Περιφέρεια: Εγκρίθηκε το 46,6% των αιτήσεων που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις

0

Συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», παραχώρησε από τη Λήμνο στις 20 Απριλίου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Γιώργος Πλακωτάρης και το αρμόδιο στέλεχος της Διαχειριστικής, Θεολόγος Αθανασέλης.

Ειδικότερα, ο κ. Μουτζούρης ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος με την αρχική πρόσκληση να δημοσιεύεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Επισήμανε πως η Περιφέρεια προχώρησε σε τρεις τροποποιήσεις (27/10, 18/11 και 10/12), προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι κλάδοι, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να μειωθεί το ανώτατο όριο ώστε να επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με ακρίβεια, η βάση χρηματοδότησης θα κυμανθεί στο 21.70 και είναι η μικρότερη βάση αποδοχής σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Από τις 3.823 αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά με προϋπολογισμό 89,9 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν οι 1.785 με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης δικαιολογητικών 332 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 1.706 αιτήσεις που βρίσκονται κάτω από την βάση του 21.70, δεν δύναται να χρηματοδοτηθούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά την οριστικοποίηση από το σύστημα των αποτελεσμάτων, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Αμέσως μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους Περιφερειάρχες ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα προς την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω έλλειψης πόρων.

Από την πλευρά του ο κ. Πλακωτάρης έκανε λόγο για 100% απορρόφηση του ΠΕΠ, στην πιο παραγωγική περίοδο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από πλευράς ένταξης και υλοποίησης συμβάσεων τα τελευταία 20 χρόνια:

«Ήταν μια διαδικασία που διήρκησε συνολικά 5 μήνες και ήταν απολύτως καθαρή και διάφανη αφού οι επιχειρήσεις ήξεραν με την κατάθεση της αίτησης και την βαθμολογία τους, άρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα υπήρχε παρέμβαση. Παράλληλα κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να μην απορριφθούν αιτήσεις για πολύ τυπικούς λόγους, καταφέρνοντας από τις αρχικές 370 αιτήσεις που μας απέρριψε το Υπουργείο να «σώσουμε» περίπου τις 40».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξιολόγηση των προτάσεων πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ) και πως η Περιφέρεια έλαβε έτοιμα τα αποτελέσματα χωρίς δική της παρέμβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X