Τριήμερο συναντήσεων της βουλευτή Μαρίας Κομνηνάκα στη Λήμνο

0

Πλούσια σε δραστηριότητα και συναντήσεις ήταν η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λήμνο η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Η βουλευτής βρέθηκε στο νησί μας από την Παρασκευή 23 έως και την Κυριακή 25 Απριλίου, όπου, μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, συζήτησε με εκπροσώπους σωματείων, συλλόγων και φορέων του νησιού.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λήμνου

Την Παρασκευή, η βουλευτής επισκέφθηκε το νοσοκομείο Λήμνου και μίλησε με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων, της Ένωσης Ιατρών, καθώς και με το Διοικητή του νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών, τόνισαν τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και σε ειδικότητες όπως αναισθησιολόγου, παθολόγου, νεφρολόγου, ογκολόγου, ουρολόγου, καθώς και σε μόνιμο τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που τώρα καλύπτεται, όπως είπαν, με επικουρικούς, συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και άλλα είδη συμβάσεων που αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού συνολικά του νοσοκομείου.

Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει προβλήματα με την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ακόμα κι αν καλυφθούν οι κενές θέσεις, θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των νέων συμβασιούχων.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό θα φανούν ακόμα περισσότερο, όταν θα κληθεί τις επόμενες μέρες  το νοσοκομείο να λειτουργήσει και τρίτο εμβολιαστικό κέντρο στο νησί, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία του.

Επίσης ανέφεραν την ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την ανάγκη επισκευής του παλιού κτηρίου του νοσοκομείου.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Τριαντάφυλλος Κανταράς, είπε ότι η αυτονομία του νοσοκομείου Λήμνου από αυτό της Λέσβου και η συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο, καλυτέρεψε η λειτουργία του.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι πέρα από την αυτονομία του νοσοκομείου, χρειάζεται κυρίως η επαρκής στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Το ΚΚΕ έχει στηρίξει επανειλημμένα και θα συνεχίσει να στηρίζει με παρεμβάσεις στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων του νησιού, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζονται και οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού.

Τέλος, ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων , που με την πολιτική της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και το επιχείρημα της «αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας», που στην πράξη είναι στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, έχουν οδηγήσει στο να χαθούν ζωές συμπολιτών μας, όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από άλλες ασθένειες, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής του νησιού. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής επεσήμαναν τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, (χρειάζονται ακόμα 5 μόνιμοι πυροσβέστες για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό κυρίως το χρονικό διάστημα που δεν υπάρχουν εποχικοί πυροσβέστες), αλλά και την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας δεύτερου κλιμακίου Πυροσβεστικής, που θα καλύπτει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού.

Επίσης είπαν για την ανάγκη ανανέωσης των ατομικών μέσων προστασίας και του διασωστικού εξοπλισμού για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ατυχημάτων. Τέλος έθεσαν το γενικό αίτημα για την ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η βουλευτής είπε ότι σταθερά το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών, όπως για την ένταξη τους στα ΒΑΕ και συνολικά για τις συνθήκες εργασίας τους, όπως έκανε και με πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή, για τις διαρκείς ελλείψεις καθαριότητας και μέτρων προστασίας. Άλλα και για την επαρκή πυροσβεστική κάλυψη, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και κλιμάκια, ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για την προστασία του λαού, που διαχρονικά διεκδικεί, όπως και θα ξανακάνει.

Συνάντηση με το Σύλλογο Εστίασης

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου εστίασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Λήμνου. Οι επαγγελματίες έθιξαν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν από το συνεχές κλείσιμο των καταστημάτων τους με την πανδημία και που αυτά δεν αντιμετωπίζονται από τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης.

Η βουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ απαίτησε εξαρχής τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, πέρα από άλλες παρεμβάσεις και με την  Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή από τον Ιανουάριο του 2021.

Αυτή, ιεραρχώντας  τις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν τα πιο οξυμμένα προβλήματα, αυτούς δηλαδή με ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, προβλέπει μια σειρά μέτρα ουσιαστικής στήριξης, όπως η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 1000 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2020 και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, τη μη επιστροφή των δανεικών της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, μειώσεις οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο, διαγραφές τόκων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Συνάντηση με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου. Οι εργαζόμενες έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού ως προς τις εργασιακές τους σχέσεις και τη δράση του σωματείου για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και τη στήριξη των μελών του.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η επίθεση στους εργαζομένους θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με το νέο αντεργατικό έκτρωμα που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες και καταργεί το 8ωρο, γι’ αυτό και η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας των εργαζομένων είναι η συσπείρωση στο σωματείο και η συλλογική διεκδίκηση. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και να παλεύει με κάθε τρόπο και στη Βουλή, ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή τους.

Συνάντηση με το Σύλλογο Νεφροπαθών

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την πρόεδρο του Συλλόγου νεφροπαθών Λήμνου. Η πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Λήμνου, τόσο σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, (σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου χρειάζονται δύο μόνιμοι νεφρολόγοι), όσο και στην αναγκαία ανανέωση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, που αφορά τις ανάγκες τόσο των 18 μόνιμα αιμοκαθερόμενων κατοίκων του νησιού, όσο και του μεγάλου αριθμού νεφροπαθών που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το νησί.

Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα θα στηρίξει το Σύλλογο των νεφροπαθών, μεταφέροντας στη βουλή τα αιτήματά τους.

Σύσκεψη στον Κάσπακα

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έδωσε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ το απόγευμα μίλησε σε σύσκεψη στον Κάσπακα που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Στην εισήγησή της στη σύσκεψη αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και τη στήριξή τους και με Πρόταση Νόμου από το ΚΚΕ. Στη συνέχεια, αναφερόμενη στους δασικούς χάρτες, είπε ότι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και η επικύρωσή τους δεν έχει να κάνει με την προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης, είναι προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και των Κατασκευών.

Γιατί όταν ο δασικός χάρτης γίνει οριστικός, ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης που περιλαμβάνεται σε αυτόν διαμορφώνει «καθαρό τοπίο» στη γη, που σε συνδυασμό με την ιδιοκτησία, θα αποτελέσει κερδοφόρα διέξοδο για συσσωρευμένα κεφάλαια. Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η ΝΔ επιταχύνει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, θέλοντας να επιλύσει ένα χρόνιο ζήτημα.

Συνεχίζοντας, είπε ότι ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωση των δασικών χαρτών , είναι η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης στο κράτος και στα χέρια μεγάλων επενδυτών, αλλά και το ξεκλήρισμα ενός τμήματος βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Παράλληλα, με τα χαράτσια που θα απαιτηθούν από το παράβολο για τις αντιρρήσεις μέχρι τους φόρους ακινήτων για τα συμβόλαια, θα αυξηθούν και τα κρατικά έσοδα.

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο, να μην επαναπαυθούν με την υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε κάποιες πλευρές, που έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, αλλά να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για την προστασία του αγροτικού χαρακτήρα των καλλιεργειών τους και των βοσκήσιμων γαιών, με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμιά δική τους οικονομική επιβάρυνση αλλά και την ουσιαστική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που προϋποθέτει βέβαια και την πλήρη στελέχωση και ενίσχυση των Δασικών υπηρεσιών.

Μετά την εισήγηση της βουλευτή, ακολούθησαν ερωτήματα και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες και όχι μόνο.

Συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Την Κυριακή, η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Ο πρόεδρος και η γραμματέας του συλλόγου έθεσαν τα προβλήματα της κάλυψης των ειδικών σχολείων του νησιού με μόνιμο προσωπικό που αυτό μεταφράζεται σε σύσταση οργανικών θέσεων εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία των ειδικών σχολείων από την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Επίσης έθεσαν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ειδικό σχολείο Καλλιθέας τόσο με τη συντήρηση του κτηρίου που στεγάζονται το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο, όσο και της αίθουσας ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ στην οποία υπάρχει σημαντικός εξοπλισμός για τη λειτουργία της, ως αίθουσας ψυχοκινητικής και η οποία παραμένει σε οικτρή κατάσταση με ευθύνη του Δήμου, όπως είπαν.

Τέλος, έθεσαν το δίκαιο αίτημα για δημιουργία και λειτουργία ΚΔΑΠ ΜΕΑ για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών ΑμΕΑ. Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στηρίζει τα αιτήματά τους και θα τα προβάλλει στη Βουλή.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλλιθέας

Στη συνέχεια η βουλευτής φιλοξενήθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας Καλλιθέας στο κτήριο της κοινότητας, όπου φιλοξενείται σημαντική έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες προσώπων της περιοχής, καθώς και βιβλιοθήκη με συλλογή βιβλίων του λημνιού συγγραφέα, δάσκαλου, ποιητή και αγωνιστή του ΕΑΜ, Λεωνίδα Βελιαρούτη.

Εκεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιθέας δώρισε στη βουλευτή του ΚΚΕ ένα βιβλίο με τη βιογραφία του Λεωνίδα Βελιαρούτη και ένα βιβλίο με την ιστορία του χωριού της Καλλιθέας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X