Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

0

Παρεμβάσεις για σειρά ζητημάτων όπως τα αιτήματα του Συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο, το φράγμα του Κάσπακα, την παραχώρηση και άλλων ελεύθερων χώρων παραλιών σε ιδιώτες και τον εσωτερικό κανονισμό των σχολείων διατύπωσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 23 Απριλίου 2021, τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης τα αιτήματα του Συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο, το φράγμα του Κάσπακα, καθώς και το ζήτημα επάρκειας σε νερό του οικισμού του Αγίου Ιωάννη ενόψει τουριστικής περιόδου.

Για τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Λήμνου

Μεταφέραμε τα αιτήματα για ανέγερση ενός σύγχρονου Δημαρχείου, όπου να στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για προσλήψεις μόνιμου Διοικητικού και Εργατοτεχνικού προσωπικού σύμφωνα με τον οργανισμό του Δήμου που σήμερα είναι καλυμμένος μόνο κατά 50%, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για πρόσληψη γιατρού εργασίας, για αγορά καινούργιων απορριμματοφόρων, για κατασκευή τουαλετών για το εργατοτεχνικό προσωπικό στα δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Κούταλης, Ατσικής και Μούδρου.

Δηλώσαμε τη στήριξή μας στο αίτημα του Συλλόγου για επανέλεγχο της επέκτασης του ορισμού Δασικών Χαρτών ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες και τοπικούς παραγωγούς και τη συμφωνία μας ενάντια στη δημιουργία Αναπτυξιακών εταιρειών Α. Ε. που επιτρέπουν την «εισβολή» ιδιωτών στη διαχείριση του Δήμου Λήμνου.

Για το φράγμα Κάσπακα

Μεταφέραμε τη συζήτηση που είχαν ο πρόεδρος της κοινότητας Κάσπακα και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου με τον Περιφερειάρχη και τον Έπαρχο σε ό,τι αφορά προβλήματα της κοινότητας, μεταξύ των οποίων και το φράγμα Κάσπακα, ένα έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης όχι μόνο του Κάσπακα, αλλά και της Μύρινας και του Κορνού.

Ο Περιφερειάρχης είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι δεν έχει ενημερωθεί ούτε από το Δήμαρχο ούτε από άλλο φορέα για το έργο αυτό και αμφισβήτησε την αναγκαιότητά του. Στη συνέχεια μετέθεσε τις ευθύνες στο Δήμαρχο ως υπεύθυνου για τα θέματα ύδρευσης, ενώ αγνόησε τις επανειλημμένες αποφάσεις και σχετικά αιτήματα των λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων του Κάσπακα για την άμεση κατασκευή του έργου και είπε ότι θα ρωτήσει τους ειδικούς.

Και από τη στάση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου απέναντι στο ζωτικό αυτό έργο για τις ζωές των κατοίκων του νησιού μας, φαίνεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχει σύμπνοια των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των αρχών της Τοπικής Διοίκησης , ώστε να παραπέμπονται στις καλένδες και να μην υλοποιούνται έργα που αφορούν την ποιότητα της ζωής του λαού, επειδή κοστίζουν στο κράτος χωρίς να αποφέρουν κέρδη σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο αν θεωρεί  το έργο για το φράγμα του Κάσπακα αναγκαίο και ποιες ενέργειες θα κάνει για τα αιτήματα των κατοίκων του Κάσπακα για διάνοιξη νέας γεώτρησης και τοποθέτηση δεξαμενής βαρέος τύπου που έχει ψηφιστεί εδώ και ένα χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ύδρευσης στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη το καλοκαίρι ενόψει και της τουριστικής σεζόν και τις αυξημένες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων στην περιοχή.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι το έργο για το φράγμα του Κάσπακα είναι αναγκαίο και δεσμεύτηκε για τη διάνοιξη γεώτρησης και τοποθέτηση της δεξαμενής βαρέος τύπου.

Καλούμε τους κατοίκους του Κάσπακα να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να παρέμβουν με μαζικές διαδικασίες αν χρειαστεί. Ειδικά για το φράγμα Κάσπακα, χρειάζεται η παρέμβαση και των κατοίκων της Μύρινας και του Κορνού γιατί είναι έργο που τους αφορά άμεσα.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καταψηφίσαμε τα θέματα για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και των εκπροσώπων από το Δήμο για τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των σχολείων.

Για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Θέση μας είναι ότι οι παραλίες του νησιού μας πρέπει να είναι ελεύθερες και προσβάσιμες, χωρίς κόστος για όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε κάθε νέα παραχώρηση παραλιών σε ιδιώτες που, αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι.

Για τον ορισμό εκπροσώπων στη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των σχολείων

Καταψηφίσαμε και δε δεχτήκαμε τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου γιατί είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή του Δήμου στη λειτουργία των σχολείων σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο εσωτερικός κανονισμός πρέπει να συντάσσεται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων του κάθε σχολείου και κανενός άλλου.

Ο συγκεκριμένος νόμος «δένει» με την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών που πάει να επιβάλει η κυβέρνηση κατ’ εντολή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, με σταδιακή απεξάρτηση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία τους και το προσωπικό τους από το κράτος και την εξάρτησή τους από επιχειρήσεις – χορηγούς και από τους Δήμους.

Γυρίζουν τα σχολεία 100 χρόνια πίσω, στην εποχή του δημοδιδάσκαλου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X