Όμιλος Ανεμόεσσα: Κλείνει σήμερα ένα προβληματικό κεφάλαιο για το Χριστοδουλίδειο

0

Με όλες τις δυνάμεις του στηρίζει ο Όμιλος Ανεμόεσσα το σχέδιο αποκατάστασης του Χριστοδουλίδειου Μεγάρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου.

Δελτίο Τύπου

Στις 31 Μαρτίου ο Όμιλός μας, εκπροσωπούμενος από τη Γραμματέα του Δ.Σ, κα Ήβη Νανοπούλου, συμμετείχε με ιδιαίτερη προσμονή στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μενδώνη, όπως και λοιπών παραγόντων, με αποκλειστικό θέμα την τύχη του Χριστοδουλίδειου Μεγάρου στο Ρωμέικο Γυαλό της Μύρινας.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης αυτής είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και χαρμόσυνα και έχουν ήδη αποτυπωθεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι πολύ σημαντική η σύμπτωση των απόψεων για την τύχη του μοναδικού αυτού κτιρίου, αφού η Διαχειριστική Αρχή του Χριστοδουλίδειου, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της κ. Δημήτρη Αχιλαδέλλη, ρητά εξέφρασε τη βούληση του Ιδρύματος, το Μέγαρο να παραχωρηθεί με ειδική πολυετή συμφωνία στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αποκατασταθεί και να αποτελέσει το Νέο Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

Ρητά επίσης εκφράστηκε και η βούληση του υπουργείου να αναλάβει το ίδιο το τεράστιο αυτό έργο, με ιδιαίτερα σημαντική την θετικότατη εισήγηση του Προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλου Τριανταφυλλίδη, που για όλους μας στη Λήμνο αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή κατάληξη ενός οράματος.

Κλείνει λοιπόν σήμερα ένα προβληματικό κεφάλαιο στην ιστορία του Μεγάρου, που είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής του, ενώ ανοίγει ένα νέο, που επιβάλλει τη συνεννόηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Η πρωτοβουλία κατ’ εξοχήν του ίδιου του Ιδρύματος και του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να πραγματωθεί το όραμα και ο στόχος το σημαντικότατο αυτό διατηρητέο να στεγάσει το νέο Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

Το εμβληματικό αυτό έργο πολιτισμού μεγάλης κλίμακας, είναι μείζονος σημασίας για το νησί μας, όχι μόνο γιατί θα αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο το ίδιο το κτίριο και η αρχαιολογική σημασία της Λήμνου στον Αιγιακό πολιτισμό αλλά και γιατί πλέον ως σύγχρονο μουσείο θα αποτελέσει έναν πολυδύναμο, ανοιχτό και βιώσιμο χώρο που θα συνδυάζει τη διά βίου εκπαίδευση, την έρευνα, τη γνώση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία σε έναν ενιαίο και λειτουργικό χώρο, στοχεύοντας στην ενεργητική συμμετοχή του πολίτη και του επισκέπτη.

Επιπλέον, η θέση του Χριστοδουλίδειου Μεγάρου στο Ρωμέικο Γυαλό, κάτω από το Ενετικό Κάστρο, συντελεί στο να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό, ένα σημείο συνάντησης και συναναστροφής και να συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, ιδιαίτερα αν συνδυασθεί με μια ανάλογη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Από την πλευρά μας, θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μεγάλο αυτό έργο-όραμα για την κοινωνία μας, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου στο Χριστοδουλίδειο Μέγαρο, αντάξιο της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X