Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τους Αιγαιοπελαγίτικους στο Κοντοπούλι

0
Μια ιστορική επέτειος συμπληρώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, η οποία λόγω Covid “πέρασε στα ψηλά”.
Τριάντα (30) χρόνια από το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στη Λήμνο μέχρι εκείνη την εποχή, τους 5ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου, που διεξήχθησαν στο Στάδιο Κοντοπουλίου στις 6 & 7 Οκτωβρίου 1990.
Ο Πρόεδρος της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Λέσβου κ. Γ. Δανιήλ απευθύνει χαιρετισμό πριν την έναρξη των αγώνων.
Για την ιστορία
Στις 20 Νοεμβρίου του 1988 ο Α.Ο. Ηφαιστία αποστέλλει ένα έγγραφο προς τον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Υπουργό Αιγαίου και τον κ. Νομάρχη Λέσβου με θέμα : Συντήρηση και Επέκταση εγκαταστάσεων του Γηπέδου-Σταδίου Α.Ο. Ηφαιστία Λήμνου. Το έγγραφο κοινοποιείται και στον κ. Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου, τον κ. Έπαρχο Λήμνου, τον κ. Γ.Γ. Αθλητισμού, στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και στους κ.κ. Βουλευτές του Νομού Λέσβου.
Στο έγγραφο περιγράφεται η ιστορία του συλλόγου και ζητείται η χρηματοδότηση για συντήρηση και επέκταση των εγκαταστάσεων του υπάρχοντος σταδίου.
Μάλιστα στο τέλος του εγγράφου εκτός από τον Πρόεδρο της Ηφαιστίας κ. Δάλλη Διογένη και τον Γ.Γ. αείμνηστο Λαδά Αθανάσιο, υπογράφουν και όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων της Ανατολικής Λήμνου, οι Πρόεδροι όλων των ενεργών συλλόγων (Αθλητικοί, Πολιτιστικοί, Αλιείας, Αργοτικοί, Κλωστοϋφαντουργίας, Εκκλησιαστικοί), οι γονείς των αθλητών και φίλαθλοι της Ανατολικής Λήμνου!!!

 

Οι διοικήσεις (1988-1990)
Οι άνθρωποι που ήταν τότε (1988-1990) στις διοικήσεις του συλλόγου: Δάλλης Διογένης, Αθανάσιος Λαδάς, Βύρων Ταλιαντζής, Σπύρος Χατζόγλου, Ανέστης Παπαστυλιανός, Κώστας Τσακανιάς, Αριστείδης Λαδάς κ.α., γνωρίζοντας ότι το 1990 ήταν η σειρά του Νομού Λέσβου για τους αγώνες, έτρεξαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του γηπέδου, το οποίο είχε γίνει στάδιο το 1983 με ενέργειες του τότε ΔΣ και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Έτσι λοιπόν με το στάδιο έτοιμο και χάρη στη διαμεσολάβηση του Βλάση Ερημάκη, μεταξύ του κεντρικού ΣΕΓΑΣ και της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, αποφασίστηκε και ορίστηκαν οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου του έτους 1990, να γίνουν στο Κοντοπούλι στις 1 & 2 Σεπτεμβρίου (Τελικά έγιναν 6 & 7 Οκτωβρίου), με την παρουσία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ αείμνηστου Στράτου Μολυβά, προκειμένου να γίνουν και τα εγκαίνια λειτουργίας του, εις μνήμην του Κώστα Ερημάκη, ιδρυτικού μέλους του Α.Ο. Ηφαιστία και ισόβιου Προέδρου της (1932-1973).
Στην άκρως επιτυχή, ιστορική διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, συνέβαλαν τα μέγιστα, εκτός από το ΔΣ του συλλόγου, η Κοινότητα Κοντοπουλίου με Πρόεδρο τον αείμνηστο Βαγγέλη Σταματέρη, το Επαρχείο Λήμνου, η 88 ΣΔΙ Λήμνου αλλά και πολλοί φίλοι του ΑΟ Ηφαιστία.
Από το 1946 μέλος του ΣΕΓΑΣ
Σημαντικό ρόλο στο να δοθούν οι αγώνες έπαιξε βέβαια και το γεγονός ότι η Ηφαιστία είχε μεγάλη εμπειρία από διεξαγωγή αγώνων αφού από το 1946 που έγινε μέλος του ΣΕΓΑΣ έως και τότε, διοργάνωνε σχεδόν κάθε χρόνο το ετήσιο Λημνιακό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, είχε ξεκινήσει από το 1949 τη διοργάνωση Εαρινών αθλητικών αγώνων ενώ της είχε ανατεθεί από τον ΣΕΓΑΣ και η διοργάνωση του Λημνιακού πρωταθλήματος στίβου μέσω του οποίου οι νικητές αποκτούσαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο “Επαρχιακό Πρωτάθλημα.
Ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Στράτος Μολυβάς σε αναμνηστική φωτογραφία με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ηφαιστίας το 1990 Νάσο Λαδά, τον Γ.Γ. Σπύρο Χατζόγλου και 3 σπουδαίους πρώην αθλητές του συλλόγου οι οποίοι διακρίνονται πάνω στο βάθρο (Μπεζάς, Ερημάκης, Γιαμαρέλος).
Ενώ τέλος από το 1981 καθιέρωσε την ετήσια διοργάνωση «Ερημάκεια» προς τιμήν του Κώστα Ερημάκη, η οποία ξεκίνησε ως λημνιακό τουρνουά όλων των ηλικιών (παίδων/κορασίδων, εφήβων/νεανίδων, ανδρών/γυναικών), σύντομα απέκτησε νομαρχιακό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αθλητών από τη Λέσβο, ακόμα και γενικότερο με την πρόσκληση αθλητών από το κέντρο ή τη Βόρεια Ελλάδα. Στους αγώνες μετείχαν και αθλητές-στρατιώτες, που υπηρετούσαν τη θητεία τους στο νησί, ώστε να αναπτύσσονται δεσμοί μεταξύ του στρατού και της τοπικής κοινωνίας.

 

Μεγάλη η συμβολή του Χρήστου Καραπαναγιώτη
Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η έντονη αθλητική δραστηριότητα και οι επιτυχίες που είχε ο Σύλλογος στα μέσα της δεκαετίας του 80, με προπονητή τον κ. Χρήστο Καραπαναγιώτη και πολλούς σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι κατάφεραν να φέρουν την Ηφαιστία στην 1η θέση στο Νομό Λέσβου, μεταξύ 12 σωματείων και να τραβήξουν επάνω τους τα βλέμματα σημαντικών παραγόντων του κλασικού αθλητισμού και όχι μόνο!!!
Θανάσης Τσίκοβας, Βλάσης Δεληβασιλης, Χρηστος Χριστοδούλου, Βαγγέλης Τιμολέων, Νίκη Καπάνταη, Αντωνία Δεληβασίλη, Δημήτρης Κακαλής, Τασούλα Κακαλή, Νίκη Φωτιάδου, Μακρή Ξανθίππη, Κυριαζή Στέλλα, Αχιλαδέλλη Βικτώρια και Μαρία, Πουρνιώτης Μπάμπης, Τσαπτσαλή Ελισάβετ και πολλοί ακομα συνέθεταν μια πολύ δυνατή ομάδα, που με επικεφαλής τον Χρήστο Καραπαναγιώτη έφεραν τρομερές επιτυχίες στο νησί και στον σύλλογο!!!
Η μεγάλη μέρα
Ο κλασικός αθλητισμός του Αιγαίου έκανε παρέλαση στο στάδιό μας στις 6η Οκτωβρίου 1990 παρουσία του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων!!!
Ο Πρόεδρος της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Λέσβου κ. Γ. Δανιήλ καλωσόρισε τις αποστολές των νησιών του Αιγαίου και τους καλεσμένους στο όμορφο νησί μας.
Πλήθος κόσμου γέμισε τις κερκίδες και απόλαυσε τις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών το διήμερο των αγώνων!!!
Ήταν μια μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού όχι μόνο για το Κοντοπούλι, αλλά για ολόκληρο το νησί! Στους αγώνες πήραν μέρος πολύ σπουδαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες με κορυφαίο βέβαια τον Μυτιληνιό Κώστα Κεντέρη που τότε ξεκινούσε την καριέρα του και τα επόμενα χρόνια κατέκτησε τον κόσμο, ανεβαίνοντας στα ψηλότερα σκαλιά του αθλητισμού!!!
Μάλιστα στους συγκεκριμένους αγώνες ο Κεντέρης ( Ά Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες) είχε κάνει το πρώτο του Πανελλήνιο ρεκόρ!!! Ήταν εκεί επίσης η Νίκη Ξάνθου (άλμα εις μήκος) και άλλοι πολλοί αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονταν με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας!!!
Ο Ά Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ σήμερα, κ. Κώστας Κεντέρης παραλαμβάνει το κύπελλο για την 1η θέση που κατέλαβε, από τον αείμνηστο Νάσο Λαδά, Πρόεδρο του Α.Ο. Ηφαιστία το 1990.
Στην μεγάλη αυτή γιορτή συμμετείχε και η Α.Ε. Λήμνου , που είχε ιδρυθεί μερικά χρόνια πριν (1987) και μαζί με την Ηφαιστία είναι τα μοναδικά σωματεία που διατηρούν μέχρι σήμερα τμήματα στίβου. Πρόεδρος της ήταν ο κ. Θεόδωρος Μπαβέας, Γ.Γ. ο κ. Δημήτριος Γιαννικιζάκης και προπονητής ο κ. Στέλιος Κουμαράς.
Στόχος μας να είναι, σύντομα να γίνει μια εκδήλωση τιμής για αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός και νομίζω πως θα πρέπει όλοι μας να μιμηθούμε τους τότε διοικούντες του συλλόγου και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να διεκδικήσουμε την βελτίωση των εγκαταστάσεων του σταδίου, έτσι ώστε οι προπονητές και οι αθλητές μας να μπορούν να δουλέψουν υπό κανονικές συνθήκες, αφού 30 χρόνια μετά…οι αθλητές μας συνεχίζουν να προπονούνται σε χωμάτινους διαδρόμους.
Υ.Γ. 1: Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν φωτογραφίες, αναμνηστικά, μετάλλια, κύπελλα και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τους αγώνες, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο, ώστε το υλικό αυτό να συγκεντρωθεί, να διασωθεί και να παρουσιαστεί σε μια ειδική εκδήλωση!!!
Υ.Γ. 2: Ευχαριστούμε τον κύριο Βλάση Ερημάκη για τις πολύτιμες πληροφορίες και τους Θανάση Τσίκοβα, Αντωνία και Βλάση Δελληβασίλη για τις φωτογραφίες!!!
Υ.Γ. 3: Ο αείμνηστος Νάσος Λαδάς εκτός από την πολύ σπουδαία προσφορά του στο σύλλογο, μας άφησε και ένα πολύ σημαντικό αρχείο με ιστορικά στοιχεία, το οποίο είναι υποχρέωσή μας να διασώσουμε και να παρουσιάσουμε!!!

 

Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X