Λήμνος, Μαρία Κατσάνου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ, “έπεσε” πρόστιμο 300 ευρώ σε δύο φαντάρους γιατί είχαν κατεβάσει την μάσκα, πίνοντας τον καφέ τους κατά τη διάρκεια κυριακάτικης εξόδου.

Τα δύο αυτά περιστατικά δεν είναι τα μόνα καθώς ήδη από το φθινόπωρο του 2020 έχουν καταγραφεί πλείστες περιπτώσεις όπου τα αστυνομικά όργανα προέβησαν στην πράξη της επιβολής προστίμων σε παιδιά, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Είναι γεγονός πως για το μέτρο της επιβολής των διοικητικών προστίμων δεν ευθύνονται οι αστυνομικές αρχές καθώς αυτά εκπορεύονται από τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας σε κεντρικό επίπεδο.

Παραμένει ωστόσο άξια απορίας η ευκολία με την οποία οι υπάλληλοι του Αστυνομικού Τμήματος επιβάλλουν τα πρόστιμα, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα να κάνουν μόνο μια απλή σύσταση. Δεδομένης της ψυχολογικής και οικονομικής ανασφάλειας που κυριεύει τους πολίτες εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είναι σίγουρο πως αυτή η επιλογή οξύνει την κοινωνική αγανάκτηση.

Φαίνεται πως η στρατηγική του απλόχερου μοιράσματος προστίμων εξυπηρετεί περισσότερο την παρουσίαση έργου από πλευράς των αστυνομικών αρχών παρά την ουσιαστική συνεισφορά στην ανάγκη πρόληψης του κινδύνου διασποράς του ιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X