Ξεκα(ν)τίνιασμα…με φόντο το Ρωμέικο στο Δημοτικό Συμβούλιο

0

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση για τη δημοπράτηση χώρου για ομπρέλες και ξαπλώστρες στο Ρωμέικο Γιαλό, με το ζήτημα να μονοπωλεί σχεδόν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 23 Απριλίου.

Σημειώνεται πως πριν το θέμα φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, προηγήθηκε η τοποθέτηση καντίνας πλησίον του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου, μετά από άδεια που έλαβε ιδιώτης από την Κτηματική Υπηρεσία Λέσβου αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος.

Το ζήτημα δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με ψήφους 18 κατά και 6 υπέρ απέρριψε την εισήγηση για εκμίσθωση χώρου αιγιαλού για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

Ενάντια στη δημοπρασία τάχθηκαν οι σύμβουλοι των συνδυασμών, Νίκη για τη Λήμνο, Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης και Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ τόσο ο Δημήτρης Μαρινάκης όσο και ο Βαγγέλης Γιαρμαδούρος κάλεσαν τους συμβούλους των συνδυασμών τους να ψηφίσουν κατά βούληση.

Κόντρα μεταξύ Μαρινάκη και Γεώργα

Το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο από νωρίς με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση να εξελίσσεται σε αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη και της επικεφαλής του συνδυασμού “Νίκη για τη Λήμνο”, Ελεονώρας Γεώργα.

Η κ. Γεώργα σχολίασε αρνητικά το γεγονός πως η διακήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τον οποίο αδειοδοτήθηκε η καντίνα από την Κτηματική Υπηρεσία, δεν αναρτήθηκε, όπως προβλέπεται, στην ιστοσελίδα του Δήμου Λήμνου. Επιπλέον, ανέφερε πως στη διακήρυξη της διενέργειας διαγωνισμού, αν και οι συντεταγμένες της θέσης της καντίνας αποτυπώνονται ορθά, εντούτοις ο κωδικός θέσης αναφέρεται στην παραλία Ρηχά Νερά και όχι στο Ρωμέικο Γιαλό.

Η επικεφαλής της “Νίκη για τη Λήμνο” εγκάλεσε το Δήμαρχο για πρόσφατη συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του Δήμου, ενώ σύμφωνα με το συμφωνητικό μεταξύ της Κτηματικής Υπηρεσίας και του μοναδικού πλειοδότη για την καντίνα, υπάρχει από τον Αύγουστο του 2020 σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, υπογεγραμμένο από τον ίδιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Μαρινάκη, ο οποίος δεν αρνήθηκε την υπογραφή του και ότι γνώριζε προσωπικά το ζήτημα, επισήμανε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν αντιβαίνει στο ρόλο του ως Δήμαρχος, τονίζοντας πως έχει αποδείξει μέσα και από τη συμμετοχή του στην Αυτοδιοίκηση όσο και στο Συνεταιρισμό, την άμεμπτη στάση του.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο στρέφονται τα βέλη αναφορικά με την καντίνα στο Δήμο και όχι στην Κτηματική Υπηρεσία η οποία έδωσε την άδεια ενώ ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ακολουθηθεί όλα όσα προβλέπονται από το νόμο.

Η αντιπαράθεση για το ζήτημα συνεχίστηκε, με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής αλλά και δημοτικών συμβούλων, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Γεώργα: Όχι άλλη επιβάρυνση στο Ρωμέικο

Η επικεφαλής της “Νίκη για τη Λήμνο” ξεκαθάρισε πως είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει προβληματισμό για την παραχώρηση αιγιαλού, καθώς ως συνδυασμός, δεν αντιτίθεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημείωσε πως ήδη ο Ρωμέικος στεγάζει δραστηριότητες (ΝΟΛ, Λέσχη Αξιωματικών), ενώ χώρος προβλέπεται επίσης για την τοποθέτηση της πλατφόρμας SeaTrac για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για μια παραλία την οποία προτιμούν κάτοικοι της Μύρινας, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δε χρησιμοποιούν μεταφορικό μέσο, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλίζεται επαρκής ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

Γιαρμαδούρος: Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού “Η Λήμνος Μπροστά”, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάποια εξαίρεση του Ρωμέικου Γιαλού από τη δυνατότητα ιδιωτών για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αναγνώρισε τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τις εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, τόνισε όμως ότι υπάρχει άδεια και έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Όπως ανέφερε, δεν επιθυμεί να στερήσει από κάποιον το δικαίωμα να εργαστεί, ενώ σε σχέση με τις αιτιάσεις για προσβολή της φυσιογνωμίας του Ρωμέικου, τόνισε πως ανάλογα παραδείγματα είναι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στο ρωσικό μνημείο στο ύψος της γέφυρας, όσο και η περιοχή που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της προϊστορικής Μύρινας, παροτρύνοντας το σώμα να αποφεύγει να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Φωτοπούλου: Να εξαιρεθεί ο Ρωμέικος από την παραχώρηση χρήσης

Η επικεφαλής της Συμμαχίας Παλλημνιακής Ανάπτυξης, Χαριτίνη Φωτοπούλου, εξέφρασε την θέση του συνδυασμού ότι ο Ρωμέικος Γιαλός πρέπει να παραμείνει ελεύθερος από την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προς όφελος της πόλης και των δημοτών. Εξήγησε πως, με βάση την ΚΥΑ 47458/2020 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους αλλά και στις Κτηματικές Υπηρεσίες να υποβάλλουν αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών για εξαίρεση από την παραχώρηση χρήσης για πέντε χρόνια για λόγους αρχαιολογικής σημασίας. Προέτρεψε το Δήμο να ασκήσει το σχετικό δικαίωμα, σημειώνοντας πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να διασφαλίσει την ανάγκη προστασίας του Ρωμέικου.

Μαδυτινός: Καμία επιπλέον δέσμευση ελεύθερου χώρου

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Μαδυτινός επανέλαβε την πάγια θέση του συνδυασμού για την υπεράσπιση της δημόσιας χρήσης και της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών. Ενημέρωσε πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν εγκρίνει τη διενέργεια δημοπρασίας για ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, η οποία πρέπει να παραμείνει ελεύθερη για τους λουόμενους.

Το λόγο στη συζήτηση έλαβαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, καταθέτοντας διαφορετικά σκεπτικά τα οποία αποτυπώνουν τη διάσταση απόψεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα. Από την πλευρά του ο κ. Πλαφαδέλλης διατύπωσε ερωτήματα σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του χώρου που έχει αδειοδοτηθεί και στο ενδεχόμενο λάθους από την πλευρά της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο κ. Μοσχάκης εξέφρασε την άποψη ότι η παραχώρηση του χώρου δεν διαταράσσει τις ισορροπίες στο Ρωμέικο καθώς οι ανάγκες των λουόμενων καλύπτονται επαρκώς, θέτοντας υπόνοιες για διακριτική μεταχείριση. Ο κ. Χατζηχαραλάμπους αναφέρθηκε στην απουσία σχεδιασμού από το Δήμο, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τη συνεχή επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αμφιβολίες για το αν πρέπει να απορριφθεί το αίτημα του ιδιώτη για τη δημοπρασία εξέφρασε η Πρόεδρος της κοινότητας Μύρινας, Βούλα Μοσχάκη.

Στην τελική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι τυπικό καθώς ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα πολίτη να αιτηθεί τη διενέργεια δημοπρασίας για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού. Σημείωσε πως πρόκειται για μια περιοχή όπου οι αδειοδοτήσεις έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ διερωτήθηκε για ποιο λόγο η κριτική δεν απευθύνεται στην Κτηματική Υπηρεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X