Εξώδικη διαμαρτυρία Μουτζούρη προς τον υπουργό Μετανάστευσης

0

Νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, πυροδότησε τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού στην Τηλεόραση «Αλήθεια Χίου».

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πολιτικό κόστος των επιλογών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε πως «η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και δέκα χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό η κακό στην Μυτιλήνη, θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης».

Η επίμαχη συνέντευξη Μηταράκη έχει προγραμματιστεί να προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην «Αλήθεια ΤV», ωστόσο αποσπάσματά της, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον καταυλισμό της Μόριας, τη φωτιά σε αυτόν και όσα ακολούθησαν, έχουν προβληθεί μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού και προκάλεσαν την αντίδραση του Περιφερειάρχη ο οποίος προέβη σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό.

Ανακοίνωση Μουτζούρη

Ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως ακαδημαϊκός δεχόμουν, δέχομαι και θα δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας.

Η θεσμική μου θέση απαιτεί να εκπροσωπώ την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με εξέλεξαν. Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς.

Από την πρώτη στιγμή με σταθερές θέσεις και επιχειρήματα τόνισα ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως είναι Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Παρά το γεγονός  ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το  “ΟΧΙ” να γίνει “ΝΑΙ” με διλήμματα «ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες».

Άλλωστε η επίσκεψη της  κας Γιόχανσον αποκάλυψε ότι  δεν επιθυμεί  να συζητήσει από μηδενική βάση αλλά να εκτελέσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Απορώ ορισμένοι γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές των νησιωτών.

Από την αρχή επεσήμανα ότι χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει  κανένα έργο ειδικά όταν αυτό στο μέλλον θα καταστήσει τα νησιά σε μόνιμες κατοικίες δυστυχισμένων ανθρώπων. Δεν συμφωνώ κατ’ ουδένα τρόπο με πολιτικές  που μακροπρόθεσμα μετατρέπουν τα νησιά μας σε γκρίζες ζώνες.

Τα εκατομμύρια των ευρώ που η Ευρώπη επιθυμεί να δαπανήσει για τις τεράστιες δομές μεταναστών στα νησιά  οφείλει να τα καταβάλει, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας ενισχύοντας ζωτικής σημασίας έργα που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα τα αναδείξουν πολιτιστικά, τουριστικά και κοινωνικά.

Τα χρήματα αυτά τα οφείλει η Ευρώπη στις νήσους για τα όσα υπέστησαν όλα αυτά τα έτη από τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσεως.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X