Λαϊκή Συσπείρωση: Ο νέος νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά

0

Στο πλευρό των διδασκόντων και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου τάσσεται με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου Χρυσοχοίδη-Κεραμέως στα περιφερειακά Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

Οι επιπτώσεις του νόμου Χρυσοχοίδη-Κεραμέως στα περιφερειακά Πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου, ήταν από τα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Με τη συμμετοχή φορέων από όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητές και οι οικογένειες τους, οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους εκπροσώπους των καθηγητών, στην διαχρονική απαξίωση των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συνολικά, και των περιφερειακών ιδιαίτερα, απόρροια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Στις συνεχείς περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, του διδακτικού και λοιπού προσωπικού, στην απαξίωση των υποδομών, στις αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς, με σημαντική υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, με εκπτώσεις στα εργαστήρια, στις πρακτικές ασκήσεις.

Τονίστηκε ότι: Η υποβάθμιση είναι έργο τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που θέλουν τα Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αποκαλούμενη “περιφερειακή ανάπτυξη”, εννοώντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή. Αυτό όμως σημαίνει αυτόματα υποβάθμιση, σημαίνει θυσία της επιστήμης, των σπουδών στο βωμό της κερδοφορίας.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και άλλα περιφερειακά και όχι μόνο, έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα. Με τα Ιδρύματα να είναι 1 χρόνο τώρα κλειστά, συνεχίζεται το έργο της υποβάθμισης, ενώ ταυτόχρονα περνάνε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που λύνουν μόνο ζητήματα επιχειρηματικότητας και δεν αγγίζουν καν τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών, των διδασκόντων και εργαζομένων, των σπουδών.

Υποβάθμιση είναι να μην έχουν οι φοιτητές εστίες, να μην υπάρχει πρόβλεψη για φτηνή και ασφαλή πρόσβαση φοιτητών και διδασκόντων προς τα νησιά για τις σπουδές.

Υποβάθμιση είναι τα Ιδρύματα αυτά να λειτουργούν στη συντριπτική πλειοψηφία με έκτακτο προσωπικό, να υποστελεχώνονται τα τμήματα διοικητικά και επιστημονικά συνεχώς και διαχρονικά.

Υποβάθμιση είναι η επίκληση της “πολυνησιωτικότητας” ως κριτηρίου για την “αριστεία” ενός Ιδρύματος, που στην πραγματικότητα ταυτίζεται με το βαθμό που αυτό το Ίδρυμα είναι διασυνδεδεμένο με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου (εφοπλιστικού και όχι μόνο) στην περιοχή.

Ο τελευταίος μάλιστα νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη όχι μόνο δεν επιχείρησε να βελτιώσει την κατάσταση στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το πανεπιστήμιο Αιγαίου ενισχύοντας υποδομές και φοιτητική μέριμνα, αλλά αντίθετα διατηρώντας το νόμο Γαβρόγλου επιχειρεί να «τιμωρήσει» όσα τμήματα έχουν χαμηλές βάσεις, εισάγοντας την περίφημη «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής», η οποία εάν εφαρμοστεί, στα τμήματα αυτά θα μείνουν ελάχιστοι φοιτητές, με δεδομένη βέβαια και την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, θέτοντας έτσι σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Με τον ίδιο νόμο, και θα πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, δίνονται τεράστια ποσά σε φύλαξη και αστυνομία, ενώ δεν δίνεται κυριολεκτικά «δεκάρα» για τα συσσωρευμένα προβλήματα των Πανεπιστημίων.

Επομένως τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως και στο πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι διαχρονικά, με διαδοχικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η Λαϊκή Συσπέιρωση Βορείου Αιγαίου θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό Διδασκόντων Πανεπιστημιακών, Φοιτητών και εργαζομένων για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-κόλαφος για τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X