Προβλήματα στην επαγγελματική αλιεία από την έντονη παρουσία φυτοπλαγκτόν

0

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους αλιείς της Λήμνου και όχι μόνο, η έντονη παρουσία φυτοπλαγκτόν στη θάλασσα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην άσκηση της δραστηριότητας τους.

Η παρουσία φυτοπλαγκτόν, η οποία εντείνεται μετά από βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, δημιουργεί προβλήματα στους αλιείς καθώς εμποδίζει τις δυνατότητες αλίευσης ενώ πλήττει επίσης τα αλιευτικά εργαλεία.

Εκτός από τη Λήμνο, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αλιείς του Θρακικού Πελάγους, όπου η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν πλήττει σε ποσοστό 60-70% τόσο την παράκτια, όσο και τη μέση αλιεία.

Επιστολή για το ζήτημα απέστειλε στο Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Λήμνου, Γιώργος Πάκος, ζητώντας μεσολάβηση ώστε να ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς εξεύρεση περιβαλλοντικής λύσης.

Επικοινωνήσαμε με τον Αλιευτικό Σύλλογο Λήμνου, ο οποίος μας εξήγησε ότι το πρόβλημα αφορά τις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, καθώς εξαπλώνεται ανάλογα με την ένταση και τη διεύθυνση των καιρικών συνθηκών.

Παρά το γεγονός ότι το φυτοπλαγκτόν δεν απειλεί την υγεία, μπορεί να αποβεί ζημιογόνο για την τσέπη των ψαράδων και με παρενέργειες στην αγορά αλιευμάτων, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει το ψάρεμα της σουπιάς.

Φαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος περιβαλλοντικής αντιμετώπισης του φαινομένου, παρά μόνο η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των αλιέων.

Επιστολή Αλιευτικού Συλλόγου Λήμνου

Τους τελευταίους δύο μήνες δεχόμαστε πολλές διαμαρτυρίες από τα μέλη του συλλόγου μας για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες της Λήμνου.

Η παρουσία του και η εξάπλωσή του δυσκολεύει και πολλές φορές, απαγορεύει στους αλιείς να εργαστούν αφού το φυτοπλαγκτόν παράγει μία κολλώδη ουσία, σαν λάσπη, (χρώματος καφέ σκούρου), που αχρηστεύει κάθε εργαλείο αλιείας (δίχτυα κ.α), με αποτέλεσμα τα δίχτυα να μένουν στον βυθό της θάλασσας και τα βίντσια στην προσπάθειά τους να τα σηκώσουν επάνω στο σκάφος, να καταστρέφονται από το μεγάλο βάρος της ανασυρόμενης ποσότητας λάσπης.

Το κυριότερο όμως και το πλέον επιζήμιο είναι ότι τα δίχτυα, ακόμα κι αν επιτευχθεί η ανέλκυσή τους, δεν είναι σε θέση να αλιεύσουν. Ήδη πολλά μέλη μας αποφεύγουν να αποπλεύσουν για εργασία ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στα εργαλεία της δουλειάς τους.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, σε μια περίοδο που το επάγγελμα του αλιέα πλήττεται πολλαπλά από την πανδημία, την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής στήριξης, την απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος μας και την επαπειλούμενη οικονομική μας καταστροφή, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας, ώστε:

Να προβούμε στην ενημέρωση σας, για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους διερεύνησης του φαινομένου και καθοδήγησής μας στην αντιμετώπισή του και

Να προωθήστε την επιστολής μας στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και στην αρμόδια διεύθυνση αλιείας για την εκτίμηση της κατάστασης, τη γρήγορη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των Αλιέων της Λήμνου για την μερική, έστω, αποκατάσταση του, ήδη πενιχρού εισοδήματός τους.

Αναμένοντας την θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X