Σχετικά με την αινιγματική ανάρτηση του Επάρχου Λήμνου

0

Φωτιές άναψε μια ανάρτηση που πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Άγγελος Βλάττας Λαμπρινός, σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Βλάττας αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

Τις τελευταίες ημέρες, ο γλυκός ήχος του χρήματος των ΜΚΟ ήρθε στην Λήμνο, κυρίες και κύριοι πριν βάλετε την υπογραφή σας δείτε την εικόνα των γειτονικών μας νησιών, σκεφτείτε το μέλλον του νησιού μας, το μέλλον των παιδιών σας και των παιδιών μας.

Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία της Λήμνου θα βρεθεί απέναντί σας.

Ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Βλάττας-Λαμπρινός Άγγελος

Η  αινιγματική ανάρτηση, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων με δεκάδες σχόλια πολιτών, στην πλειοψηφία των οποίων διάχυτα ήταν τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αναφορά του κ. Βλάττα, λόγω και του θεσμικού του ρόλου, έτυχε δεκάδων κοινοποιήσεων, ενώ δεν έλλειψαν και οι παχυλοί τίτλοι στο διαδίκτυο.

Αναντίρρητα, ο κύριος Έπαρχος θα έχει τους λόγους του για να προβεί σε μια ανάρτηση σαν αυτή. Από τα γραφόμενα ωστόσο, περισσότερα ερωτηματικά προκύπτουν παρά απαντήσεις, καθιστώντας έτσι δικαιολογημένη την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Το θέμα έλαβε διαστάσεις λόγω και της ευαισθησίας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εκτός από την εξαετή εμπειρία της γειτονικής Λέσβου, πρόσφατη είναι η δυσαρέσκεια σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, το οποίο επιβάλλει τη δημιουργία μόνιμων δομών κράτησης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Όπως μετέδωσε την Τρίτη, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ράδιο Λήμνος η δημοσιογράφος Μαρία Κατσάνου, η τοποθέτηση του Επάρχου αφορά σε πληροφορίες για έρευνα εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για ενοικίαση καταλυμάτων σε Μύρινα και Πλατύ.

Ο τρόπος με τον οποίο ωστόσο διακινήθηκε το ζήτημα και πολλά από τα σχόλια που συνόδευσαν την ανάρτηση μας υποχρεώνουν σε μερικές παρατηρήσεις:

Σχετικά με το ύφος της ανάρτησης του κ. Βλάττα

Είναι γεγονός πως με κάθε ευκαιρία ο Έπαρχος Λήμνου επιβεβαιώνει το ουσιαστικό ενδιαφέρον του για τα κοινωνικά δρώμενα, δικαιώνοντας τη θεσμική θέση την οποία υπηρετεί.

Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες του κ. Βλάττα έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη Λήμνο αλλά και στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων και οι εργασίες συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, παραπάνω από προφανής ήταν η αγωνία του κ. Βλάττα για το μέλλον του νησιού και των επόμενων γενεών.

Ζήτημα προκύπτει ωστόσο με το ύφος της γραφής, καθώς με τη συγκεκριμένη διατύπωση αφήνεται να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο της εμπλοκής της Λήμνου στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί επιλογή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όχι της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η αναφορά περί “γλυκού ήχου του χρήματος των ΜΚΟ” δε μπορεί παρά να φέρει στο νου μια συγκεκριμένη ρητορική και φρασεολογία που λόγω των δραματικών συνθηκών που επιβλήθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της τωρινής και προηγούμενης κυβέρνησης, εδραίωσε στη συνείδηση του κόσμου μια αντίληψη ότι για τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές ευθύνονται οι ΜΚΟ.

Ίσως περιμέναμε, λόγω και της βαρύτητας του λόγου που διαθέτει η θέση του Επάρχου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τυχόν βολές, αν πράγματι τίθεται ζήτημα εμπλοκής της Λήμνου στη διαχείριση του μεταναστευτικού, να απευθυνθούν στους πραγματικούς πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής που φυσικά περιλαμβάνει την επιλογή της ΕΕ να διαθέτει πόρους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών μέσω των ΜΚΟ.

Σχετικά με τα σχόλια πολιτών που προκάλεσε η ανάρτηση

Εξηγούνται παραπάνω οι λόγοι που η ανάρτηση του κ. Βλάττα προκάλεσε πλήθος κοινοποιήσεων και σχολίων από εκατοντάδες πολίτες. Στα περισσότερα σχόλια, ευδιάκριτη είναι η αγωνία κατοίκων και επαγγελματιών, ιδίως από τον τουριστικό κλάδο, για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Απολύτως κατανοητός κρίνεται ο φόβος για το μέλλον του νησιού, δεδομένης και της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει γειτονικά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Είναι γεγονός πως το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Λήμνος σε νησί-φυλακή, στα πρότυπα της Λέσβου, της Χίου και τη Σάμου, προκαλεί τρόμο.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, είναι το να αποτελέσει η αγωνία και η συζήτηση για τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού, ευκαιρία για την ανάδυση μισανθρωπικών και ρατσιστικών “απόψεων” που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους ως ανθρώπους κατώτερους, ως εχθρούς που απειλούν το μέλλον των δικών μας παιδιών.

Με λύπη διαπιστώσαμε πως η ανάρτηση αποτέλεσε πεδίο δόξης λαμπρό για την ενεργοποίηση αντιδραστικών αντανακλαστικών μέσω σχολίων που δεν τιμούν την ιστορία των κατοίκων της Λήμνου.

Ενδεικτικά

 

Ευτυχώς υπήρξαν και ορισμένες λίγες ψύχραιμες φωνές που επιχείρησαν να θέσουν ένα φρένο στη διασπορά της ρητορικής του μίσους απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους, όταν είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια πως δεν επέλεξαν εκείνοι να μείνουν φυλακισμένοι στα νησιά μας.

Αναμφίβολα, η παρουσία του κ. Βλάττα στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνιστά σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τη θέση του Επάρχου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου καταλαμβάνει κάποιος με ενεργητική συνεισφορά στα κοινωνικά δρώμενα.

Η συντακτική ομάδα του Limnos X Press

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X